Közpolitikai intézet az alkotmányosság védelmében

Eötvös Károly Intézet

Eötvös Károly Intézet

Széljegyzetek a plakátrongálók majdani alkotmányjogi panaszai elé

2015. június 10. - Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

A kormány migrációról szóló kampánya (nemzeti konzultáció és óriásplakát-kampány) semmilyen módon nem illeszthető egy alkotmányos demokrácia működésének kereteibe. A nemzeti konzultációt a kormány a demokrácia, vagyis a közügyek szabad megvitatása eszközeként igyekszik beállítani, valójában azonban – manipulatív kérdéseivel, a válaszok ellenőrizhetetlen feldolgozásával – alkalmatlan a népakarat feltárására. Nem a néprészvétel megvalósítása, sokkal inkább megcsúfolása. Továbbá a menekültek, a migráció és a terrorizmus ügyét összemosó konzultációs kérdőív és plakátok – mögöttes szándékukban csakúgy, mint tartalmukban – kirekesztők és gyűlöletkeltők. Az állam ebben az általa gerjesztett vitában olyan (ti. xenofób) álláspontot képvisel, amely sérti az alapvető alkotmányos jogokat, a minden embert megillő egyenlő méltóságot, amit Magyarországot is kötelező nemzetközi jogi és uniós normák mellett, a hatályos magyar alaptörvény szövege is deklarál. Végül, a vitában a kormányzat – az emberi jogokat sértő – álláspontját közpénzekből kommunikálja olyan eszközökkel, amelyekhez a vita más résztvevői (ellenzéki pártok, civil szervezetek) nem férhetnek hozzá.

A napokban aktivisták tüntetik el (átfirkálják, leszaggatják) az óriásplakátokon olvasható idegengyűlöletet szító üzeneteket. A plakátrongálókra jogi eljárások várnak: a rongálás pontos körülményeitől és a törvények szövegének értelmezésétől is függően szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolhatják őket. Számukra most leginkább a jogvédő szervezetek által nyújtott jogi segítség (tanácsadás, jogsegély) lehet hasznos, ami mérsékelheti a felvethető felelősségüket és a velük szemben alkalmazott intézkedésekkel nekik esetleg okozott jogsérelmet.

Később azonban bírósági, alkotmánybírósági eljárások ugyancsak várhatóak, amelyekben a bíráknak arról kell majd dönteniük, hogy a plakátrongálókat az állam megbüntetheti-e véleményük kinyilvánításáért. (Az eddig szóba jött tényállások szerint tulajdon elleni szabálysértés, illetve rongálás vétségének elkövetése alapján.)

A plakátok átfirkálása, leszaggatása ezekben az esetekben ugyanis politikai véleménynyilvánítás. A polgárok szabadságjogai nem a jogszabályok betűjéből erednek, létük morális érvekkel igazolható. Ebből következik, hogy e jogok akkor is megilletik a polgárokat, ha a szabadság gyakorlása éppen formálisan írott törvényi szabályokba ütközik. Az alkotmánybíráskodás az alkotmányos államban pedig a szabadságjogok érvényesülését ki is tudja kényszeríteni a jogszabályokkal szemben.

Az aktivisták tehát alapvető politikai jogukat gyakorolják, azt a véleményüket fejezik ki, hogy elutasítják a migránsokat kirekesztő, velük szemben gyűlöletet keltő politikát. Ez akkor is véleménynyilvánítás, ha nem szavakkal, hanem tettekkel történik. A szimbolikus beszéd ugyanolyan védelmet élvez, mint a vélemények leírt vagy elmondott változatai. Amikor tehát szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetéséért megbüntetnék az aktivistákat, azzal a kiemelt alkotmányos védelmet élvező véleményszabadságukat is korlátoznák egyben. Ezt pedig a szabálysértési, illetve büntetőjogi felelősség megállapításánál a bíró nem hagyhatja figyelmen kívül. Ha erre tekintet nélkül bünteti meg az elkövetőket, akkor ítélete a véleményszabadság jogsértő (értsd: alkotmányellenes) korlátozásához vezethet. Az ilyen ítéletet pedig, mivel alapjogsértő, az Alkotmánybíróság meg is semmisítheti (erre szolgál a jogerős bírósági ítéletekkel szemben megindítható alkotmányjogi panaszos eljárás).

A bírónak tehát majd mérlegelnie kell: sérti-e az aktivisták véleményszabadságát, ha szabálysértési/büntetőjogi szankciót alkalmaznak velük szemben a migrációval kapcsolatos véleményük kinyilvánításáért? A büntetés alkotmányosságát az alapozhatná meg, ha az mások alapjogának vagy alkotmányos értéknek a védelmét szolgálná, méghozzá e céllal arányban álló módon. A hatályos alaptörvény is kimondja a mind a magyar alkotmányjogban, mind az európai alapjogvédelemben alapvető tételt: „Alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan … korlátozható.” (Ez az alapjog-korlátozások alkotmányosságának megítélését szolgáló ún. arányossági teszt.)

Maga a vélemény tartalma biztosan nem indokolhatja a büntetést. Persze felvethető, hogy a plakátrongálóknak nem is véleményükért, hanem a kinyilvánítás módjáért kell felelniük, hiszen a plakátokat leszaggatták, átfestették, ezzel vagyoni kárt is okoztak. Az, hogy a plakátrongálók megsemmisítették a kormányzati propagandaüzeneteket, önmagában biztosan nem elég alap a jogkorlátozáshoz. Az állam nem hivatkozhat véleménynyilvánítási szabadságának védelmére az aktivista polgárokkal szemben, az államnak ugyanis nincsenek alapjogai. Más kérdés, hogy az óriásplakát mint vagyontárgy védelme általában szükségessé teheti, hogy a szándékos rongálással szemben szabálysértési, illetve büntetőjogi szankció védje. De kérdéses, hogy ezekben a konkrét esetekben arányos-e büntetés. Nekünk jó érveink vannak arra, hogy a büntetés aránytalan, ezért alapjogsértő lenne.

A kritizált véleményt az állam fogalmazta meg, annak terjesztéséhez az állami apparátust és több száz millió forintnyi közpénzt használ. Az ellenkező álláspont képviselői messze nincsenek olyan eszközök és források birtokában, amelyekkel akár csak megközelíthetnék a kormányzati kampány intenzitását, ennek keretében ugyanis nyolc millió választópolgárnak küldtek közvetlenül levelet, több száz óriásplakátot tettek közzé országszerte, és már megjelentek sajtóhirdetések is. Az ellenvélemények képviselői számára nem áll rendelkezésre olyan közvetítő eszköz, amelyen hasonló erővel tudnák kifejezni tiltakozásukat. Ha a kormányzati plakátokhoz nem lehet hozzányúlni, akkor nincs reális esélye annak, hogy a közbeszédben az ellenvélemény (a xenofóbia elutasítása) ténylegesen megjelenjen és eljusson a polgárokhoz. Ha az állam megbünteti a véleménynyilvánításnak ezt a módját, végső soron azt segíti elő, hogy a polgárok egy jelentős részéhez kizárólag a kormányzati álláspont jusson el, és ne szerezzenek tudomást arról, hogy a társadalom jelentős része elutasítja a kormányzati politikát.

Ezek az érvek természetesen nem teremtenek általános jogot a plakátrongálásra, és nem érintik a károkozásért a plakátot közzétevő céggel szemben viselt (polgári jogi) felelősséget sem. Kizárják azonban az aktivisták cselekményének megbüntetését.

Mindezt az alapjogi érvelést a szabálysértési és a büntetőjog is képes befogadni, annak ellenére, hogy ezek a jogágak nem alapjogokat szabályoznak. A „társadalomra veszélyesség” hiányának megállapítása az adott jogágak fogalomrendszerén belül lehetővé teszi az alapjogi szempontok érvényesítését.

A vita, mivel emberek alapvető jogairól, méltóságról és véleményszabadságról szól, szükségképpen nem csak jogi, hanem morális is. Ezért érvelnek sokan, alappal, úgy, hogy a plakátrongáló aktivisták cselekedete polgári engedetlenség. Egy morálisan elítélendő kormányzati politikával szemben lépnek fel oly módon, hogy tettükkel formálisan törvényt sértenek.  A kifejtettek alapján ezzel együtt is elfogadhatatlan, hogy az állam saját xenofób üzeneteit az állami büntetőhatalommal védje meg.

A jogrendszer, amely az emberi jogokat alkotmányos alapjogokként elismeri, kínál jogi megoldást a morális problémára. Ennek alkalmazására valamennyi jogalkalmazónak megvan a lehetősége.

Kép: Népszava.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekint.blog.hu/api/trackback/id/tr367531616

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.06.10. 21:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.10. 22:23:45

Tegyük most félre, mit gondolunk a kormányzati kommunikációról, magatartásról, propagandáról a menekültek/bevándorlók/illegális határátlépők ügyében. A fentebbi okkfejtés jogi próbál lenni, ilyenként azonban súlyosan elhibázottnak tartom.
1. Elvitatni bármely intézménytől, hogy bemutassa nekünk nem tetsző véleményét, amennyiben az nem közvetlen és világos fenyegetés másokkal szemben, nagyon veszélyes következményekkel jár. Lehet persze olyan politikai véleménye valakinek, hogy a kormánypropagandában szereplő állítások alkalmasak a megfélelmítésre vagy uszítanak az idegenek ellen, de ez legalábbis nem evidens. Nagyon is közvetett hatásokra lehet hivatkozni, innentől kezdve politikai vita tárgya az ügy (a 2004-es népszavazás előtti akkori kormánypárti megnyilvánuslások, vagy a 2008-as népszavazás előtt szdsz-plakátok legalább ennyire értelmezhetőek így, mégsem merült fel az uszítás jogi tényállása.)
2. A plakátszaggatás nem elfogadott politikai véleménynyilvánítás, erre világos iránymutatást ad a választási kampányok szabályozása. Ha akkor nem elfogadható érv, hogy nekem nincs annyi pénzem, mint a nagy pártoknak, ezért szaggatok, akkor most sem lehet az.
3. A kormánynak is joga kinyilvánítania véleményét, tehát egyszerűen nem áll, hogy nincs ilyen alapjoga. (A korány tagjai állampolgárok, a kormány mögött pártok állnak stb.). Enek az erőszakos korlátozásását megengedni oda vezet, hogy pl. egy krománytag nem mondhat beszédet nyilvánosan, hiszen nyugodtan odamehet szétfülyülni bárki (pontosan ezt tette Gyurcsány ellenében a fetüzelt fideszista csoportok, megengedhetetlenül.)
4. Az anyagi károkozást semmi sem indokolhatja, az vandalizmus. ha ez ráadásul magántulajdonban történik, magánterületet megsértve, (mint arról szemrebbenés nélkül beszámol egy blog) az végképp védhetetlen jogilag.
5. A ksiebbségi vagy polgári engedetleneségi vélemény kifejezése ilyen erőszakos eszklözökkel azért is elfogadhatatlan, mert van más lehetőség is, ezt midnig mérlegeli a bíróság egy jogállamban. Pl. a plakátok alá flashmobokat lehet szervezni, kézben vagy msáképpen tartott feliratokkal stb., a kellő médiafigyelemmel ez ugyanazt a cél éri el.
6. Végül a következményekről, ami a társadalmi veszélyességet már felveti. MI van akkor, ha a plakátokkal egyetértők uyxganolyan polgári akcióvak védelmet szerveznek a plakátoknak? És mondjuk épp akkor érnek oda, amikor festegetik, létráról szaggatják stb. a plakátokat? Minek minősüll ha megakadályozandó a véleményükkel egyebeeső véleménynyilvánítás ellehetetlentését, pl. a festékszórók elvételével?

Még egyszer: nem vegytiszta jogpozitivizmust kréek számon a poszton, hanem a politikai tartalom iránti egyértelmű elfogultságot javaslom csökkenteni, ha már jogi érveléssel igyekszik élni (és ezzel egyébként maga is szereplőjévé válik egy politikai akciónak). Az elmúlt másfél évtized épp eleget rombolt a rendszerváltozáskor (elsősorban az akkori Alkotmánybíróságnak köszönhetően) megindult jogérzékenységen. Nem kellene az EKINT-nek is ebbe beszállni, tiszteletre méltó küldetés-vállalásval is szembemenve, politikai véleményét érvényesítve.

exbíró 2015.06.11. 13:37:18

Gratulálok az intézetnek, hogy zöldfűlű, éretlen emberkéket addig uszít, míg büntetett előéletűek lesznek és kizárják őket az egyetemről.

Ld.Kálmán Olga venégeit: www.atv.hu/videok/video-20150609-zentai-csik-felsobb-utasitasra-vittek-be-az-egyutt-aktivistait

sztd 2015.06.12. 00:07:18

"A polgárok szabadságjogai nem a jogszabályok betűjéből erednek, létük morális érvekkel igazolható. Ebből következik, hogy e jogok akkor is megilletik a polgárokat, ha a szabadság gyakorlása éppen formálisan írott törvényi szabályokba ütközik."

A helyzet az, hogy formális logika szerint ez hibás gondolat. Elméletileg vitatható, hogy a polgárok szabadságjogai morális érvekkel igazolhatók, hiszen a morál jellegéről nincs egyértelmű közmegegyezés, de most fogadjuk el az állítást.
Az, hogy honnan erednek az emberek szabadságjogai - vagy mitől alakultak azok ki, szintén történeti kérdés, ilyen értelemben irreleváns.

A kérdés itt az, hogy az mi az, ami jelenleg ezt biztosítja. Erre a válasz nyilvánvalóan nem az, hogy a posztíró morális érzékenysége.
A poszt jogi alapú logikai érvelés esetén igenis köteles lenne az írott jogszabályokból kiindulni. Az ugyanis az egyetlen, amit biztosan tudhat.

Éhes ló 2015.06.12. 06:21:46

Bullshit.
Ilyen alapon bárki tönkre tehet bármit.
Érdeks lenne a holoszeánszok kellékeinek megsemmisítése kapcsán olvasni ezt az érvelést.

Persze az és a szeánszok gazdái "a kivétel" bármilyen szabály, jog alól.
Mert csak.

Félázsiai Idióta Degenerált Embergyűlölők Szarhegy 2015.06.13. 10:10:42

Minden érelmes ember látja, hogy a náci Orbán pont azt csinálja, amit egykoron Hitler.

Ezt gyülöletkeltésnek és rasszizmusnak hívják. Miután jOrbán megkapta ezért a kokit meg a sallert a becsületes magyar emberekt ől és az EU-tól, a náci Orbán persze már ezt is elkezdi úgy kimagyarázni mint a halálbüntetéses kirohanását.

A fideszbirka állatoknak nincs helyük Európában!

2015.06.13. 10:37:51

@fortin2: Akkor azt mondod, hogy a kordonbontás annak idején bűncselekmény volt?
Vagy a 2006-os tüntetés? Hisz a fennálló rend ellen folyt, volt károkozás és sérülés.
Ez persze elvezet addig, hogy minden megmozdulást törvénytelennek kiáltunk ki, hisz másoknak sérelmet okoz.
Egyébként igazad van, ez nem megengedhető. Persze szerintem az sem, ahogy a kormány kezeli a kérdést.

2015.06.13. 10:43:00

@Éhes ló: Szar lehet neked. Bármerre nézel, zsidók. Ha büszke akarsz lenni magyarságodra, tutira felbukkan egy magyar zsidó neve. Még az angol-magyart is elvették tőled, baszod! Hogy tudsz így élni? És minek?

-JzK- 2015.06.13. 10:58:06

Én még mindig nem értem, hogy abból, hogy nem szeretjük Orbánt, hogy következik az, hogy most akkor jöjjön ide egy csomó arab meg néger.

Netuddki. 2015.06.13. 11:15:07

A legfontosabb kérdés ebben a témakörben SZVSZ a következő.

Folytathat-e egy párt következmények nélkül, közpénzen, államinak hazudott pártpropagandát?
Szerintem ezt kellene megvizsgálni büntetőjogi és alkotmányossági szempontok szerint. Azt sem ártana megvizsgálni kikhez, milyen kötődésekkel kerülnek ezek a hirdetési pénzek.

Miért fidesz propaganda és terelés a "migrációs" "kampány"?
- Egy kormánynak kezelni kell a problémát és nem plakátokkal hergelni a választókat.
- A "nemzeti" és "konzultáció" szavak egyértelműen a fideszhez köthetők. A plakátokon is narancssárgával próbálják ezt tovább sulykolni a közvéleményben.
- A fideszes vezetésű kormány folyamatos botrányairól folyamatos "kampányokkal" kell el terelni a figyelmet. Ezen "migrációs" "kampány" esetében láthatólag el is érték a céljukat. Ez a pont különösen felháborító minden normális erkölcsi érzékkel megáldott magyar adófizető számára. A helyett, hogy a fideszes vezetésű kormány tisztázná mire költi az adófizetők pénzét, közpénzen, elterelő plakátkampányba kezd.

Netuddki. 2015.06.13. 11:27:33

@bértrollbosszantó_kovi1970: Továbbá, ha már előkerült a szólásszabadság.
Szintén a közpénzből fizetett médiában a "médiamunkások" miért kerülik a fideszes kormánytag riportalany számára kényelmetlen kérdéseket? Azokat amit mondjuk minden szívfájdalom nélkül feltesznek NEM fideszes riportalanynak.
- Sikerült fideszes, párthű médiamunkásokat "örökölni" az orbán rezsim előtti időkből?
- Netán sikerült fideszes pártkatonákra cserélni a közmédia "munkásait"?
- Esetleg kényelmetlen kérdéseket nem szabad feltenni, mert fenyítés, kirúgás lehet a vége?

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 11:29:37

A libsi gondolkodásmód szerves része a cenzúra, betiltás, úgy általban a gondolatbíróság működtetése. Ellenzékben a cenzúrának ez a sajátos formáját gyakorolják, hatalomra kerülve kiterjesztik a gyakorlatot

A libsi a szabad gondolkodás és vélemény-nyilvánítás legnagyobb ellensége

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.13. 11:32:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: tudod, nem náci, csak úgy viselkedik, annak látszik. Mondjuk a nickje erős csúsztatás, mivel a ló gerinces...

Netuddki. 2015.06.13. 11:34:31

Nem értem az úgynevezett "ellenzéket" sem. Az általam előbb vázolt témákban már régen parlamenti vizsgálóbizottságot kellett volna összehívni. Ugyanis demokráciában egy párt sem élhet vissza az erőfölényével. Főleg, hogy azt erősen bűncselekmény gyanús ügyletekre használja, és akkor még elég finoman fejeztem ki magam.

Természetesen a végső konklúzió az, hogy mindezek ellen mit tehet az "egyszerű" adófizető, állampolgár? A plakátrongálás valóban nem old meg semmit, maximum átmeneti feszültség levezetésre jó. Ami még akár tovább is mutathat amikor kiszabják érte a büntetéseket...

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 11:38:02

"a plakátrongálókat az állam megbüntetheti-e véleményük kinyilvánításáért. '

A libsi képes minden józan logikával szembehelyezni magát, anélkül hogy ez zavarná. Hiszen a libsi jelszó: a törvény én vagyok. Ha így csinálom akkor ezért jó, ha meg fordítva akkor azért

A tényállás szerint viszont a plakátrongálók akadályozták meg mások (egyszerűsítve a választott közhatalom) véleménnyilvánítási jogát. őket senki sem akadályozza, hogy terjesszék ezzel ellentétes véleményüket a rendelkezésükre álló számos médiumban vagy egyéb más helyen. Ez pedig szembemegy az Alaptörvénnyel

A libsi szava törvény még az Alaptörvény ellenében is?

Netuddki. 2015.06.13. 11:47:35

@fortin2: Egy közpénzből működtetett intézmény ne plakátoljon közpénzből! Tartson sajtótájékoztatót milyen munkát végzett, hol tart, mit fog csinálni. A média, a köz és nem közpénzből működtetett minden plusz költség nélkül közhírré fogja tenni. Normálisabb, demokratikusabb országokban kommentálhatják is ezeket az értesüléseket, és a köz állítólagos képviselője nem válogathatja meg kinek nyilatkozik és kinek nem.
Amit az orbán rezsim csinál az egyértelműen közpénzen folytatott fideszes pártkampány, kormány álca mögé bújtatva..

P.Guszti 2015.06.13. 11:48:16

Szerintem elsősorban a kár megtérítését - a plakát és az újrafelragasztás árát kell követelni a magukat jogvédőnek tekintő vandáloktól. A büntetőjog hatástalan, és csak feleslegesen a magukat mártírnak képzelők önbizalmát növeli és lehetőséget ad a Magyaroszággal ellenséges strasburgi bírósághoz forduláshoz.

Netuddki. 2015.06.13. 11:55:48

@P.Guszti: Ez is jogos.
Meg az is, hogy a fidesztől meg az egész "konzultációs" és plakátolós fideszes pártkampány árát kell követelni. Szépen fizessék csak be az államkasszába kamatokkal együtt!
De az is egy lehetséges megoldás lenne, hogy ezt a cirka 1.3 milliárd forintot az összes fideszes vezetőtől vonják le kamatokkal együtt. Legközelebb meggondolnák mire dobnák ki a közpénzt...

Megoldó 2015.06.13. 12:08:57

Hamarosan elfogy a fidesz pénze a bérkommentelőkre, és akkor megírhatják azt ahogy ők gondolják. Mert azt nem hiszem hogy épeszű ember még támogatja őket meggyőződésből...

Nicktolvaj 2015.06.13. 12:23:28

"A kormány migrációról szóló kampánya (nemzeti konzultáció és óriásplakát-kampány) semmilyen módon nem illeszthető egy alkotmányos demokrácia működésének kereteibe."

Na figyelj:

1. Az óriásplakátos hirdetéseket a nyugati multicégek hozták divatba 1990 után, hogy reklámozhasák rajta a szarjaikat.

2. 1990 előtt a POLITIKAI tartalmú üzeneteket a gyárak kerítésére festették fel.

3. A csavar ott van, hogy AKIK 1990 előtt elrendelték a komcsi jelszavak felfestését a gyárak kerítésére, most UGYANAZOK, meg a KÖLYKEIK tépkedik le a nekik nem tetsző - vagyis NEM komcsi, és NEM cion érdekeket szolgáló - üzeneteket a plakáttartókról.

4. A kiküldött kérdőívek ellen is azok, meg a szaporulatjuk ajvékolnak a legjobban, akiknek 1948 és 1990 között az volt a természetes, hogy a Frankel, Heller, Horn, Gerő, Krezinger-Csermanek, Kun, Landler, Lukács, Rákosi, Szamuely nevekkel fémjelzett "demokrácia" KIZÁRÓLAG a szovjet tankok árnyékában volt képes a kommunista rezsim számára a 99%-os támogatottságot produkálni.

Nicktolvaj 2015.06.13. 12:27:13

"A plakátok átfirkálása, leszaggatása ezekben az esetekben ugyanis politikai véleménynyilvánítás."

Hülye vagy.

A plakátok átfestése arra bizonyíték, hogy a judeo-liberális csürhe nem képes TOLERÁLNI és elviselni a környezetében az ellenvéleményt.

zorki 2015.06.13. 12:31:08

Kérdésem lenne a "Bűntessük a plakátrongálókat!" véleményt képviselőkhöz.
Tegyük fel: Kerítésemre kifestem nagy betűkkel: Le a Fidesz kormánnyal!
Éjszaka jön a szomszédom és lefesti a feliratot. Őt is megbüntetnétek?
Nekem úgy tűnik mindkettő belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.
Hasonlóképpen gondolkodom a kormányplakát "rongálásról".
A blogban egy fontos érv hangzik el, ebben a konkrét ügyben nem arányos az állam/hatalom lehetősége és az ellenzők lehetősége. A plakátrongálók erre reagálnak, az államnak ezt érdemes -és kell is- eltűrnie. Fontos még, hogy a plakát ebben az esetben nem egy vagyontárgy, nem is tárgy hanem egy politikai üzenet, ami ellen helye van a véleménynyilvánítás szabadságának.
Azt lehet/kell még vizsgálni, milyen más szabad és egyenértékű(!) lehetősége van az ellenzőknek a véleményük kifejtésére.
Nézzük a választási plakátot. A választások idején pont az az elv, hogy lehetőség szerint mindenkinek -választáson indulónak- egyaránt legyen lehetősége véleménye megjelenítésére. Azt más ne nyomhassa el.
Akkor lenne ehhez hasonlatos az állam viselkedése, ha egy politikai üzenetet közvetítő plakátja, csak a felét töltené ki a rendelkezésre álló helynek, míg a másik felére az ellenzők firkálhatnák a véleményüket! Ez jelenítené meg a véleménynyilvánítás szabadságát! Vagy mint a választások idején, minden utcai oszlopra kiragaszthatnánk a véleményünket.
Aki ezt nem értené, tanulmányozza az emberi jogokat.
Soha nem felejtem el azt az élményt, még a múltrendszerből -több mint 40 éve-, amikor a nyíregyházi színházban ültem, és hallgattam Mensáros Lászlót, aki felolvasta az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Nem gondoltam volna, hogy 1989 után több, mint negyedszázaddal ismét időszerű lenne az az este, és minden fiatalnak ajánlani kellene, hogy hallgassa meg.
Nem a hatalom a fontos, az ember az, aki fontos, és a hatalom is csak ezt a célt szolgálhatja.

dunántúli gyerek 2015.06.13. 12:58:04

1) A plakátokat magánterületen kell elhelyezni.

2) A magánlaksértőkre rá kell küldeni egy falka kutyát.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 13:30:26

@zorki:
"a plakát ebben az esetben nem egy vagyontárgy, nem is tárgy hanem egy politikai üzenet, ami ellen helye van a véleménynyilvánítás szabadságának."

Ez nem vélemény-nyilvánítás, hiszen nem közöl véleményt, csupán eltünteti a más által nyilvánított véleményt/információt. Ha más véleményen van és annak a kifejtéséhez ragaszkodik, akkor odaírhatja mellé a saját véleményét. Erre meg is van a gyakorlati lehetőség például ilyen formában:

"NEM ÉRTEK EGYET!
MINÉL TÖBB BEVÁNDORLÓ JÖN, MINÉL NAGYOBB AZ ANARCHIA, ANNÁL JOBB LESZ NEKEM!
HAZÁTLAN LIBSI AKCIÓCSOPORT"

Félázsiai Idióta Degenerált Embergyűlölők Szarhegy 2015.06.13. 13:30:30

@Nicktolvaj:

a plakátok csak arra bizonyíték te tahó náci, hogy Orbán diktátor minden eszközzel megpróbálja a fasiszta vadállatot kihozni a magyar emberekből.

A te fajta tanulatlan panelprolijából ez sikerült is. Csak éppen vészesen fogy a táborotok, prim itív fideszbirka állatok.

Félázsiai Idióta Degenerált Embergyűlölők Szarhegy 2015.06.13. 13:32:29

@libsi nóta bárki unja:

"NEM ÉRTEK EGYET!
MINÉL TÖBB FIDESZNÁCI LESZ, MINÉL NAGYOBB A FÉLÁZSIAI NÉP ANARCHIÁJA, ANNÁL JOBB LESZ NEKEM!
HAZÁTLAN FIDIÓTA AKCIÓCSOPORT"
ÉS MOSZKVA BÉRENCEK

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 13:33:26

@zorki:
"Nem a hatalom a fontos, az ember az, aki fontos,"

Magyarázd el a libsinek hogy nem a hatalom a fontos, amikor éjjel-nappal egyfolytában csak azon vergődik az Indexen az összes blogon

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 13:35:30

@Félázsiai Idióta Degenerált Embergyűlölők Szarhegy:
Na látod, ez is egy vélemény. Csak ezt remélem senki sem fogja eltüntetni, hiszen olyan jót lehet mulatni rajta, mit kiabál valaki a szarhegy csúcsáról

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 13:43:26

@zorki:
De mondok egy másik példát, amit a legkorlátoltabb aggyal is fel lehet fogni

Van a szomszédodnak egy olyan színű autója, hogy hányingert kapsz tőle, pláne hogy az ablakod előtt van a parkolóhelye. Odamész és lefújod éjszaka egy spraydobozzal, aztán kiállsz az Alkotmánybíróság elé hogy jogod volt mert ez is beletartozik a szabadságjogaidba?

Kétlem hogy normális ember így reagálna. Csak a libsi propaganda írja át úgy a játékszabályokat folyamatosan, hogy mindig neki legyen igaza. Akár a saját dogmáit védi, akár mások elemi jogait támadja, a libsinek mindig igaza van

egysmás 2015.06.13. 13:47:47

@libsi nóta bárki unja: Szerinted esztétikai kifogások vannak Orbán plakátjaival szemben?

Pipas 2015.06.13. 13:49:14

@libsi nóta bárki unja: "Csak a libsi propaganda írja át úgy a játékszabályokat folyamatosan, hogy mindig neki legyen igaza."

Az egy dolog, hogy a törvényeket megpróbálják a maguk hasznára hajlítgatni, de még a saját elveiket is simán megtagadják. Hol liberális az , hogy tilos a véleménnyilvánítás, mert nekünk nem tetszik a mondanivaló?

2015.06.13. 13:50:57

hvg.hu/itthon/20141001_plakatrongalas_ferencvaros

"Az Együtt-PM aktivistái saját szemükkel látták, hogy Mészáros László, a Fidesz-KDNP ferencvárosi képviselőjelöltje megrongálta az Együtt-PM-es Kalcsó Tünde és Gegesy Ferenc polgármesterjelölt plakátjait. Erről videót és fotókat is készítettek, majd rendőrségi feljelentést tettek, és a választási irodához fordulnak az eset miatt – közölték szerda délelőtt."

Itt is alkotmányos jog lett volna? :O

Traktoros lány 2015.06.13. 14:05:18

@Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő: Persze. Esztétikai környezetszennyezés volt az a plakát. :)

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 14:13:54

@egysmás:
"Szerinted esztétikai kifogások vannak Orbán plakátjaival szemben?"

Amit írsz azt lehet hogy viccnek szántad, de a libsinél a vicc is valóra válhat, ha ő úgy akarja

Pár éve, a libsiuralom idején gimnazista srácok éjszaka szétfűrészelték az elbontott Regnum Marianum templom helyén ( a Sztálin kolosszus építése miatt bontották le) állított fakeresztet. A libsi sajtó elfogadhatóként kürtölte szét az érvelést, hogy a srácok esztétikai érzéküket zavarta a kereszt, azért tüntették el a Népligetből. Sőt a hivatalos eljárás jegyzőkönyvébe is mentő körülményként került be az az abszurd (az egyik libsi tanárnő által argumentált) védekezés

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 14:16:30

@Pipas:
Minden a libsiével ellentétes vélemény náci jellegű, ezért eltüntetendő

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.13. 14:18:48

"Később azonban bírósági, alkotmánybírósági eljárások ugyancsak várhatóak, amelyekben a bíráknak arról kell majd dönteniük, hogy a plakátrongálókat az állam megbüntetheti-e véleményük kinyilvánításáért."

Ezért nyilván nem, ez el sem fog jutni az alkotmánybírósághoz, max. a poszter lázálmában.

"Az eddig szóba jött tényállások szerint tulajdon elleni szabálysértés, illetve rongálás vétségének elkövetése alapján."

Nyilván.

"A plakátok átfirkálása, leszaggatása ezekben az esetekben ugyanis politikai véleménynyilvánítás."

A politikai véleménynyilvánításnak nem kell rongálással együtt járnia. Az ellenplakátok kiragasztása pl. egy törvényes, tisztességes módja a véleménynyilvánításnak. A rongálás nem az.

Drága poszter, ha felborogatom és felgyújtom az autódat, mert nem értek egyet a politikai véleményeddel, akkor az is csak politikai véleménynyilvánítás, igaz?

Kelly és a szexi dög 2015.06.13. 14:20:44

Ha valakinek nem tetszik a plakát, kiragaszthat egy másikat - ez a szólásszabadság, nem az, ha leszaggatja azt, ami nem tetszik.

zorki 2015.06.13. 14:38:12

@Kelly és a szexi dög: Jahh, és majd versenyez az adóforintokból plakátgyárokat támogató állammal, a saját zsebére.:DDD

Ortodox 2015.06.13. 14:46:33

@zorki: 'Jahh, és majd versenyez az adóforintokból plakátgyárokat támogató állammal, a saját zsebére.:DDD'

Ha nem tetszik elmehet egy demokráciába.

Kötelessége versenyezni, saját zsebre. Ezért kapnak pl. a pártok állami támogatást.

Ha a mostani plakátkampány finanszírozása tvtelen, tegyél feljelentést. Ha törvényes, de nem tetszik, elmehetsz a picsába.

egysmás 2015.06.13. 14:55:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Adnak rá közpénzt, vagy azt csak a fidesz használhat?

egysmás 2015.06.13. 14:56:05

@libsi nóta bárki unja: A kérdésre, ha válaszolnál, kedves.
A kérdésre!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.13. 14:57:28

@zorki:

Azok a kedves pártjaid is kapnak állami támogatást, amelyeknek nem tetszenek a plakátok. Senki nem tiltja nekik, hogy ellenplakátokat ragasszanak ki. Szintén KÖZPÉNZBŐL!

Arra meg kíváncsi lennék, mit szólnának az elvtársaid, ha a ti ellenplakátjaitokat szaggatnák le az ellenzők. Az ugye máris nem szabad véleménynyilvánítás lenne, igaz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.13. 14:58:14

@egysmás:

Azok a kedves pártjaid is kapnak állami támogatást, amelyeknek nem tetszenek a plakátok. Senki nem tiltja nekik, hogy ellenplakátokat ragasszanak ki. Szintén KÖZPÉNZBŐL!

zorki 2015.06.13. 14:59:50

@Ortodox: Nem megyek sehova, de élek az alaptörvényben biztosított jogommal a vélemény nyilvánítás szabadságával.:DDD
Azt mondják a stílus maga az ember.
Elmehetsz megnyugodni.:DDD

egysmás 2015.06.13. 15:00:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A plakátokat nem a fidesz ragasztotta ki, hanem a kormány.

egysmás 2015.06.13. 15:01:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Te tényleg azt állítod, hogy a fidesz, mint párt ellopja az ország pénzét, hogy azt a saját propagandájára fordítsa?

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 15:03:32

@egysmás:
Ezt most valami kihallgatásnak képzeled?

Leírtam miért nem koherens a libsi érvelés a plakátrongálók védelmére. Cáfoljad ha akarad, eddig senki sem próbálkozott vele

A kérdésedet meg a libsiknek címezted, válaszoljanak rá ők

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.13. 15:06:29

@egysmás:

Amely a legnagyobb kormánypárt, és a választók megbízásából cselekszik, pl. tesz ki plakátokat.

A kedves elvtársaidnak meg csak azt tudom üzenni, hog y tetszettek volna választást nyerni. Nem volt nehéz, ugye épp ti mondjátok, hogy már a szavazatok harmadával lehetett 2/3-os többséget szerezni. Ez az út előttetek is nyitva állt. Csah ugye ti még ennyi szavazatot sem tudtatok összeszedni. :D

Majd ha az elvtársaid kormányra kerülnek, ők is kormányként ragaszthatnak ki plakátokat. Addig csak pártként tehetik meg ezt, de szintén közpénzből.

egysmás 2015.06.13. 15:08:40

@libsi nóta bárki unja: Tőled kérdeztem, hogy szerinted esztétikai problémája van-e a plakátokkal azt leszagattóknak, nem a libsi haverjaimtól.

Ortodox 2015.06.13. 15:11:31

@egysmás: Közpénzt a korány használhat, aki a fidesz.

De a pártoknak van állami támogatásuk, ami közpénz. Ha nem elég szerezzenek a szponzoroktól.

Ortodox 2015.06.13. 15:12:05

@zorki: Válaszolni nem sikerült, nem is vártam.

egysmás 2015.06.13. 15:12:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Aki nem párttag, az meg le van szarva?

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 15:13:39

Formálódik a jövő Európája, rühös négerek lepik el a szabad területeket:

"Milánóban .... a pályaudvaron ragadóknak pedig a hatóságok egészségügyi ellátást nyújtanak, mert a rühesség elterjedésétől tartanak"

"A vizsgálatok nyomán egy eritreai nőt maláriás tünetekkel szállítottak kórházba, több mint ötven személyt rühesnek találtak."

http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/48844-romai-es-milanoi-palyaudvarokon-taboroztak-le-a-menekultek#sthash.3rt5WPcb.dpuf"

egysmás 2015.06.13. 15:15:16

@Ortodox: ez egy gyanúsan kádári izé ám.
Magyarország momentán állítólag nem pártállami formában működik és a fidesznek is van állami apanázsa, amiből gazdálkodhat, amit nem toldhat meg egy kis kormánypropagandával, hiszen az tiltott pártfinanszírozás lenne.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 15:15:31

@egysmás:
De mégis, miért tőlem akarod megtudni, mi baja a libsiknek a plakátokkal?

Szerintem csak megkattantál a nagy hőségben

egysmás 2015.06.13. 15:19:55

@libsi nóta bárki unja: Én azt kérdeztem, hogy szerinted esztétikai kifogásai vannak-e a libsiknek a plakátokkal, vagy valami más!

Azt kérdeztem, SZERINTED, a VÉLEMÉNYED SZERINT mi a bajuk a plakátokkal.

Nem a libsik tudatállapotára, gondolataira vagyok kíváncsi, hanem a tiedre.
Arra, hogy TE mit gondolsz a témáról!

Ortodox 2015.06.13. 15:22:38

@egysmás: 'Magyarország momentán állítólag nem pártállami formában működik és a fidesznek is van állami apanázsa, amiből gazdálkodhat, amit nem toldhat meg egy kis kormánypropagandával, hiszen az tiltott pártfinanszírozás lenne.'

Már hogyne toldhatná meg. Ha nem tetszik jelentsd fel. Már nem azok az idők járnak amikor a komcsik finganak vmit aztán megy a fekete autó. Tedd ide a paragrafust, szerezz hozzá ügyvédet aztán hajrá.

Ezeket a demokrata európai bevándorlásellenes kampányokat sem magánpénzből fizették: spiler.blog.hu/2015/06/09/top-bevandorlasellenes-kampany

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.13. 15:27:18

@Éhes ló: Te csak várd a Pride-t, tudom nagyon hiányzik neked a conchitád.

zorki 2015.06.13. 15:35:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem nem tetszenek a plakátok.:DDD
2014-ben a pártok és alapítványaik beleértve Fidesz-KDNP-t, 3,8 milliárd forintos támogatást kaptak.
A Nemzeti Kommunikációs Ügynökség 40 milliárdot költhet.
Közszolgálati médiaszolgáltatás támogatás -alias kormányzati agitációs és propaganda osztály- 70 milliárd forint. A magyar felsőoktatásra -nagyságrendileg- annyi jut, mint ezekre!
Jajj, de jót is mondtál!!!

DeMarco 2015.06.13. 15:36:10

Két választással ezelőtt...

Választás előtti éjszaka: Éjjel egy óra, a ház előtti hirdetőtábla előtt lefékez egy fekete autó, kipattan belőle két gorilla meg az aktuális mszp-s képviselőjelölt asszony, aki nekiront a táblának és a tíz körmével kaparja lefelé a fideszes jelölt plakátjait. Majd, mint aki jól végezte dolgát, visszapattan a gorillákkal a kocsijába és hajts a kövi táblához...

Nincs új a nap alatt... úgy látszik a berögzült szokásoknál maradnak. Mellesleg veszített és bár azt hinné az ember, hogy nincs lejjebb, de mégiscsak van, most épp dk-s színekben futkározik...

Remélem megtalálják maguknak a plakátrongálók a magyarázatot és a jogi kiskapukat a rongálásra, mert halálra fogom röhögni magam, amikor a kövi választáskor valakik 3-5000 forintot adnak majd egy letépett ellenzéki választási plakátért, mert épp nem értenek egyet a politikai üzenetükkel, vagy mert csak...

DeMarco 2015.06.13. 15:40:41

Az meg ugye a legjobb felütés, hogy most épp azok ágállnak, akik anno ellenkampányt folytattak habzó szájjal és 23 milla románnal ijesztegették a népet, a határon túli magyarok megszavazásakor.
Kicsit sem hamis a dallam...

zorki 2015.06.13. 15:46:35

@DeMarco: Attól, hogy a 23 milla románnal ijesztgetés bunkóság volt, attól ez a mostani kormányzati propaganda csak még rosszabb minősítést kaphat, mert azok csinálják, akik jogosan kifogásolták a 23 millió románozást. Csak igazolják, hogy a rendszerváltó pártok nem tudnak egymás árnyékából kilépni.
Előbb-utóbb mennek a süllyesztőbe.

DeMarco 2015.06.13. 15:52:49

@zorki: Semmi bajom a kormány ez irányú kritikájával. A kritika megvalósítási módjával van bajom és azokkal akik erre feljogosítva érzik magukat. No meg előrenézve, ha az egyik megteheti, hogy letépkedi és átfestegeti a plakátokat, akkor a másik sem fogja majd vissza magát legközelebb. Persze eddig is előfordultak ilyen esetek, de egyedileg, "civil" formában. Ez viszont most intézményesen történik, ahol az ellenzék felbújtó és cselekvő fél is egyben. De még ez sem zavar egyébként. Mindössze kíváncsi leszek arra, hogy ha legközelebb az ő kárukra történik ugyanilyen akció, akkor ahhoz mit fognak majd szólni...
Mert az okokra szinte mindig megérkezik az okozat is...

zorki 2015.06.13. 15:54:10

@Ortodox: " ...de nem tetszik, elmehetsz a picsába."
Annak csak örülhetsz, hogy erre nem válaszoltam.:DDD
Csak azér mer én ilyen rendes vaok!!!

Ortodox 2015.06.13. 15:57:38

@zorki: 'Attól, hogy a 23 milla románnal ijesztgetés bunkóság volt, attól ez a mostani kormányzati propaganda csak még rosszabb minősítést kaphat, mert azok csinálják, akik jogosan kifogásolták a 23 millió románozást.'

Veled ellentétben a választók többsége magyar. Eddig is tudtak különbséget tenni, 2018ban is sikerülni fog nekik.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 15:58:10

@egysmás:
"Azt kérdeztem, SZERINTED, a VÉLEMÉNYED SZERINT mi a bajuk a plakátokkal."

Köszi, majd ha egyszer én leszek a kihallgatótiszt, fel fogom tenni nekik a kérdést! Egyelőre nem vágyom erre

De ha a SAJÁT véleményemet kérdezed, akkor azt tudom válaszolni, hogy nem igazán tetszenek a kormány plakátjai, mert túlságosan sablonszerűek, ÁM már inkább azokkal legyen tele a város,, mint rühös, ki tudja honnan szalajtott négerekkel

Tehát a politikai cél pártpropagandán túlmutató része szempontjából pozitívnak tartom az üzenetüket: véget kell vetni a tíz- és százezerszám áradó kontrollálatlan népvándorlási hullámnak

Libsiéknek nyilván azért nem tetszik, mert

- a kormány mondja

- politikai céljaikat jobban elérhetőnek tartják az anarchia szitásával

zorki 2015.06.13. 16:02:30

@DeMarco: Igen, mindig csak a módozattal szokott baj lenni. Gyurcsány hívei is imádták a kritikát, csak mindig a módozatot kifogásolták!:DDD Szerintem az is belefért a vélemény nyilvánítás szabadságába, mikor őt kifütyülték, ez is belefér.
Gyurcsány nem tanult belőle - a kritikára gondolok, és úgy tett mintha jogtalan lenne- mai kormány tanulhatna belőle, de nem igazán látok ilyesmi szándékot.:DDD

DeMarco 2015.06.13. 16:08:15

Elhiszem, hogy az olaszoknak tele van a tudatuk a bevándorlással. Már tíz éve sem lehetett húsz lépést sem megtenni sem az olasz tengerpartokon, sem Rómában anélkül, hogy ne agitálna egy néger ugyanazokat a kínai gyártmányú vackokat árusítva. Ráadásul sokkal gyorsabban futnak a mokány olasz rendőröknél...
Lassan két megyényi nehezen asszimilálódó közösségünk van amúgy is, nem hiányzik ugyanaz a tarthatatlan helyzet, mint ami az olaszoknál van. Ettől persze még a probléma probléma, de lássuk be, hogy az itt élő embereknek sem vagyunk képesek munkát és normális megélhetést biztosítani, hogyan növelhetnénk még jobban a nyomort?

egysmás 2015.06.13. 16:08:21

@Ortodox: "Már nem azok az idők járnak amikor a komcsik finganak vmit aztán megy a fekete autó." mint a Földrajzinév-bizottság esetében...

DeMarco 2015.06.13. 16:12:05

@zorki: Viszont nyolc évig kibekkeltük őket és úgy győztük le ahogy egy demokráciában illik: a szavazatainkkal...

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 16:12:12

@zorki:
Pár libsi plakáttépkedő bér-akciója még nem a nagybetűs Vox populi. kinyilvánulása. Ezért riadóztatták őket, ez nyújt megélhetést a szóban forgó 10-20 aktivistának. Súlytalan az akciójuk a bevándorlás kérdésének súlyához képest

egysmás 2015.06.13. 16:14:08

@libsi nóta bárki unja: Én a saját véleményedet kérdezem arról, hogy szerinted mi a baja a libsiknek a plakátokkal.
Tudod, az emberekben olyan két-két és fél éves korukban kialakul az elmereprezentáció, aminek azt hívatott jelenteni, hogy a másik ember tudatállapotát el tudják képzelni.
Ez egy fontos dolog, ez kell pl. az empátiához és a hazugsághoz
Szóval azt, hogy te mit gondolsz a libsik indítékairól, azt kihallgatótisztként nem a kihallgatottaktól fogod megtudni.

De, ha szerinted nem esztétikai kifogásai vannak a libsiknek a plakátokkal kapcsolatban, akkor miért hoztad fel azt a példát a szomszéd ronda autójával?

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 16:22:44

@egysmás:
Ha sokat találgatod, miért gondolkodik úgy az elmebeteg ahogy gondolkodik, előbb-utóbb kezelésre fogsz szorulni te magad is. Egy skizofrént úgysem tudsz meggyőzni, nem is érdemes próbálkozni a pszichoterápiával, sőt hibának számít és veszélyt jelenthet a nem eléggé felkészült pszichoterapeutára

Ugyanúgy, a libsi sem kezelhető józan észérvek felsorolásával. Mindig a magáét fújja, ha úgy tetszik neki könnyedén áthágja a saját maga által korábban megfogalmazott szabályokat. Kár belemenni a játékába, mert nincsenek szabályai. A libsi szabálya maga a libsi, aki tetszés szerint alkot szabályt

egysmás 2015.06.13. 16:25:28

@libsi nóta bárki unja: Akkor Orbán egy libsi, aki megalkotta az Alaptörvényt, majd amikor az korlátozta, akkor átírta?
Szerinted Orbán mikor fogja felülbírálni ÚJRA a bevándorlók kérdését?
Mert most mintha gyökeresen mást mondana, mint amit mondott tíz, vagy akár két éve.

zorki 2015.06.13. 16:26:49

@DeMarco: Nyahh és azóta is dől a füstölőből az öntömjén szaga, de sokáig nem lehet a bajokat takargatni, mondjuk ezért is jött jól ez a bevándorlós projekt.
Ha valaki tisztán és világosan lát - a tömjénfüst, bevándorlás ellenére- pontosan tudja, hogy az országnak ma nem a bevándorlás veszély az elsőrendű problémája.
Kezdeni kellene valamit egy pár állami kötelezettséggel, hogy hatékonyabban működhessen az állam, és ne feneketlen kútba menjenek az adók.

Ortodox 2015.06.13. 16:32:14

@egysmás: 10 éve is 5000 menekült jött egy 7végén? Be is baszna ha azt mondanáamit 10 éve.

A libsik viszont ugyanazt mondják mint 10 éve, meg is lett az eredménye.

GennyesTus 2015.06.13. 16:34:54

Szerintem 2 dolog jöhet szóba:
1. Szabad véleménynyilvánítás. Ebben az esetben az a gond, hogy ez nem párosulhat rongálással.
2. Ha elfogadjuk, hogy a fityesz plakátkampánya gyűlöletkeltő -> tákolmányellenes. És itt jön a lényeg. Ami ugyancsak a tákolmányból következik. Minden állampolgár joga, és kötelessége fellépni ez ellen.

A fidesz saját magát köpi szemen ( sokadjára :| ):
"Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét"

A menekültek büntetésével kapcsolatban:
"A Javaslat az emberi méltósághoz való joggal összefüggésben abszolút tilalmakat fogalmaz meg .
Ezek értelmében senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy
büntetésnek alávetni, valamint szolgaságban tartani, rögzíti emellett a Javaslat a z
emberkereskedelem tilalmát is."
Ez szerintem még a közmunkára is alkalmazható lenne...

"A külföldiek esetében a Javaslat a kiutasítást lehetővé teszi, arra azonban csak törvényes határozat alapján kerülhet sor. Mindemellett senkinek, így a külföldinek a kiutasítására sem kerülhet sor olyan államba, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak vagy büntetésnek vetik alá . A kiutasítás mellett a kiadatás is tiltott az ilyen államokba.
A Javaslat értelmében Magyarország a nemzetközi jogi kötelezettségeivel összhangban biztosít
menedékjogot az arra rászoruló nem magyar állampolgároknak."

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 16:37:23

@egysmás:
Orbán nem kezelhetetlen, ezt éppen a 12 évvel ezelőtti pálfordulás bizonyítja. Nyilván belátta hogy libsiként rossz ügyet szolgál, ráadásul a libsizmus nem fogja megőrizni a hatalmi pozícióját hosszútávon

Nem akarom különösebben ajnározni Orbánt, mert nem érdekem, de szvsz sokkal pragmatikusabb és sokkal kevésbé öntörvényű, mint amilyennek láttatják az ellenfelei. Naprakészen tudja mit kell tenni a politikai haszon optimalizálása szempontjából, és nem szégyellős kimondani. Ezért is van hatalmon, szemben a fanarióta, doktriner agyú libsikkel

Ortodox 2015.06.13. 16:39:36

@potinue: '2. Ha elfogadjuk, hogy a fityesz plakátkampánya gyűlöletkeltő -> tákolmányellenes. És itt jön a lényeg. Ami ugyancsak a tákolmányból következik. Minden állampolgár joga, és kötelessége fellépni ez ellen.'

Ez nem így müködik, kis barátom. Nem fogadunk el semmit, hanem te fogod bizonyítani a konkrét vádjaidat, pontról pontra.

Ilyet viszont senki nem olvasott még, csak igen gyenge formában - lásd:

'Btk.332. § Aki nagy nyilvánosság előtt
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport ellen
gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.'

Most hanyagoljuk el azt, hogy nem idézed, pontosan melyik plakát melyik mondata uszít gyülöletre (egyik sem).
A menekültek sehol sem szerepelnek a plakátok tárgyaként, úgyhogy ennyi erővel mondhatom az illegális bevándorlókat is címzettnek.

A NAGY NYILVÁNOSSÁG az egyetlen dolog, ami megáll.

'valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport ellen' - ez akkor sem áll meg, ha a menekültek, akkor sem, ha az illegális bevándorlók ellen nem uszítanak a feliratok. Ugyanis nem tartoznak a fent említett csoportba.

Feljelentés elutasítva.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 16:42:30

@potinue:
Ha igaz lenne a logikád, a legtöbb libsi irományt is be lehetne zúzni, mert tele van gyűlöletkeltéssel a választott magyar kormány ellen. Én magam ezt nem helyeselném

Ortodox 2015.06.13. 16:46:06

@libsi nóta bárki unja: A gyülöletkeltés még csak nem is szabálysértés. A gyülöletbeszéd igen, de a tv-i tényállás nem vonatkozik a gyülevész illegális bevándorlókra, a plakátok fogalmazását meg semmilyen bíró nem minősítené uszításnak.

Btk.332. § Aki nagy nyilvánosság előtt
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport ellen
gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 16:47:14

@potinue:
"senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy
büntetésnek alávetni, valamint szolgaságban tartani, rögzíti emellett a Javaslat a z
emberkereskedelem tilalmát is."

Itt saját magadnak mondasz ellen. Az emberkereskedést tiltjuk tehát, de az emberkereskedők által behozott sok ezernyi emberszállítmányt átvesszük? Ha maradunk a logikádnál, akkor ez orgazdaságnak minősül, és de facto az is. Ha visszatoloncoljuk az illegális bevándorlókat, akkor a jövőben senki sem fog fizetni az emberkereskedőknek hogy behozzák az EU-ba, és elsorvad az illegális üzlet

GennyesTus 2015.06.13. 16:47:20

@Ortodox: A bejegyzés a plakátrongálók lehetséges védelméről szól. Én nem arról írtam, hogy a fityeszt hogyan lehetne feljelenteni ("Ha elfogadjuk..."). Arról próbáltam értekezni, hogy mivel lehetne esetleg a bíróságon próbálkozni, ha bűncselekménnyel vádolják meg őket.
Amúgy igenis a bevándorlókról, és menekültekről szólnak a plakátok. A plakátok egy kampány részei. nem kell/lehet leválasztani a "konzultáció"-ról. Még az alján is utalnak rá. "A bevándorlásról és a terrorizmusról". E kettő pedig igenis behatárolja a megcélzottakat.

DeMarco 2015.06.13. 16:48:37

@zorki: Ez irányú fejtegetésed a messzeségbe vezet, ahol sok pozitívum mellett akad bőven negatívum is. A személyes véleményem egyébként az, hogy sokkal több a pozitívum, mint a negatívum, annak ellenére, hogy bosszantóak, néha banálisak a negatív dolgok és siralmas a kommunikáció mellé, lásd épp ezeket a posztereket is. És igen, nem elsőrendű probléma és van/lenne bőven mit tenni az országban.
Nyilvánvalóan eltérő a meglátásunk azzal kapcsolatban, hogy ezt kiknek kellene megtennie, tapasztalat is van bőven pro és kontra, de ezektől most eltekintenék.
Túlságosan eltérne a poszt témájától, amit már részben így is átléptünk.

"A vita, mivel emberek alapvető jogairól, méltóságról és véleményszabadságról szól, szükségképpen nem csak jogi, hanem morális is. Egy morálisan elítélendő kormányzati politikával szemben lépnek fel oly módon, hogy tettükkel formálisan törvényt sértenek. A kifejtettek alapján ezzel együtt is elfogadhatatlan, hogy az állam saját xenofób üzeneteit az állami büntetőhatalommal védje meg.

A jogrendszer, amely az emberi jogokat alkotmányos alapjogokként elismeri, kínál jogi megoldást a morális problémára. Ennek alkalmazására valamennyi jogalkalmazónak megvan a lehetősége."

Érdekes ez a hozzáállás. Gyakorlatilag azt üzeni a poszt írója, hogy a morális dolgok felülírhatják a törvényeket és jogosak lehetnek. Vajon akkor rendben lenne a többség által támogatott halálbüntetés?
Nem lenne törvényes, de morálisan helyes...és akkor rendben is vagyunk?
Vagy elkapnák a csaló brókereket, a sz-t is kivernék belőlük, hogy árulják el az off-shore számlacímüket és az összes vagyontárgyaikat lefoglalnám, beleértve az összes családtagjuk nevén lévő dolgokat is? Nem törvényes, de jogos?! És még hosszan lehetne sorolni...

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 16:53:00

@potinue:
""senkinek, így a külföldinek a kiutasítására sem kerülhet sor olyan államba, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak vagy büntetésnek vetik alá . A kiutasítás mellett a kiadatás is tiltott az ilyen államokba.
A Javaslat értelmében Magyarország a nemzetközi jogi kötelezettségeivel összhangban biztosít
menedékjogot az arra rászoruló nem magyar állampolgároknak."

Mondjad már meg, melyik Magyarországgal szomszédos államban fenyeget bárkit a halálra ítélés meg a kínzás? Akkor ez mennyiben lehet akadálya a visszatoloncolásnak?

GennyesTus 2015.06.13. 16:53:28

@libsi nóta bárki unja: Volt olyan hír egy kormánybeli ötletelésről, hogy az illegális bevándorlókat dolgoztatni fogják, amíg ki nem utasítják őket. Ezt nem lehet. Az emberkereskedelem bűncselekmény. Teljesen más tészta. Eszerint kell eljárni. Nem kell őket összemosni azokkal akiket behoznak, illetve a többi menekülttel.

GennyesTus 2015.06.13. 16:55:22

@libsi nóta bárki unja: Mond már meg, hogy Szíria, Afganisztán, .... mióta szomszédos állam?
Szerinted szerbek, és bolgárok jönnek ide menekültként????

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 16:59:53

@potinue:
Ha csempészárut veszel át, tudván, hogy illegálisan került át a határon, akkor megáll az orgazdaság. Az összes többi csupán hablaty jogi értelemben

Ortodox 2015.06.13. 17:02:21

@potinue: Ferihegyre jönnek az illegálisok? Mert ha nem, akkor vissza a feladónak, vagyis a szomszédnak.

GennyesTus 2015.06.13. 17:02:32

@libsi nóta bárki unja: Az ellenzék ezt csinálja. A kormány ellen uszít. A fidesz volt a legdurvább amikor ellenzékben volt. A mostani ellenzék pisis kisgyerek az igazi fideszes gyűlöletkampányokhoz képest.
Amúgy ezt a libsit, meg a hasonlókat, mikor hagyjátok már el? Rohadt unalmas, hogy a teljes ellenzéket, és akik nem értenek egyet a fidesz pártállammal, azt lelibsizitek. Gyanítom azt sem tudjátok mit jelent...

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 17:03:45

@potinue:
Magyarországra szinte mindenki a szerb vagy kisebb részben a román zöldhatáron keresztül érkezik. Tehát mire ide kerülnek, át kellett haladniuk néhány biztonságos oszágon. Ezzel elveszítik azt a jogukat, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be Magyarországon

Aki belép a görög határon, majd Makedónián és Szerbián keresztül igyekszik Svédországba vagy Németországba (a legtöbben ilyen cipőben járnak), az csak arra spekulál, hol a legkifizetődőbb menekültstátuszba kerülni

GennyesTus 2015.06.13. 17:04:56

@libsi nóta bárki unja: Nem átveszed. Az ember nem árú. Amúgy a menekültek nagyrészét igenis visszatoloncolják. Ahogy eddig is. Most csak heccelik az embereket, hogy addig se a nagy disznóságokról szóljon a közbeszéd...

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 17:05:54

@potinue:
Ne aggódj, mindenki tudja kicsoda és micsoda a libsi.

GennyesTus 2015.06.13. 17:08:41

@libsi nóta bárki unja: Ha átjutottak az előbb említett országokon anélkül hogy elkapták őket, akkor bizony nekünk kell foglalkoznunk velük. A többi ország sem azt csinálja, hogy megkérdezik tőlük, hogy merre a menet. Az EU-ba! Jaaa akkor menj nyugodtan...
A kitoloncolás nem arról szól, hogy a határon kívülre. Hanem vissza a abba az országba ahonnan jött (nem amelyiken áthaladt). Szerinted hányan lennének itt, ha a rajtunk áthaladó menekülteket hozzánk dobálnák?

Ortodox 2015.06.13. 17:08:46

@potinue: Nem a teljes ellenzéket, hanem az ellenzék kis részét kitevő ballenzéket.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 17:08:47

@potinue:
Szerintem a 95%-át ki kellene toloncolni rögtön, még aznap hogy sikerült elfogni egy, a mainál sokkal szigorúbb határellenőrzéssel. De még az 5% is olyan nagy tömeg a valóságban, amire nincs Magyarország felkészülve.

Ortodox 2015.06.13. 17:10:30

@potinue: 'A kitoloncolás nem arról szól, hogy a határon kívülre. Hanem vissza a abba az országba ahonnan jött (nem amelyiken áthaladt).'

Érdekes, a németek, osztrákok nekünk dobják őket vissza.

GennyesTus 2015.06.13. 17:14:06

@libsi nóta bárki unja: Igen. Csak legyenek megkülönböztetve az illegális bevándorlók, és a menekültek. Rengetegen a szegénység miatt menekülnek el. Azokat is toljuk vissza? Tudva, hogy ha visszakerül éhen hal? Vagy legyünk humánusak?

Éhes ló 2015.06.13. 17:18:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: mit zsidózol barom?
Én szimplán csak holoszeánszról írtam, az felénk vegyes műfaj, sok különböző vallású és származású seggnyaló és a fajtársaid is művelik durván.
Ez sem zsiráf kiváltság, bár túl vagytok reprezentálva kétségtelenül.

Felétek nem így van?

zorki 2015.06.13. 17:19:58

Tévedsz, mert egyáltalán nem vettem-venném rossz néven, ha a mai kormány tette-tenné rendbe a dolgokat.
Kétségtelen, hogy rendbe tette az államháztartást, de ezért természetesen meg kellett fizetnünk (Gazdasági-fogyasztási lassulás 2013-ig, és a nyugdíjvagyon felélése). Hogy lehetett volna másképpen, ez utólag már felesleges kérdés, és annak is meg lett volna az ára.
Ezentuli kormányzati döntésekkel már nem lehet dicsekedni. A legnagyobb baj, a politikai irányítás erősítése minden szinten. Minden a Fidesz-szel szembeni mai elégedetlenség - hithű szoci és liberális törzsközhönséget nem számítva- ennek a számlájára írható. Ebből fakadnak a gondok.
Képzeljük el ha van egy felhatalmazott, és szakmailag - a szakmai elvei iránt- elkötelezett egészség- vagy oktatásügyért felelős politikus, az 2010 óta meddig juthatott volna?
Mind1.

Ami a palakáttépést illeti, nem lihegném túl, főként nem úgy, hogy halálbüntetéssel pararell.
Szerintem itt nem morális megfontolások vezetnek el a megoldáshoz. Nem küldenék rendőrt annak kiderítésére, hogy kifirkálta a falra: Hülye ..... és mindenki helyettesítse be az általa annak tartott politikust.:DDD
De, ha mások büntetőjogi érzékét ez nagyon bántja, akkor közmunkára ítélném őket, pl. politikai indíttatású falfirkákat kellene lesikálniuk a közterületeken. Bár lehet egyes politikusok ebből egészen jól jönnének ki. De egy "véres" bírósági tárgyalás a palkáttépők ellen sem feltétlen a kormányt erősítené. Különösen mióta a Hír TV már nem annyira érzi feladatának az ilyen plakáttépők nyilvánosság előtti "leégetését".:DDD

Éhes ló 2015.06.13. 17:22:19

@pythonozok: mi van te körömtépkedő anyádból világraszart ávós fattyú, megvolt a napi nácizásod? Apád a magyargyilkos szemét ávh-s patkány büszke lenne rád, ha nem rohadt volna már el rég belzebub apátok kebelén!

Éhes ló 2015.06.13. 17:32:12

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: összekeversz a testvéreddel, vagy a húgoddal. Én undorodom nem csak a fasz-picsa havertoktól, hanem tőletek is, akiknek ez a buzibuli kóser.

Tudom nehéz megértened, de toleráns libbantként fogadd el nyugodtan, hogy ti még csak egy deviáns kisebbség vagytok a buzi haverjaitokkal és a többi elmeroggyant nyomorult deviánssal.

Ez van, szerencsétlen, ha tetszik, ha nem.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 17:42:36

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mi a probléma azzal, ha valaki utálja a zsidókat, bármilyen okból, vagy mert csak? Legális, nem? De! Akkor meg miért kell nekiugrani a zsidót utálónak? Mindenki szabadon utáljon azt, akit akar. Van aki a zsidókat utálja, van aki a zsidókat utálókat utálja. Teljesen rendeben van ez, mégis azok, akik utálják azokat, akik a zsidókat utálják, meglehetősen agresszíven kommentelnek. Nem fárasztó ez az állandó frusztrált állapot?

egysmás 2015.06.13. 17:45:11

@zorki: "Kétségtelen, hogy rendbe tette az államháztartást," felélték a nyugdíjvagyont és és leépítették az oktatást, egészségügyet, miközben bevezették a világ legmagasabb áfáját és teszkó munkajogászával megíratták a Munka Törvénykönyvét.

Magyarán eladtak mindent, amit lehetett, hogy ideiglenesen kicsinosítsák a számszaki adatokat és ezzel elérték, hogy soha értsd és mondd soha ne legyen itt jó világ.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 17:47:05

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Én egyébként nem utálok senkit, de elméleti síkon érdekel a téma. Ki utál kit, ki jobban, miért fogadható el általában jobban a zsidókat utálókat utálók utálata?

Nicktolvaj 2015.06.13. 17:48:06

@zorki:

"Tegyük fel: Kerítésemre kifestem nagy betűkkel: Le a Fidesz kormánnyal!
Éjszaka jön a szomszédom és lefesti a feliratot. Őt is megbüntetnétek?"

IGEN.

A kerítés ugyanis magántulajdon.

Téged viszont a helyi közterület-felügyelet büntetne meg, HA a saját kerítéseden elhelyezett reklámfelirat kihelyezésére nem kértél engedélyt.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 17:48:45

@egysmás: Bezzeg, 2002-2010 -ig, maga volt a Kánaán. Egy kis hitelből....

egysmás 2015.06.13. 17:49:01

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Ha utálnátok a zsidókat, már régen azon harcolnátok minden bíróságon, hogy minden zsidó emberiesség elleni bűnt követ el a rituális csonkítással.
De ti igazából nem utáljátok a zsidókat, csak zsidóztok.
Olyan ez nektek, mint a" Baszd meg!" a tízévesnek.
Ezt hallottátok apátoktól, anyátoktól, oszt ez van.

Kicsit szánalmas és nagyon mosolyogtató ez az állapot.

egysmás 2015.06.13. 17:50:20

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Volt-e felhalmozás?
Most van felhalmozás?
Az adósságállomány helyzete akkor?
És most?
Egyéb kérdés?

Nicktolvaj 2015.06.13. 17:50:20

@zorki:

"ebben a konkrét ügyben nem arányos az állam/hatalom lehetősége és az ellenzők lehetősége"

Már hogy ne lenne az.

Az ellenzéknek ugyanúgy joga és lehetősége van közterületi reklámfelületeket bérelni, mint a kormánynak, illetve a kormánypártnak.

Nicktolvaj 2015.06.13. 17:54:00

@zorki:

"Fontos még, hogy a plakát ebben az esetben nem egy vagyontárgy, nem is tárgy hanem egy politikai üzenet, ami ellen helye van a véleménynyilvánítás szabadságának."

Igen, helye van a véleménynyilvánítás szabadságának.

Úgy, hogy kirakod a saját plakátodat, vagy bármilyen más csatornán eljuttatod a saját üzenetedet a célcsoporthoz.

A plakát pedig - minden TÉVES híreszteléssel ellentétben - egy VAGYONTÁRGY. Valaki ugyanis FIZETETT a legyártásért és valaki fizetett azért is, hogy egy fix időtartamra kibérelje a plakát elhelyezésére szolgáló állványt.

Ortodox 2015.06.13. 17:55:52

@egysmás: Minden tekintetben javul a helyzet.

Az államadósság GDP arányosan javul, a maradék devizakitettsége javul, soha nem volt még annyi a magyar keményen dolgozó kisember kezében az állam adósságából, mint most, soha olyan olcsón nem lehetett finanszírozni a kamatokat, mint most.

Nicktolvaj 2015.06.13. 17:56:19

@zorki:

"Akkor lenne ehhez hasonlatos az állam viselkedése, ha egy politikai üzenetet közvetítő plakátja, csak a felét töltené ki a rendelkezésre álló helynek, míg a másik felére az ellenzők firkálhatnák a véleményüket!"

Ez butaság.

Ha már minden áron meg akarsz osztani egy adott felületet, akkor a TÁMOGATOTTSÁG arányában kellene megosztanod.

A plakátrongálás mögé beálló Szigetvári-féle Együtt pártnak mindössze 1% a támogatottsága.

zorki 2015.06.13. 17:56:25

@Nicktolvaj: Nyahh, ez az ami marhaság, de persze nem csodálkozhatunk rajta, ha ismerjük Arany János ideillő sorait: Hajdanában, amikor még
Így beszélt a magyar ember:
Ha per, úgymond, hadd legyen per!
(Ami nem volt épen oly rég) -
Érdemes újra olvasni:DDD

Ortodox 2015.06.13. 17:58:24

@Nicktolvaj: Szigetvári dolga lesz az új MSZP-s plakátokat is lefesteni.

De azzal is le fog bukni a balfasz zsidó.

zorki 2015.06.13. 17:59:00

@Nicktolvaj: a másik felén nyugodtan civakodhat az ellenzék, az a kormánynak és kormánypártoknak -mint eddig láttuk is- csak jót tesz!:DDD

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 17:59:21

@egysmás: Ha megmosolyogtató, akkor mire fel a nagy nácizás? Számomra az a szánalmas és mosolyogtató.

Nicktolvaj 2015.06.13. 17:59:29

@libsi nóta bárki unja:

"Ez nem vélemény-nyilvánítás, hiszen nem közöl véleményt, csupán eltünteti a más által nyilvánított véleményt/információt. "

Így van. A plakátok lefestése nem vélemény, hanem az ellenvéleménnyel szembeni INTOLERANCIA.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:02:21

@egysmás:

"@libsi nóta bárki unja: Szerinted esztétikai kifogások vannak Orbán plakátjaival szemben?"

BÁRMILYEN kifogásod van orbán plakátjai ellen, az egyetlen lehetőséged, hogy megjelensz a saját véleményeddel.

Az, hogy eltünteted a neked nem tetsző véleményt, az nem JOG, hanem INTOLERANCIA.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 18:02:27

@egysmás: Ha 56 ról nem tornázzátok fel 90 % felé a gdp arányos államadósságot, akkor most nem tartanánk itt, de maj d orbánc 2021- re normalizálja a helyzetet!

zorki 2015.06.13. 18:05:05

"A plakát pedig - minden TÉVES híreszteléssel ellentétben - egy VAGYONTÁRGY. Valaki ugyanis FIZETETT a legyártásért és valaki fizetett azért is, hogy egy fix időtartamra kibérelje a plakát elhelyezésére szolgáló állványt."
Hát egyáltalán nem "valak" fizetett, az adózó állampolgár fizetett, és az adózó állampolgár mondja el -nagyon helyesen- véleményét arról hogyan pazarolják el ezt a pénzt!:DDD

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 18:07:24

@egysmás: Egyébként meg, lassan defláció van, a költségvetési hiányuk is kóser, erről kurcsány nem is álmodhatott...

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:09:04

@egysmás:

"@Kovacs Nocraft Jozsefne: A plakátokat nem a fidesz ragasztotta ki, hanem a kormány."

Az előző, szockó kormánynak is JOGA és LEHETŐSÉGE volt arra, hogy közpénzt költsön a kormányzati kommunikációra.

Ennek a kormánynak ugyanúgy megvan a joga arra, hogy közpénzt költsön a kormányzati kommunikációra.

Sőt, a következő kormánynak is meglesz a joga arra, hogy közpénzt költsön a kormányzati kommunikációra.

Mit nem értesz?

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 18:11:44

Lassan minősítgetnek itt fel bennünket, az ájemef nem pofázik, mikor volt ilyen utoljára a szocik alatt?

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:13:41

@zorki:

"Attól, hogy a 23 milla románnal ijesztgetés bunkóság volt, attól ez a mostani kormányzati propaganda csak még rosszabb minősítést kaphat"

Közpénzből ijesztgettek Gyurcsányék a 23 millió románnal?

Nos?

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:18:35

@egysmás:

"Szerinted Orbán mikor fogja felülbírálni ÚJRA a bevándorlók kérdését?
Mert most mintha gyökeresen mást mondana, mint amit mondott tíz, vagy akár két éve."

A helyzet most gyökeresen más, mint 10 éve, vagy 2 éve volt.

Ortodox 2015.06.13. 18:18:44

Kifogyott a benzin az autójából, emiatt bukott le Ausztriában egy oláh embercsempész, aki közel-keleti menekülteket szállított - közölte szombaton a helyi rendőrség. A 46 éves férfi az A8-as autópályán a leállósávban kényszerült vesztegelni a felső-ausztriai Weibern közelében, mert személyautójából kifogyott a benzin. Miután több órát állt ott, a rendőrség péntek este igazoltatta. Az oláh állampolgárnak nem volt jogosítványa, és vérében több mint 2 ezreléknyi alkoholt mutattak ki. Az ötszemélyes kocsiban a részeg sofőrön kívül két iraki és öt szíriai állampolgár utazott, köztük két kisgyermek. A rendőrség beszámolója szerint Magyarországon vette fel őket, és Németországba igyekeztek. A külföldi menekülteket ideiglenesen egy osztrák befogadótáborban helyezték el.
Forrás: kuruc.info/r/4/144443/

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 18:19:17

@potinue:
Szerintem egy kicsit kevésbé életidegen módon kéne szemlélnedi a dolgot

Képzeld magad abba a helyzetbe, hogy szűkösen ugyan de el tudod látni a családodat, még arra is van pénz hogy a gyerekeid tanuljanak valami hasznos dolgot. Körülötted viszont sok ezernyi csóró meg azt várja, hogy neki is pottyanjon valami, mert saját magától nem képes európai módra élni, tanulni meg eleve nem akar

Mit csinálnál ebben a heyzetben? Ha mindenkin segítesz, te magad jutsz koldusbotra, a lányod elmehet prostinak, a fiad meg bérrabszolgának

Európa most pont ebben a helyzetben van. A nyomorövezetek létszáma hihetetlenül megnőtt, az arab és néger országokban a lakosság száma megsokszorozódott az elmúlt évtidezedekben, és ugyanolyan ütemben növekszik tovább, újratermelve a tömegnyomort. Európa elöregszik, jelentéktelenné válik, és nemsoká feladhatja az identitását az egzotikus menekültek befogadásával. Akiknek a legnagyobb részéből soha nem lesz európai gondolkodású polgár

A "segítsünk mindenkin" egy gyerekes vágyálom, ebben a formában csak önpusztítás lehet belőle. Meg kell vizsgálni, mekkora erőforrásaink vannak és ezt hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni a meneköülteket kibocsátó országok érdekében. Sajnos a tapasztalat szerint ezeket a pénzeket elnyeli a helyi korrupció, az ottaniak nemtörődömsége, a helyi ellenségeskedések stb.

A segélyek csak újratermelik a segély iránti igényt, és a dologtalan segélyezett életmódot. A menekültek kritikátlan befogadása egyre több "menekültet" fog eredményezni, végső soron egy népvándorlást indukál, aminek az embercsempészek a legbiztosabb haszonélvezői

egysmás 2015.06.13. 18:19:49

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Attól még lehetsz megmosolyogni való szánalmas kis pöcs, hogy náci vagy!
Ez a két dolog nem zárja ki egymást.
A zsidrákokat simán sarokba lehetne állítani, vagy a liberálisokat egy olyan utcába bevinni, amelyikben kénytelenek deklarálni, hogy a szülő lelkiismereti meggyőződése magasabb szintű jog, mint a gyereknek a testi integritáshoz való joga, ezzel legalizálni a gyerekverést, akár az iskolában is.

@Nicktolvaj:
Ezért akarjátok betiltani pl. a prideot.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:23:09

@potinue:

"Ha elfogadjuk, hogy a fityesz plakátkampánya gyűlöletkeltő -> tákolmányellenes"

1. NEM a Fidesz kampánya, hanema kormány kommunikációja

2. NEM gyűlöletkeltő, pléne hogy NEM uszító, már csak azért sem, mert NEM irányul egyetlen, meghatározható faji, vallási, etnikai, vagy bármilyen csoport ellen sem

3. NEM alkotmányellenes

zorki 2015.06.13. 18:26:51

@Nicktolvaj: A közpénzből megvalósuló kormányzati politikai propagandát eleve elvetem, tök mind1 ki is gyakorolja.
A szavazással arra adunk felhatalmazást egy vagy több pártnak, hogy kormányozzon -lehetőleg jól!- nem arra, hogy saját politikai nézeteit hirdesse közpénzen a kormány. Volt már ilyen, azt hívták létező szocializmusnak, majd fejlett szocializmusnak, de a fejlettségébe bele is bukott. Ha még is agitációs-propaganda tevékenységet folytat a kormányzat, ne csodálkozzon, hogy letépik a plakátokat.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:27:33

@libsi nóta bárki unja:

"@potinue: Ha igaz lenne a logikád, a legtöbb libsi irományt is be lehetne zúzni, mert tele van gyűlöletkeltéssel a választott magyar kormány ellen"

És utána kezdhetnénk felelősségre vonni a sok balos bérbloggert, akiknek a posztjai hemzsegnek a MAGYAROK ellen uszító, a MAGYAROKAT mindenféle lekicsinylő, lejárató, alacsonyabb redűnek beállító kijelentésektől.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:31:11

@Ortodox:

"A gyülöletkeltés még csak nem is szabálysértés. A gyülöletbeszéd igen"

A gyűlöletkeltés az a tevékenység, ami a gyűlöletbeszéden keresztül valósul meg.

Örülök, hogy segíthettem.

GennyesTus 2015.06.13. 18:31:41

@Nicktolvaj:
1. Fidesz = kormány. Akárhonnan is nézzük ez így van. Ne kezd el az ellenkezőjét mondani. Semmi kedvem felsorolni az elmúlt 5 év intézkedéseit amivel visszalökték az országot a pártállami rendszerbe.
2. De bizony. Az összes bevándorló, menekült.
3. A 2. pontból következik.

GennyesTus 2015.06.13. 18:34:56

@Nicktolvaj: Kérlek írj pár példát, és bizonyítsd hogy "ballib". Mondjuk ezt nem nehéz bizonyítani...aki nem fideszes az ballib, bolsevik, meg a tököm tudja. Aki nincs velünk az ellenünk analógia mentén. Azért pár példára kíváncsi lennék.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:39:11

@potinue:

"A kitoloncolás nem arról szól, hogy a határon kívülre. Hanem vissza a abba az országba ahonnan jött (nem amelyiken áthaladt)."

És ha NEM mondja meg, honnan jött? Akkor mit csinálsz? Kivered belőle?

A legkevesebb gond azzal az illegális bevándorlóval van, amelyik NEM jut át a magyar államhatáron.

Ortodox 2015.06.13. 18:39:56

@potinue: 1. ki mondta hogy ne a fidesz legyen a kormány?

2. A bevándorló bevándorló, a menekült meg menekült. A vonatkozó jogszabályokat kéne kicsit tanulmányozni.

Ráadásul ennek semmi köze ehhez az állításhoz: NEM gyűlöletkeltő, pléne hogy NEM uszító, már csak azért sem, mert NEM irányul egyetlen, meghatározható faji, vallási, etnikai, vagy bármilyen csoport ellen sem

...ami ehhez a jogszabályhelyhez kapcsolódik: Btk.332. § Aki nagy nyilvánosság előtt
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport ellen
gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

3. Nem következne a btk-ellenességből az alkotmányellenesség, de a plakátolás nem ütközik a Btk-ba, amíg be nem sikerül bizonyítani, hogy igen.

egysmás 2015.06.13. 18:40:16

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Jah, a munkahelyek száma lecsökkent elhagyta az országot a fiatalság java és momentán az arabok lenyomták az olaj árát.

A munkavállalói jogokat megnyírta a fidesz, és tovább rontotta őket a felmondás szankcionálásával.

egysmás 2015.06.13. 18:41:14

@Nicktolvaj: Jah, most fosik, hogy kikerül a hatalomból, meg mert erősödik a jobbik.
Kb ennyi változott.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:41:54

@libsi nóta bárki unja:

"Szerintem a 95%-át ki kellene toloncolni rögtön, még aznap hogy sikerült elfogni egy, a mainál sokkal szigorúbb határellenőrzéssel. "

Mondjuk az azonnali tűzparancs életbe léptetése a kérdéses határszakaszon NAGYBAN visszaszorítaná, hogy össze-vissza kódorogjanak az államhatáron.

egysmás 2015.06.13. 18:42:38

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: A jelen folyamatoknak nincs olyan kimenetele, amiben az emberek jól fognak élni.

zorki 2015.06.13. 18:43:12

@Nicktolvaj: Sőt, a legkevesebb gond azzal a magyar állampolgárral van, aki kivül marad a magyar határon!
Ilyen okosokat tudunk ám!:DDD

Ortodox 2015.06.13. 18:43:31

@egysmás: Illusztráld már adatokkal ezt lécci.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:45:16

@potinue:

" Rengetegen a szegénység miatt menekülnek el. Azokat is toljuk vissza? Tudva, hogy ha visszakerül éhen hal?"

Éhen halás szélén álló szerinted MIBŐL fizet a csempészeknek TÖBBEZER kilométeres szállítást, aminek magyar pénzre átszámítva TÖBBMILLIÓ forint az ára?

Csak nem abból, hogy mégis csak volt neki otthon pénzzé tehető vagyonkája?

zorki 2015.06.13. 18:46:11

@Nicktolvaj: Sőt, falat is lehetne húzni, tisztára, mint Kelet-Berlin!
Tanuljatok már egy kis történelmet, annyira jó volt ez a Kelet-Berlin, hogy már tudomásul sem veszitek!:DDD

Etniez 2015.06.13. 18:49:21

@dunántúli gyerek: Így van, magánterületen. Pl a Fidesz párszékházba. Ott láthatja az, akit érdekel.

Ortodox 2015.06.13. 18:52:01

@Etniez: Mondjuk az eddigi kormányok nem magánterületen hirdettek, de abból a szempontból megérné, hogy a hazátlan lúdtalpasok megtanulják a magyar virtust.

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:53:22

@zorki:

"Hát egyáltalán nem "valak" fizetett, az adózó állampolgár fizetett"

A közpénz NEM az adózó állampolgár pénze, hiszen az adózó állampolgárnak semmiféle jogosultsága nincs, hogy rendelkezzen a közpénzek felett.

Ha nem hiszed, menj be hétfőn a legközelebbi közintézménybe, és mondd a pénztárban, hogy te úgy RENDELKEZEL, hogy kivennél egy tízest a PÉNZEDBŐL, konkrétan meg nem határozandó, egyéb célokra :)

GennyesTus 2015.06.13. 18:53:39

@Nicktolvaj: Nem hiszem, hogy minden menekült embercsempészek segítségével jut ide.

De tegyük félre most ezt egy kicsit. Mi lenne, ha Anglia, és Németország hazaküldene mindenkit aki kivándorolt? Lényegtelen hogy azért mert elegük van a rengeteg bevándorlóból, vagy mert drága viktorunk kiléptet minket az EU-ból.
Szerintetek mi történne, ha hirtelen 500-600e MAGYAR ember jönne haza???
A kormány jelenleg pár ezer idegen miatt hisztizik, akik nagy része megy is tovább.
Mivel nincsenek belső határok, ezért nem tudják megállapítani, hogy Magyarország felől jött. Ezért nem hiszem, hogy nekünk küldenék vissza őket.

Ortodox 2015.06.13. 18:55:00

@zorki: 'Tanuljatok már egy kis történelmet, annyira jó volt ez a Kelet-Berlin, hogy már tudomásul sem veszitek!:DDD'

Apád faszát.

Az USA déli határán és az EU déli határán is van bevándorlóellenes fal.

en.wikipedia.org/wiki/Mexico%E2%80%93United_States_barrier

www.nytimes.com/2015/04/06/world/europe/bulgaria-puts-up-a-new-wall-but-this-one-keeps-people-out.html?_r=0

GennyesTus 2015.06.13. 18:57:55

Amúgy meg nem is értem minek van itt a bevándorlók miatti hiszti. Nem ők, hanem maga a kormány veszi el a munkát az emberektől. Amikor állami intézmények kirúgnak embereket, hogy közmunkásként visszavegyék, vagy bezáratják az egész országot vasárnap, stb...

Ortodox 2015.06.13. 18:58:10

@potinue: 'Mi lenne, ha Anglia, és Németország hazaküldene mindenkit aki kivándorolt?'

Először is ideje lenne rajta elgondolkodnod, hogy magyar vagy-e. Mert a magyarokat többnyire a magyarok érdekei érdeklik, nem a másokéi. Már ha nincs egy kis identitászavaruk.

DE: a németek+angolok EU tagok, úgyhogy EU állampolgárt nem küldhetnek el.

2015.06.13. 18:59:10

Ha én felfestek valamit a saját házam falára és azt éjszaka valaki megrongálja, lefesti stb., bizony törvénytelenséget követ el. Gondoljuk meg, mi lenne, ha ezt megengené a jog: a cégem konkurensei simán megtehetnék ezt, aztán én velük, agyő, civilizáció. És ha politikai akcióról van szó (jelen esetben nyilvánvalóan arról), akko rmegismétlem a már írtakat: mi történik akkor, ha a kormány álláspontját és annak ilyetén kommunikációját támogató hívekből (mint olvashatjuk fentebb, van elég) plakátvédőcsoportok szerveződnek, ők meddig mehetnek el a plakátok védelmében? Elvehetik a rongálóeszközöket? Odaállhatnak a plakátok elé? Belegondoltunk, mi lenne ebből?
A kormánynak természetesen általában is kommunikációs erfölénye van, ennek a mostaninak pedig különösen. De tényszerűen nem igaz, hogy pl. a politikai ellenzéke a konkrét helyzetben eszköztelen volna. A jelentős állami apanázsból vehet plakáthelyet, szervezhet sokkal olcsóbb és látványosabb ellenakciót stb. Magyarán, a véleménynyilvánítás szabadságát egyáltalán nem fenyegeti a kormányzati plakátakció, csak az ellenzék tehetetlensége és a tömegtámogatottság hiánya. Pl. a Máltai Szeretetszolgálat versenyképes akciót hozott össze.
Szóba került még az érdmei lszervételek között a 2006-os kordonbontásos és utacai randalírozós eset is. Termsézetesen teljesen elfogadhatatlanok, törvénytelenek, mg akkor is, ha pl. magát a kordont utólag törvénytelennek nyilvánította is a bíróság. Súlyos felelősségük as fideszistáknak, hogy egyrészt az erőszak jogát demonstrálták, másrészt a védettségben levők gőgjében tetszelegve lehetetlen helyzetbe hozták a törvény embereit. Igazi jogállam rombolás volt.
(és végül egy politikai megjegyzés: az ellenzék csődjét mutatja, hogy sikerült aktivizálniuk a szégyenletes kérdőívek visszaküldését.)

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:59:41

@libsi nóta bárki unja:

"A "segítsünk mindenkin" egy gyerekes vágyálom, ebben a formában csak önpusztítás lehet belőle. "

A "segítsünk mindenkin" az arctalan csőcselék hangja.

Tegyük fel, a magyar törvény úgy szólna, hogy letelepedhet BÁRKI külföldi az országban, FELTÉVE, hogy van egy magyar család, aki a jóllétéért és a magatartásáért TELJES KÖRŰEN felelősséget vállal.

Mindenki azt követelné a libsi oldalon, hogy húzzuk már azokat a szögesdrót akadályokat :D

A SAJÁTJÁBÓL ugyanis egy libsi se áldozna, de mivel a MASSZA mögé bújhat, mindenféle EGYÉNI felelőség nélkül, így bátran jár a pofája.

egysmás 2015.06.13. 19:00:37

@Ortodox: Már a munkahelyek számának csökkenését?

Kivonod a külföldi munkavállalók és a közmunkások számának összegét a foglalkoztatottak számából és kapsz egy eredményt, ami az lesz, ami.
-fogalkoztatott, aki egyetlen óra munkaviszonyt igazolni tud az adott héten.
Vagy a kivádoroltakét?
Esetleg a munkajogban bekövetkezett negatív változásról?

@Nicktolvaj: ki húzza meg a ravaszt?

Ortodox 2015.06.13. 19:00:55

@potinue: Annyira elveszi a kormány a munkát a zemberektől hogy messze kisebb a munkanélküliség Mo-n mint az EU-ban, átlagosan.

A libbant bevándorlósimogatók idején persze folyamatosan nőtt a munkanélküliség.

Formállogikailag is helytelen érvelés, hogy ha a kormány elveszi a munkádat, akkor engedd be a menekülteket, hogy elvegyék a munkádat.

Ortodox 2015.06.13. 19:03:51

@egysmás: 'Kivonod a külföldi munkavállalók és a közmunkások számának összegét a foglalkoztatottak számából és kapsz egy eredményt, ami az lesz, ami.'

Már miért vonnám ki? Az EU meghatározza ki munkanélküli és ki nem, ez bekerül az EU statisztikákba. Mindenhol ugyanúgy számolják, és ugyanígy számolják 2004 óta, mióta EU tagok vagyunk. Az EU-ban Mo-n átlag alatti a munkanélküliség, 10% és 8%.

'-fogalkoztatott, aki egyetlen óra munkaviszonyt igazolni tud az adott héten.'

....:)

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:04:27

@egysmás:

"@Nicktolvaj: ki húzza meg a ravaszt?"

Az államhatárt fegyveres erőszakszervezet védi.

Joguk van a ravasz meghúzásához, ha azt a parancsot kapják.

GennyesTus 2015.06.13. 19:08:19

@Ortodox: Azt mondtam, hogy mi lenne ha? Mondandóm lényege az volt, hogy oda több 100e ember megy ki. Hozzánk alig pár ezren. Túl van lihegve, és figyelemelterelés az egész.

DE: "vagy mert drága viktorunk kiléptet minket az EU-ból" -> mindenki jöhet haza.

egysmás 2015.06.13. 19:08:49

@Nicktolvaj: Az az erőszakszervezet, amelyik március 15-én elakadt a tankkal, vagy az, amelyik leesik a grippenel?

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:10:40

@zorki:

"Tanuljatok már egy kis történelmet, annyira jó volt ez a Kelet-Berlin, hogy már tudomásul sem veszitek!:DDD"

Bocsi, de ez a TI műfajotok:

1. Az óriásplakátos hirdetéseket a nyugati multicégek hozták divatba 1990 után, hogy reklámozhasák rajta a szarjaikat.

2. 1990 előtt a POLITIKAI tartalmú üzeneteket a gyárak kerítésére festették fel.

3. A csavar ott van, hogy AKIK 1990 előtt elrendelték a komcsi jelszavak felfestését a gyárak kerítésére, most UGYANAZOK, meg a KÖLYKEIK tépkedik le a nekik nem tetsző - vagyis NEM komcsi, és NEM cion érdekeket szolgáló - üzeneteket a plakáttartókról.

4. A kiküldött kérdőívek ellen is azok, meg a szaporulatjuk ajvékolnak a legjobban, akiknek 1948 és 1990 között az volt a természetes, hogy a Frankel, Heller, Horn, Gerő, Krezinger-Csermanek, Kun, Landler, Lukács, Rákosi, Szamuely nevekkel fémjelzett "demokrácia" KIZÁRÓLAG a szovjet tankok árnyékában volt képes a kommunista rezsim számára a 99%-os támogatottságot produkálni.

zorki 2015.06.13. 19:11:13

@Nicktolvaj: Ettől még az én pénzem. Jellemző, történelmileg Európában legtovább Közép-Kelet Európához köthető szemléletet képviselsz, ami szerint a mindenkori fensőbbség -jelen esetben pl. kormányzat- az adószedő és egyben annak elköltéséről is rendelkező hatalom, akit még az állam jogi apparátusa is védelmez ebben.
Míg van egy másik előbbre mutató szemlélet. Ahol az adófizető felelős állampolgár, aki tisztában van azzal, ez az adó szükséges a közösségi kiadások fedezetéhez. Ezért megbízhatóan adózik, de cserébe a független igazságszolgáltatás és választott képviselői utján vagy akár személyesen is igyekszik meggyőződni arról, hogy az adóját nem pazarolja vagy netán sibolja el a hatalom. Ha megnézed pl. a skandináv térségben ez a meghatározó szemlélet, és egy kicsivel előbbre is jutottak.
Magyarország és Finnország mai területe az első világháború előtt nagyjából azonos fejlettségi szinten volt. Történelme egyiknek se volt sokkal kedvezőbb az elmúlt száz évben. De van egy kis gazdasági különbség most köztünk. Döntsd el melyik szemlélet visz előbbre.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:13:35

@potinue:

"Nem hiszem, hogy minden menekült embercsempészek segítségével jut ide."

Igen, hallani, hogy van, amelyik az okostelefonján a GPS alkalmazással navigálja magát :)

egysmás 2015.06.13. 19:14:22

@Ortodox: Azt írtam, hogy csökkent a munkahelyek száma.
A magyarországi munkahelyek számába szerinted beleszámít a külföldi munkahely is?

Ortodox 2015.06.13. 19:15:02

@potinue: Senki nem léptet ki minket az EUból, csak ha az érdekünk úgy kívánja.

Elgondolkodtál rajta milyen az identitásod?

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:16:43

@potinue:

"Mi lenne, ha Anglia, és Németország hazaküldene mindenkit aki kivándorolt? Lényegtelen hogy azért mert elegük van a rengeteg bevándorlóból, vagy mert drága viktorunk kiléptet minket az EU-ból."

Az Unión belül munkát válalló magyar állampolgárok NEM bevándorlók, hiszen az Unión belül mindenki oda megy és ott vállal munkát, vagy alapít céget, ahol akar.

Azokat esetleg nem akarnád bevándorlónak minősíteni, akik mondjuk Szolnok megyéből Győr-Sopron megyébe vándorolnak át, hogy munkát vállaljanak? :D

anyadmajma 2015.06.13. 19:16:49

@Ortodox: aztán mér nem, fasz? hoznak egy törvényt, oszt mindenki mehet haza. Na, akkor ezek a hazaáruló bolsevik geci fideszesek meg majd ajvékolnak, hogy hát ez támadás a nemzet ellen!
Senkiházi mocskos csürhe mindegyik orbánhívő, az emberiség megrontói.
Ha európa nem libsi lenne, már rég halott lenne az összes seggnyaló csököttagyú kretén fideszes.

Ortodox 2015.06.13. 19:17:07

@egysmás: Illusztrálnád valamivel ezt az állításodat?

'A magyarországi munkahelyek számába szerinted beleszámít a külföldi munkahely is?' - bizonyos körülmények között igen. És a magyarországi munkahely is beszámíthat más EU országok munkanélküli statisztikájába.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:19:24

@potinue:

"A kormány jelenleg pár ezer idegen miatt hisztizik, akik nagy része megy is tovább."

Képtelen vagy felfogni, hogy a Nyugat NEM kér belőlük? Hogy NEM hagyja őket letelepedni? Hogy BÍRÓSÁGI végzéssel fogja KIUTASÍTANI őket, és hogy HOZZÁNK küldik őket vissza?

zorki 2015.06.13. 19:19:47

@Nicktolvaj: De hát most ismerted el, hogy a kerítésre festett politikai szöveg kommunyista trükk, amit a multik az óriásplakátokon tovább fejlesztettek, majd a Fidesz alkalmazta ezt a kommunyista-multi trükköt.:DDD
Nyahh, ez az ami nekem nem tetszett-tetszik, sem korábban sem most!
És ne is próbálkozz azzal trükközni - ha valamire nem tudsz mit válaszolni-, hogy engem kommunyistázol!
Kicsi fiú vagy hozzá!:DDD

Pop40 2015.06.13. 19:22:03

@libsi nóta bárki unja: " a legtöbb libsi irományt is be lehetne zúzni, mert tele van gyűlöletkeltéssel a választott magyar kormány ellen. "

Hú, elvtárs, egy az egyben felhasználod az 50 évvel ezelőtti szövegeidet, mikor még Kádár alatt kergetted a "reakciósokat"? :-))

Róna Péter 2015.06.13. 19:22:41

Ahhoz, hogy az Állam 'vagyon rongálás' alapján sikeresen perelhesse a plakát rongálókat, szükségeltetik, hogy a plakátok vagyontárgyaknak, ráadásul az állam vagy a feljelentő tulajdonában lévő vagyontárgyaknak minősüljenek. De a plakátok, miután felragasztásra kerültek, elvesztették a vagyontárgyak egyik alapvető ismérvét, a csereértéket. A felragasztott plakátok tulajdonjogát nem lehet átruházni. Az állam, vagy a feljelentő semmiféle tulajdonlási jogra utaló jelet nem adott, hiszen a plakátokat közterületeken helyezte el, azaz jogi értelemben a plakát feletti rendelkezési jogról lemondott. Végül pedig a plakátok nem szerepelnek az állam vagyontárgyait nyilvántartó kincstári vagy egyéb listán.
A cikk egyébirányú érvelésével teljes mértékben egyet értek.

GennyesTus 2015.06.13. 19:22:51

@Nicktolvaj:
HA EU-n belül elkapják őket, akkor szerinted milyen alapon dobják át pont nekünk? Nincsenek határok. honnan tudják, hogy tőlünk jöttek?

Pop40 2015.06.13. 19:24:29

@Ortodox: Igen, a németek valszeg azzal dobják meg a munkanélküliségi mutatóikat a jó irányba, hogy beleszámolják azokat a német gazdasági menekülteket, akik Magyarországon helyezkedtek el.
:-DDDD

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:25:24

@fortin2:

"plakátvédőcsoportok szerveződnek, ők meddig mehetnek el a plakátok védelmében? Elvehetik a rongálóeszközöket? Odaállhatnak a plakátok elé? Belegondoltunk, mi lenne ebből?"

Akár ez is lehet a mögöttük álló körök célja.

Ezeknek mindegy, csak valahogy ki tudják provokálni a polgárháborút - vagy legalábbis ahhoz hasonló állapotokkal hazudhassák tele a cionista nyugati sajtót.

zorki 2015.06.13. 19:27:50

@Ortodox: Milyen alapon is beszélsz így velem?
Tudom féktelen dühödben, mert nincsenek érveid!
Nyahh, most akkor sorold fel, hogy USA-ban vagy az unióban mire is mentek a bevándorlás ellenes falakkal?
Megsúgom semmire!
Érdemes a valós tényekből kiindulni, és akkor kezdhetnénk a vitát már ha lenne kivel, de a választott stilus miatt nem vagy alkalmas partner. Így jártál!

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:28:11

@fortin2:

" Pl. a Máltai Szeretetszolgálat versenyképes akciót hozott össze."

A Máltaiak egy szarházi, cionista banda.

Vagy mondta volna Jézus valahol, hogy keresztény létedre azon dolgozz, hogy idegen kultúrák rombolják le a hitedet és a vallásodat?

Ortodox 2015.06.13. 19:29:10

@Pop40: Ne ugass, hanem cáfold meg hogy az EU területén mindenütt ugyanúgy számolják a munkanélküliséget.

Ha adott munkavállaló életvitelszerüen Mo-n lakik, ott van a háztartása, családja, de a munkahelye pl. Ausztriában, akkor ide számít. A Suzuki gyárban dolgozó párezer szlovákiai meg oda.

Ortodox 2015.06.13. 19:30:25

@zorki: anyádnak sugdoss. Meg menny a nyugati demokratákhoz panaszra, hogy falat építettek a kedvenc bevándorlóid ellen,

Ortodox 2015.06.13. 19:31:32

@Nicktolvaj: Bedfriendnek nem jött össze.

Pop40 2015.06.13. 19:33:16

@Ortodox: "A libbant bevándorlósimogatók idején persze folyamatosan nőtt a munkanélküliség."

Igen, mert ők elfelejtették közmunkásokkal kozmetikázni az adatokat.
Ja, meg a kivándorlás se volt akkora csúcson, mint most, mikor fideszkéd a Londonban elhelyezkedett magyar mosogatót előadja, mint a sikeres fidesz gazdpol miatt csökkent magyar munkanélküliséget
:-)

"Formállogikailag is helytelen érvelés, hogy ha a kormány elveszi a munkádat, akkor engedd be a menekülteket, hogy elvegyék a munkádat."

Igazán kiváló, sikeres és képzett munkaerő lehetsz, ha a munkahelyed az első analfabéta szír kecskepásztort, aki beesik az utcáról, szívesebben alkalmazná helyetted.
:-DDDD

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:34:24

@Pop40:
Nem olvastad el a mássik felét: hogy én ellenzem az ilyen cenzúrát, szemben az óriásplakátok lefestőivel akik ténylegesen cenzúrázzák mások közléseit. Nektek libsiknek régi szokásotok a saját bűneiteket másra kenni

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:37:31

@Róna Péter:

"hiszen a plakátokat közterületeken helyezte el, azaz jogi értelemben a plakát feletti rendelkezési jogról lemondott"

Ez így marhaság.

A plakát felülete MAGÁNtulajdonnak minősül, mivel a plakáthely felülete is az.

A plakáthely tulajdonosa meg FIZET az önkormányzatnak, vagy a telektulajdonosnak, hogy a szerkezetet felállíthassa.

Arról nem is beszélve, hogy a "közterület" se a KÖZ tulajdona, vagyis nem szabad préda, hanem az ÁLLAM, esetleg az ÖNKORMÁNYZAT tulajdona.

Ugye nem kell magyaráznom, hogy a "közterületen" nem csinál mindenki azt, amit akar - mint otthon - hanem a polgár csak bizonyos célokra, és bizonyos feltételek mellett használhatja.

GennyesTus 2015.06.13. 19:39:21

Na alakul ez. Mindjárt Bolsik is leszünk, mert nem nyalunk be viktornak keresztcsontig :)

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:40:16

@Nicktolvaj:
A polgárháborús helyzetcsinálás egyfolytában tart a kormány hatalomra kerülése óta. Mindent és mindenkit bevetettek már, megvoltak a "tömeg" tüntetések, Fidesz székház ostroma amerikai felvezetéssel a Maidan recept szerint. Csak a tömegek maradtak el a megmozdulásokból, mert Magyarországon túl kevés már a becsapható ember

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:40:18

@Róna Péter:

"hiszen a plakátokat közterületeken helyezte el, azaz jogi értelemben a plakát feletti rendelkezési jogról lemondott"

Eszerint aki közterületen, nem őrzött, nem fizetős parkolóban parkol, az LEMOND a gépjárműve feletti tulajdonjogról???

Ortodox 2015.06.13. 19:41:52

@Pop40: 'Igen, mert ők elfelejtették közmunkásokkal kozmetikázni az adatokat.' .....:DD

Ma kb. 2x annyi közmunkás van mint Bajnai idején, nélkülük is több a foglalkoztatott, mint 2004 óta bármikor.

'Ja, meg a kivándorlás se volt akkora csúcson, mint most'

Meg is kaptátok érte a magatokét a választáson.

' Igazán kiváló, sikeres és képzett munkaerő lehetsz, ha a munkahelyed az első analfabéta szír kecskepásztort, aki beesik az utcáról, szívesebben alkalmazná helyetted.'

Ha nem alkalmazza helyettem, akkor is én fogom eltartani. Szerintem viszont tartsd el te, magánügy.

Tudományos libsizmus 2015.06.13. 19:41:57

A legnagyobb vicc az, hogy mindannyian tudjuk, hogy hánynák a libsik az epét, ha történetesen Erdélyből vagy a Felvidékről érkeznének hasonló számú magyar "bevándorlók".

Pop40 2015.06.13. 19:45:15

@Ortodox: Ugatni te szoktál, elvtárs. Én beszélni szoktam.

Az euban sehol máshol nincs egy szűk 10 millás országban százezres nagyságrendű közmunkás réteg.

Mellesleg annyi kivándorlóval (és külföldön állást szerzettel) is kevés ország "dicsekedhet" népességarányosan, mint a "jobban teljesítő" Mo.

Ortodox 2015.06.13. 19:46:40

@Tudományos libsizmus: Ez egyébként teljesen logikátlan, mert igaz, hogy a határon túliak 99%-a a jobboldalra szavazott, de ebben benne van az összes külföldi konzulátuson szavazó magyar is.

Tehát az 1 millió londoni tányérmosogató mind fideszes volt tavaly.

GennyesTus 2015.06.13. 19:48:28

Ezzel a plakátolással az a legnagyobb bajom, hogy úgy állítják be, mintha az mi véleményünk lenne. Mindezt az általunk befizetett adóból. Szerintem sokan vannak úgy, hogy ez a kormány a nevünkbe ne csináljon ilyeneket. Ugyanígy rühellem amikor viktátor olyan kijelentéseket tesz, ami köszönőviszonyban sincs a magyarok nézeteivel. És minket ezek alapján ítélnek meg külföldön. :(

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:48:40

@potinue:
Fogalmatlan vagy a migránsok tényleges számát illetően. Én akkor döbbentem le, amikor egy ismerősöm elmesélte, milyen állapotok vannak a Debrecenből érkező vonatokon. Tele van az összes délutáni vonat színesbőrűekkel,, és ez még csak a kisebbik része a népáradatnak

Napi ezer fölötti létszámú illegális bevándorlóról van szó egyedül a magyar határokon. Ez évente több mint a második legnagyobb magyar város lakossága

Ortodox 2015.06.13. 19:49:10

@Pop40: 'Az euban sehol máshol nincs egy szűk 10 millás országban százezres nagyságrendű közmunkás réteg.'

Haa te mondod. Csakhogy a közmunkások nélkül is annyi foglalkoztatott van, mint utoljára 2004ben.

'Mellesleg annyi kivándorlóval (és külföldön állást szerzettel) is kevés ország "dicsekedhet" népességarányosan, mint a "jobban teljesítő" Mo.'

Igazából Lengyelországban és Szlovákiában is arányosan több kivándorló és külföldön dolgozó van, bár a cseheknél kevesebb.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:50:14

Friss hír:

Bevándorlók ezrei rekedtek Olaszországban, mert Franciaország LEZÁRTA a határt.

Üvöltöző néger csürhe tombol az utakon, egy nagypofájú néger épp azt üvölti bele a kamerába, hogy neki JOGA van bemenni Franciaországba, MERT ezer kilométert utazott, hogy bejuson.

Szerintem ezekre heteken belül LŐNI fognak.

Tudományos libsizmus 2015.06.13. 19:51:36

@Pop40:
Ez most kivételesen nem jött össze, hiszen népességarányosan az összes egykori komcsi országból többen mentek el, mint Magyarországról.

A legtöbben különben a világ vezető demokráciájának bábállamából léptek le: Koszovó lakosságának a fele falcolt már le.

De ha már USA: nem érdekes, hogy csupa olyan országból menekülnek tömegesen, ahol nemrég az USA bevezette a demokráciát, vagy erósen készül bevezetni? Irak, Afganisztán, Szíria, Koszovó, az "arab tavasz" nevű CIA prodzsekt célországai.

Pop40 2015.06.13. 19:51:42

@libsi nóta bárki unja: Hogy te milyen nagyon rendes vagy, egyem a kis szíved.
Csak azt az apróságot felejted ki, hogy a kúrmány plakátjait 300 millió ft KÖZPÉNZBŐL fizetik.
Bizony, a csúnya libsik adójából is. Ennélfogva van némi beleszólásuk a tartalmába.

Ha a kúrmány majd a birkamenetes önkéntesek befizetéseiből indít plakátkampányt, ígérem, arra egy szót se szólok.

Mellesleg ha van bárki, aki ne szólaljon meg az ügyben, az a kordonbontó fidesz.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:52:45

@potinue:
"sokan vannak úgy, hogy ez a kormány a nevünkbe ne csináljon ilyeneket"

Az ellenzéki lét már csak ilyen, ez a velejárója. Persze ha úgy gondolod, kifejtheted a nézeteidet bármelyik fórumon magánvéleményként. Jöjjön minél több menekült, stb. stb.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:54:39

@Pop40:
"Bizony, a csúnya libsik adójából is. Ennélfogva van némi beleszólásuk a tartalmába."

Tessék csináljátok, Soros majd ad rá pénzt

zorki 2015.06.13. 19:56:24

@Tudományos libsizmus: Egész biztos lehetsz abban, hogy a "bevándorlók" között legnagyobb számban a magyar nemzetiségűek vannak. Ez egyszerűen tény. Az egyáltalán nem biztos, hogy ennek például Székelyföldön különösebben örülnének, hiszen ott csökken a népesség!
Saját tapasztalatom szerint még a bőszebb hazafiak is a valós életben simán románozzák a székely embereket. Sajna ez van, és ez nem csak múlt rendszer bűne. A külföldön élő magyarokat az aktuális politika gyakran eszközként kezeli.

Pop40 2015.06.13. 19:57:02

@Tudományos libsizmus: Az lehet, csak nem egyszerre. Pl a lengyelek is mennek igen régóta, csak nem ilyen hullámszerűen.
A magyarok jó ideig sokkal kisebb arányban mentek, mint az egykori kommunista tömb más országai.
Most meg behozzák a lemaradást.

Az usa "demokráciaexportja" valóban nem volt túl sikeres. Még akkor sem, ha nem igazán tudom őket azért hibáztatni, hogy pl Irakban kiiktattak egy olyan diktátort, aki vegyi fegyverekkel irtotta a SAJÁT (!!!) népét.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:58:48

@Pop40:

"Pl a lengyelek is mennek igen régóta, csak nem ilyen hullámszerűen."

Papírok nélkül?

Az államhatárt megsértve, a susnyáson át?

Ortodox 2015.06.13. 19:59:06

@Nicktolvaj: 'Szerintem ezekre heteken belül LŐNI fognak''

.Dehogyis, csak eltévedt agysebészek, yuppiek. Buliznak kicsit.

Pop40 2015.06.13. 20:01:47

@libsi nóta bárki unja: Csinálták is. Igaz, nem Soros dobta össze a pénzt, hanem magánszemélyek.
Kb 30 millát. Ők ennyiből kihozták ugyanazt, amire fideszéknek 300 milla közpénz kellett.
:-)
Igaz, ők nem Rogán haverján keresztül csináltatták.

Amúgy gondolom, Soros támogatásával csak akkor van gondod, ha nem Vityát támogatja belőle, aki anno az ő ösztöndíjából tanult.
Igen, néha Soros is elnézi, kit kell kihúzni a szarból.

Ortodox 2015.06.13. 20:02:34

@Pop40: 'Bizony, a csúnya libsik adójából is. Ennélfogva van némi beleszólásuk a tartalmába.'

Semmilyen beleszólásod nincs a plakát tartalmába, se a közpénzek elkültésébe, a választójogodon kívül.

Ha nem hiszed, menj be bármelyik közhivatalba, és kérj vissza egy tizest az adódból.

Pop40 2015.06.13. 20:04:42

@Nicktolvaj: Ez hogy jön ide?
Eus országok közti, legális munkavállalásról volt szó.

Aki papírok nélkül, a susnyásban jön, azt ugyanúgy kapja el, és hajítsa ki a rendészet, ahogy eddig.
Csak eddig ezt nem irkálták ki plakátokra 300 millióért.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 20:08:15

@egysmás: Látod, pont erről írtam. A verbális agresszivitásod is a fruszrációdból fakad, így leplezed magad előtt a kisebbségi érzésed. Vagy csak egyszerű családból származol, és reprodukálod a mintát? Kár a selejtért...

Tudományos libsizmus 2015.06.13. 20:10:09

Ajánlom minden menekültfétises libsi figyelmébe: www.spiegel.de/politik/ausland/fluechtlinge-start-der-eu-mission-gegen-schleuser-droht-zu-scheitern-a-1038550.html

Mindjárt az első bekezdést érdemes szemügyre venni:

"Der Start der EU-Mission zur Bekämpfung von Schleuserbanden im Mittelmeer droht nach SPIEGEL-Informationen zu scheitern. Die EU hatte beschlossen, Schlepperboote, in denen Flüchtlinge das Mittelmeer überqueren, auch in libyschen Gewässern und an der Küste mit militärischen Mitteln aufzubringen und zu zerstören."

Pop40 2015.06.13. 20:10:13

@Ortodox: Nyilván a beleszólás nem úgy valósul meg, hogy megkérem Micikét, adja vissza az adóm felét.

Ellenben nagy vonalakban a választó (jobb helyeken) beleszólhat abba, mire költik az adóját.
Normális demokráciákban pl a kormány nem költi el az egészségügy, meg az oktatás keretének egy jó részét stadionokra, vagy öntömjénező plakátokra. Ja, meg jobb helyeken a közpénz útja nyilvános.
Igaz, ott nem is a haveri cégeknél lopják el a lóvét, mint itt.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 20:12:27

@egysmás: Túl sok Bolgár Györgyöt hallgatsz, kissé lazulnod kéne, kevesebbet morcizni.

Ortodox 2015.06.13. 20:17:29

@Pop40: 'Ellenben nagy vonalakban a választó (jobb helyeken) beleszólhat abba, mire költik az adóját.'

Ennél lehetsz nyugodtan konkrétabb.

Pop40 2015.06.13. 20:20:42

@Ortodox: "Csakhogy a közmunkások nélkül is annyi foglalkoztatott van, mint utoljára 2004ben."

Tényleg?
Az alábbi portfolios ábra szerint nem.

www.portfolio.hu/img/upload/2013/04/0426_mn2-20130426.png

Mobilról írok, így nem keresgélek frissebb ábrát, de kötve hiszem, hogy annyit csökkent volna a munkanélküliség bő 2 év alatt, hogy a közmunkásokat leszámítva elérte volna a 2004-es szintet
:-))

A népességarányon túl meg nem mindegy ám, hogy aki kimegy, folyamatosan megy ki, 12 évre elosztva, vagy egyszerre, 3 év alatt. :-D

Pop40 2015.06.13. 20:25:39

@Ortodox: Mi nem volt ezen elég konkrét?
A stadionépítéseket a magyarok elenyésző része támogatja.
Ennek ellenére erre szórnak el egy valag pénzt, míg az egészségügy meg az oktatás megy tönkre.
Na, próbálna meg ilyet Nyugaton egy kormány.

Érdekes módon ebben a témában valamiért nem akar nemzetikonzultálni a fideszmaffia. :-D

egysmás 2015.06.13. 20:30:07

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Nindamá, egy vulgárpszichológus, aki Hannibal Lechternek képzeli magát! :D

egysmás 2015.06.13. 20:32:05

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Mi köze van Bolgár Györgynek ahhoz a tényhez, hogy most sokkal kevesebb joga van a munkavállalóknak, mint a szocik idején és ahhoz, hogy a kormány szankcionálja a felmondást?

Netuddki. 2015.06.13. 20:53:10

@fortin2: "Ha én felfestek valamit a saját házam falára és azt éjszaka valaki megrongálja, lefesti stb., bizony törvénytelenséget követ el."

Attól függ mit festesz fel kispajtás. Aztán majd magyarázkodhatsz a bíróságon. Nem a szomszéd, hogy miért festette le a szomszéd a horogkeresztedet, hanem te, hogy hogy került oda. A bíróságot nem hiszem, hogy meghatná mennyit dolgoztál rajta...

Sok kis lúzer balfasz azon vitatkozik, hogy törvényes-e letépni a lúzer kormány fideszes pártpropaganda célból kitett uszító plakátjait. Szánalmas.
Disznók elé gyöngyöt szórni. Kábé ennyit ért amit délelőtt írtam...

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 21:44:22

@Tudományos libsizmus:
A libsi szellemű EU soha semmilyen problémát nem lesz képes az üstökénél megragadni. Látszatintézkedések, és a végeláthatatlan ajvékolás megy Orbán kemény beszéde miatt

Ezek a tökkelütöttek nekiállnak illemtanórát tartani, amikor éppen ránk szakadni készül az egész rozzant katyvasz amit nyállal összetapasztottak

Ortodox 2015.06.13. 21:49:59

@Pop40: Hagyjál a 2012es ábráddal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.13. 21:50:50

@libsi nóta bárki unja:

Tökéletesen megfogalmaztad. Sajnos ugyan, de nagyon igaz.

Ortodox 2015.06.13. 21:51:22

@Pop40: 'A stadionépítéseket a magyarok elenyésző része támogatja.'

Tyüha, gondolom ez már a konkrét rész. Mit nem csinál nyugaton a kormány? Milyen nyugaton? Nem építenek ott stadionokat?

2015.06.13. 21:54:12

@bértrollbosszantó_kovi1970: Ha valóban uszító és törvényellenes felidatokat tartalmaznak a plakátok, akkor tessék feljelentést tenni, bírósághoz fordulni – vagy, ha nincs bizalom a bíróságban, akkor forradalmat csinálni, dübörgő tömegeket vezetni a felszabadulásért. Ezt a nagyszerű akciót mi, lúzer kisdisznó kispajtások éreklődve nézzük majd, hiszen egészen biztos, hogy a vezérlő kommnetmegmondók ugyanilyen bátrak az utcán is. Hiszen rengetegen hallgatnak rájuk, vagy majd beviszik a tudatot az osztályba, felzárrák az elnyomott és elbutított proletariátust (hol is olvashattunk erről???)

egysmás 2015.06.13. 22:06:09

@fortin2: Oroszországban is lenézték a prolikat.
Aztán lenézték Magyarországon is őket.

Ortodox 2015.06.13. 22:11:59

@egysmás: Aztán a vól sztríti zsidóknak sikerült kirobbantani a proliforradalmat.

De ne menjünk vissza ennyire, Ukrajnában most folyik vmi hasonló. De jó, a kormányban nincs egy ukrán se. De hát minek is az oda? Hiszen nemsokára EU tagok és gazdagok lesznek, az tuti.

Gúdfrend is tapasztalt partizánkiképző volt, de az akciót lefújták Vasingtonban a különösen gyenge belső ellenzék miatt.

egysmás 2015.06.13. 23:20:17

@Ortodox: Akkor megérkeztünk a zsidókhoz?

Ortodox 2015.06.13. 23:22:08

@egysmás: Te jöttél a bolsevik forradalommal...

Pop40 2015.06.13. 23:33:01

@Ortodox:

Változott azóta valami?

Esetleg csökkent 6%+200 ezer közmunkással a munkanélküliség, ahogy állítottad?

Ha ugyanis nem, akkor simán hülyeséget beszéltél.

Ortodox 2015.06.13. 23:45:14

@Pop40: Ja, nem is kicsit.

www.hrportal.hu/hr/rekord-foglalkoztatottsag-de-mi-van-mogotte-20140708.html

A portál cikke 2011 és 2014 februári adatait hasonlítja össze, amely szerint a foglalkoztatottak száma három év alatt 350 ezer fővel emelkedett. Ebben az időszakban a közfoglalkoztatottak száma 170 ezerrel, a hazai kötődésű külföldön dolgozók száma pedig 40 ezer fővel nőtt. Az egyik csoportba sem tartozó foglalkoztatottak száma 140 ezerrel nőtt ugyanezen idő alatt.

Ortodox 2015.06.13. 23:47:04

@Pop40: 2014 februárja óta persze ismét rekord rekord hátán. Az európaelső GDP növekedést sem a kamurokkantak hozták össze tavalyra.

Ortodox 2015.06.13. 23:52:12

@Pop40: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1502.html

Már majdnem félmillióval dolgoznak többen, mint 2010ben. Ennek a fele nemközmunkás v. nyugatra ingázó. Azért ez elég sok az össz-foglalkoztatotti, 4 millió körüli létszámhoz képest.

Pop40 2015.06.14. 00:35:32

@Ortodox: De, építenek. Csak nem ennyit, nem az elnök porfészek falujába, és nem az oktatásra/eü-re szánt keretből.
Magyarán ott nincs kihatással a nemzet életére az, hogy az elnöknek mi a hobbija, mint a mi bomlott elméjű diktátorunk esetében.

Ortodox 2015.06.14. 00:44:21

@Pop40: 'Magyarán ott nincs kihatással a nemzet életére az, hogy az elnöknek mi a hobbija, mint a mi bomlott elméjű diktátorunk esetében.'

Mondjuk ez igaz. Nem is tudom mi volt az utolsó demokrata miniszterelnök hobbija.

Mondjuk mivel tönkretette az országot, nem is érdekel.

Pop40 2015.06.14. 00:46:36

@Ortodox: Na, ezt nem tudom, hogy a francba vitte be üresen ez a nyomorék blogmotor.
Akkor újra:
Nem tűnt el az a 140k állástalan, csak más a számítás módja.

m.profession.hu/cikk_munkaeropiac/20150327/hova-tunt-85-ezer-munkanelkuli/5273

"Hol van 85 ezer ember?

Mint arról már korábban írtunk: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2015. február végén 431 ezer ember volt nyilvántartott álláskereső, 85 ezerrel többen, mint ahányan a KSH adatai szerint munkanélküliek. A KSH tehát "alulbecsüli" a munkanélküliek számát az munkaügyi központok adataihoz képest - írja Fehér Ildikó munkaügyi szakértő A munka világa című tanulmányában.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy a regisztrált munkanélküliek közül többen válaszolnak úgy a KSH-kérdezőbiztosoknak, hogy nem keresnek rendszeresen és aktívan munkát. Ezért a KSH-statisztika nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak között szerepelteti ezeket a személyeket. Azaz miközben a munkaügyi központoknál a regisztrált létszámban szerepelnek, a KSH munkanélküliségi adatában már nem."

Pop40 2015.06.14. 00:49:44

@Ortodox: Nem. A gdp-növekedést a választási év miatt felpörgő kormányzati beruházások, a rekordmagas eus támogatás, a járműipar (pl a Fletó által idehozott Merci) meg a marha alacsony vetítési alap hozta létre.

Ortodox 2015.06.14. 00:51:28

@Pop40: Hogy hogy jön a munkanélküliek száma a foglalkoztatotti létszámhoz, azt nem értem.

2010 óta, 2015 januárjáig + kb. 450.000 új munkahely jött létre, fent a források.

Pop40 2015.06.14. 00:51:33

@Ortodox: Mondod te. Közben egyre többen egyre tisztábban látják, hogy a mostani nemdemokrata elnök az, aki tönkreteszi az országot.
Csak ő még pluszban milliárdokat szór el a hobbijára is.

Ortodox 2015.06.14. 00:52:15

@Pop40: Idén is ugyanolyan GDP növekedés lesz. Majd azt is meg kell ám magyarázni.

Pop40 2015.06.14. 00:56:27

@Ortodox: Úgy jön oda, hogy ksh-s linket raktál be. Én meg bemásoltam azt, miért nem mérvadó a ksh-s statisztika ilyen esetben.
Ha valaki kijelentette, hogy 1 órát dolgozott a héten, bejelentkezett és valami képzésen részt vett a munkaügyön, stb, az már foglalkoztatottnak számít.

450000 új munkahely, ja. Kár hogy ennek döntő része Angliában, meg Németoban. Ott van a linkelt cikkedben is.
Mellesleg 200k közmunkás volt a választásokig, csak utána visszavágták a számukat.

index.hu/gazdasag/2014/07/23/a_valasztasra_kellett_a_kormanyak_a_kozmunka/

Pop40 2015.06.14. 00:59:42

@Ortodox:
Tartsuk be azért a sorrendet.
Lássuk előbb azt a rekord gdp-t, aztán majd utána megnézzük, mi hozta létre.

A tavalyit azok a tényezők, amiket fent leírtam, mindehhez hozzájárul bónuszban egy hihetetlenül kedvező világgazdasági környezet.

Ortodox 2015.06.14. 01:06:03

@Pop40: 'Úgy jön oda, hogy ksh-s linket raktál be. Én meg bemásoltam azt, miért nem mérvadó a ksh-s statisztika ilyen esetben.'

Az EUnak jó, nekem is jó.

'Ha valaki kijelentette, hogy 1 órát dolgozott a héten, bejelentkezett és valami képzésen részt vett a munkaügyön, stb, az már foglalkoztatottnak számít.'

kacc

'450000 új munkahely, ja. Kár hogy ennek döntő része Angliában, meg Németoban. Ott van a linkelt cikkedben is.'

40 ezer volt a cikkben. Te tudsz más számot?

'Mellesleg 200k közmunkás volt a választásokig, csak utána visszavágták a számukat.'

Akkor ez még szebb: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1502.html

Pop40 2015.06.14. 01:25:39

@Ortodox:
"Az EUnak jó, nekem is jó."

Ez jópofa. :-)
Még jó, hogy az eu-nak jó. Nem az ő munkanélküliségükről van szó, hanem a miénkről. :-)
Nyilván úgy vannak vele, hogy ha ungaris embereknek jó az, hogy valódi munkahelyek helyett statisztikai bűvészkedésekkel áltatják magukat, ők ugyan nem rontják el az örömüket. :-DD

Te se győzködnéd a részeges szomszédod, ha nekiállna bizonygatni neked, hogy ő leszokott a piáról. Megveregetnéd a vállát, gratulálnál, s otthagynád. Ha utána stikában továbbra is piál, hát hol érdekel az téged?

"kacc" kacc vagy nem kacc, attól még ez a helyzet.

"40 ezer volt a cikkben. Te tudsz más számot?"
A cikkben értelemszerűen azokat veszik számba, akik bejelentették külföldre meneteli szándékukat a megfelelő hatóságnál. Aki csak fogta magát s kiment, azokat nem.
Ennélfogva az a 40k igencsak az alsó határ.
S akkor még lejön a 450k-ból 213k közmunkás... Hát, nem sok valami marad.

"Akkor ez még szebb: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1502.html"

És ezzel mit kezdjek? Hol van ebben bármiféle bontás, hogy az illetők hol helyezkedtek el?
Vezérigazgatóként? Takarítóként? Közmunkásként? Elhúztak külföldre?

Vagy csak foglalkoztatottnak számítanak, mert tudtak igazolni 1 teljes óra munkaviszonyt?
:-D

Ortodox 2015.06.14. 01:32:13

@Pop40: 'Még jó, hogy az eu-nak jó. Nem az ő munkanélküliségükről van szó, hanem a miénkről. :-)'

Ezt akkor gondold át még1x.

'"kacc" kacc vagy nem kacc, attól még ez a helyzet.' - igen, és mindig is ez volt a helyzet, és mindenhol ez a helyzet az egész EUban, az EUstat statisztikai módszerei ugyanis egyformák.

Ráadásul nem változat azon, hogy százezerszámra jöttek létre új versenyszférás munkahelyek. Igaz, a világgazdasági környezet most jó, de 2008ig még jobb volt (nagyobb volt NYEU növekedése mint most), mégis fogytak a munkahelyek.

'A cikkben értelemszerűen azokat veszik számba, akik bejelentették külföldre meneteli szándékukat a megfelelő hatóságnál. Aki csak fogta magát s kiment, azokat nem.'

Ne komolytalankodjál. Aki csak kiment az nem számíthat magyar foglalkoztatottnak. De megint micsoda baromságot beszélsz, ilyen volt 2010 előtt is meg után is.

Pop40 2015.06.14. 01:34:46

@Ortodox: Tényleg, ezt el is felejtettem említeni:
2010-ben egyetlen évvel voltunk az utóbbi 100 év legnagyobb válsága után.

Most komolyan meg kéne tapsolnom, ha pár tízezerrel többen dolgoznak most, mint akkor? 5 év kétharmados kormányzás, és majdnem végig kedvező nemzetközi környezet után?

Ortodox 2015.06.14. 01:39:46

@Pop40: A munkanélküliség 6% volt, amikor Megyó megkezdte országlását. 12% lett mire Bajnait elkergették, most 8 alatt van. Ebből a 2004-15 időszakban az Eustat felügyelte a KSH mintavételét.

Ez a lényeg, a többi rizsa.

Pop40 2015.06.14. 01:52:25

@Ortodox: Igen, az eu statisztikai módszerei egyformák. Csak ami ott statisztika, itt húsba vágó valóság.
Nekik arra kell a magyar statisztika, hogy az egységes eus statisztika szebb képet mutasson.
Nekünk meg arra, hogy Szabó 23 József etetni tudja a családját. Ennyi a különbség a kettő között.

Mellesleg az eus statisztika ugyan egyforma, de mutass már nekem olyan eus országot, ahol a statisztika szerves részét teszi ki a közmunka! (És akkor még azt nem is kérem, hogy emellett még a migráció is akkora legyen, mint nálunk.)

"százezerszámra jöttek létre új versenyszférás munkahelyek."

Hol? :-D
Max az autógyáraknál.

"Igaz, a világgazdasági környezet most jó, de 2008ig még jobb volt (nagyobb volt NYEU növekedése mint most), mégis fogytak a munkahelyek."

1, Fogytak, de nem szignifikánsan.
Itt az ábra: www.portfolio.hu/img/upload/2013/04/0426_mn2-20130426.png
Világosan látszik rajta, hogy 2008 elején, a válság előtt kb 1,5%-kal volt nagyobb a munkanélküliség, mint a 2004 körüli foglalkoztatottsági csúcson.
A 2015 februári adat 7,4%, ami megfelel a válságot közvetlenül megelőző időszaknak.
Úgy, hogy ebben már szerepel százezres nagyságrendű közmunka, és minden eddiginél nagyobb migráció.
Ehhez kéne, hogy tapsoljak?
2, A kedvező nemzetközi környezet nem csak a növekedésben jelentkezik.
Hanem pl az alacsony hozamkörnyezetben is.
Jelenleg az ÁKK azért tud rekord alacsony kamat mellett állampapírokat értékesíteni, mert világszerte alacsonyak a kamatok, köszönhetően a nagy jegybankok QE-politikájának.

"De megint micsoda baromságot beszélsz, ilyen volt 2010 előtt is meg után is."

Volt, csak azóta hatalmasat nőtt a migránsok száma. Enyhén szólva nem ugyanaz a két helyzet.

Pop40 2015.06.14. 01:58:13

@Ortodox: Ne röhögtesd már ki magad.
1. Bajnait senki nem kergette el. Már kormányra kerülése előtt megmondta, hogy 1 évre vállalja a megbízást.
2, Mikor Megyó kezdett, 6% volt a munkanélküliségi ráta, most 7,4.
Úgy magasabb a jelenlegi az akkorinál, hogy a mostani értéket százezres nagyságrendű közmunkás tömeg, és sose látott csúcson lévő migráns tömeg még csökkenti is.
Komolyan erre vagy ilyen büszke?

Netuddki. 2015.06.14. 10:55:41

Itt egy érdekes felvetés:
index.hu/velemeny/2015/06/14/fidesz_plakatkampany_menekultellenes_bevandorloellenes/
Sajnos a szerző nem viszi végig a gondolatot.

Aminek az is lehetne a végkövetkeztetése, ezt az egész bevándorlási hisztit azért csinálta az orbán és bandája, hogy előcsalogassa a "libsiket", akikre aztán lehet a fogyatkozó fidesz csürhét uszítani.
Nem tudom ez a taktika Machiavelli műveiben lelhető fel vagy Szun Cuéban, de nem feledjük a takonyárpi nagy "stratéga". A következtetést meg mindenki vonja le maga...
süti beállítások módosítása