Közpolitikai intézet az alkotmányosság védelmében

Eötvös Károly Intézet

Eötvös Károly Intézet

Meleg zokni vagy büdös zokni botrány 2.0 – a Századvég minisztériumi milliárdjai

2014. november 03. - Eötvös Intézet

A magyar állam közpénzek feletti ádáz ellenőre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal büntető feljelentéseket tett, mert a norvég adófizetők pénzén valakik szerinte szabálytalanul egyebek mellett szendvicset, sült krumplit, sőt – hol élünk? - meleg zoknit is vásároltak. Ez a (norvég) közpénzügyi keménykedés azért érdekes, nekünk is arról jutott most eszünkbe, mert Mellár Tamás közgazdász 2014. október 31-én a Századvégről úgy nyilatkozott, hogy a cég kutatási igazgatói megbízásából azért távozott, „mert számomra kiderült, hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda.”

 

A Századvég sem maradt adós a válasszal, Keresztes Péter kommunikációs igazgató kijelentette, hogy ezt a „… hazugságot a leghatározottabban visszautasítja”, Mellár Tamás ellen pedig „haladéktalanul polgári peres eljárást indít”. Továbbá „a Századvég Gazdaságkutató Zrt. minden esetben a jogszabályoknak és a szerződéses kötelezettségeinek megfelelően végzi a munkáját”. Hozzátette még, hogy a megvádolt Századvég „egyetlen minisztérium részéről sem rendelkezett megbízással”.

Furcsa érzéssel olvastuk a kommunikációs igazgató nyilatkozatát, mert jól emlékszünk arra, hogy még 2012 nyarán, noha pénzmosodát éppen nem emlegettünk – de közpolitikai intézet lévén magunk is szoktunk közpolitikai tanulmányokat írni, ismerjük annak módjait. Szöget ütött a fejünkben, hogy miként lehet a vasár- és ünnepnapokat is ideszámítva napi közel tízmillió forintért tanulmányokat írni és tanácsokat osztani, ezért még 2012 júniusában közérdekű adatkéréssel fordultunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Miután pedig adatkérésünket elutasították, a TASZ-szal együttműködve, pert is indítottunk. A pert ugyan nem nyertük meg, ezért a magyar adófizetők pénzéből előállított tanulmányokat sajnos nem vehettük kézbe, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt állította, hogy az általa megrendelt elemzéseket nem a minisztérium kezeli(!), így kiadásukra nem kötelezhető. Azt viszont, sajnálatára, nem tudta megmondani, hogy akkor ki is kezeli vagy birtokolja a minisztérium által megrendelt tanulmányokat.

Azért a pereskedés nem volt teljesen hiábavaló. A minisztérium becsatolt irata szerint „A Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5.936.845.- forint.”. Azaz a legjóindulatúbb számítás szerint is egy oldalnyi leírt tanulmányra körülbelül 470.000 forint, azaz egy ívre 9.500.000 forint jut, de a Századvég szerint ez a számítási mód nem helyes, mert a tanulmányok elkészítése mellett a szerződésekbe tanácsadás, közvélemény-kutatás és projetmenedzsment is tartozik, így oldalankénti árat nem lehet kiszámítani.

Tehát a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött egyetlen szerződés alapján a Századvég összesen legalább 2.673.255.425 forint vállalkozási díjért teljesít 2014 végéig állami megbízást, amely többletigények esetén akár 3.121.089.175 forintra is emelkedhetett. Ekkora összegért olyan elemző munkát végezni, amely arányos ezzel az irracionálisnak tűnő megbízási díjjal, szerintünk lehetetlen. És valószínűleg nem ez az egyetlen szerződéses kapcsolata és forrása a Századvégnek. (Ez az összeg egyébként körülbelül megfelel annak a summának, amelyet 2012-ben a kormány összességében szánt a költségvetésből a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásaira. Az Országos Mentőszolgálatra fordított éves központi költségvetési támogatás pedig ebből a pénzből ötször jönne ki.)

Annak nem örülünk, hogy szegény Mellár Tamásnak mostantól bíróságra kell járnia. Annak viszont igen, mivel a perben fel sem merült, hogy az elkészült tanulmányok a nyilvánosság elől elzárhatók lennének, a hótiszta Századvég nyilván úgy fogja bizonyítani, hogy nem pénzmosoda, hanem igazi közpolitikai intézet (thinktank), hogy a nyilvános tárgyaláson egytől egyig közzé teszi összes közpénzből előállított közérdekű adatnak minősülő szellemi termékét, valamint ugyanígy megismerjük a közpénzből fizetett szakértők listáját és a nekik kifizetett szakértői díjakat is egytől egyig.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekint.blog.hu/api/trackback/id/tr846859785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2014.11.03. 21:21:23

nem tudom mi az az ötvöskároly intézet, de tuti hogy őket is a norvég civilek finanszirozzák

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.03. 21:34:20

Örüljetek hogy egyelőre nem basztak titeket haza az zországból, miután Gyurcsányferi visszatéréséről hiába imádkoztatok tavasszal a Helsinki Bizottsággal meg a TASZszal.

Mi lett a jogállamotokból, ugyi?

sanyix 2014.11.03. 21:40:28

@Tiszteltetem Brüsszelet: hogy jön ide az a féreg gyurcsány te szerencsétlen? Bármilyen korrupciós ügybe keveredik a pártod akkor automata gyurcsányozás indul? :D

ZSírfeka 2014.11.03. 21:57:23

Szép napot.
Ahogy középről látni:
A ballibek kormányzása a fidesz létét veszélyeztette, annyit loptak.
A fidesz kormányzása Magyarország létét veszélyezteti, annyit lopnak.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2014.11.03. 22:23:06

A Századvég pótolhatatlan és kiemelkedő szerepére a nemzeti együttműködés kormányában minden tisztességes magyar ember, hazafi és rezsiharcos régen felfigyelt már. Ezen áldásos tevékenység tudományos elemzése meghaladja félázsiai átlagagyunkat, ehhez professzorok, vagy helikopterszemléletű milliárdosok kellenek
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/11/01/erik_a_gyumolcs_421
A norvégok, az más kérdés: hogy jönnek ők ahhoz, hogy csak úgy támogassanak bennünket! Én már régen megmondtam, nem is egyszer:
kenyszerbagoly.blog.hu/2013/02/14/haduzenet_a_norveg_kiralynak#more5081012
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/05/17/respekt_for_norge

Kerek négyszög 2014.11.03. 22:35:10

Századvég?

Mindenki pontosan tudja kik is ők. Orbánseggnyaló gépezet milliárdos közpénzjuttatásokért cserébe ideológiai támasza a korrupt szervezett bűnözői hálózatnak.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.03. 22:40:03

@sanyix: miért miféle korrupciós ügybe keveredett a pártom?

Egéridomár 2014.11.03. 23:35:25

@Tiszteltetem Brüsszelet: Hát picurka, te olyan butuska vagy, aminek megfogalmazására kevés a magyar nyelv. Csak ez lehet, mert, a "fától az erdőt" hasonlat sem írja le ezt a bamba vakságot.

Erő e-meló 2014.11.03. 23:49:22

Nehéz idők járnak a GKI-ra, pedig előtte ugyanannyit kaszáltak mint most a Századvég. Nem baj, jön a népfelkelés, aztán újra itt lesznek az arany idők. Ezt a 8 évet pedig ki lehet bírni fél lábon is, a másikat meg pótolja majd a Norvég alap

P.Freddy 2014.11.04. 00:21:42

@Tiszteltetem Brüsszelet:

"nem basztak titeket haza az zországból"

Majd ha a korrupt Fideszes seggnyalógecik, a NAV-vezér Vida és csicskásait visszabasszák az országba, akkor kíváncsi leszek, hogy a pénzmosó Századvég hogyan fog ajvékolni beszűkült segglyukkal, hogy mindenkit beperljen, aki rámondja az igazat: korrupt, pénzmosó, Fideszbérenc közpénztolvaj csőcselék.

onegingermorning 2014.11.04. 05:21:49

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában, azért, hogy a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására........

Nzoltan 2014.11.04. 06:10:03

Ha a norvëg pënzek elosztàsa nem politika mentén ment volna, akkor a politika nem ette volna meg reggelire.

nu pagagyí 2014.11.04. 07:52:59

@Tiszteltetem Brüsszelet: Nincs már jogállam. A Fidesz megteremtette a kölcsönös leszámolás kultúráját. Öröm az ürömben, hogy neked semmi okod a félelemre. A Fidesz eltávolítása és némi ideológiai átképzés után, kiválóan használni tud majd az új győztes a jelenlegi kedvenceid elleni gyűlöletkeltésre. A hozzád hasonló lúzerek nem kerülnek sokba és mivel kellőképpen primitívek, jól mozgathatók.

susu64 2014.11.04. 08:02:34

Már megint egy (n)agyon emeldett diskurzus indult itt el, a párt - és miegyébsemleges Eötvös Intézet tényektől hemzsegő blogja alapján. Azért, mielőtt. Bárkit, bármit állítanánk, hogy ki is mosna pénzt, ki is lopna vagy lopott volna pénzt, nem ártana többet is tudni, mint egy sértett ember (Mellár Tamás) sajna hebehurgya és meggondolatlan nyilatkozatának felülni. De ez igaz az ellenoldalra is. Sha egy kicsit is kezdene mindenki a saját portája előtt söprögetni és odahaza higgatabbnak mutatkozni, nagyságrendekkel javulna a közhangulat. Azonban az Eötvös Intézet is, úgy tűnik, a sunyi heccelődés könnyebb utját választja, ahogyan politikai háttere is. Ugye, Néró is felgyújtatta Rómát, s aztán elhűlve látta, hogyan ég kedves városa.

nu pagagyí 2014.11.04. 08:06:11

@Nzoltan: A norvég pénzeket civilek kapták természetesen, csakhogy a párttal összenőtt állam minden valódi civilt ellenségnek lát. A Fidesznek "civil" fogalmát a Birkamenet testesíti meg. Utóbbi vezetője, Csizmadia elvtárs, egyenesen állami megbízásból osztogatja a magyar civil pénzeket saját magának és társtetteseinek. Ha a civileknek szánt pénz politikai szempontú osztogatása bűn, akkor talán ott kéne kutakodni, ahol ezt valóban elkövetik, ráadásul a magyar adófizetők pénzéből. A Bikamenetben aktív párttagokat is találnak, rögtön ott van egyik fő szervezőként az ötös számú tagkönyv tulajdonosa.

sas70 2014.11.04. 08:10:12

Na a Századvéget nyugodtan vizsgálhatná a KEHI, mert magyar adófizetői pénzt használ. Nézzék meg mennyi zoknit meg sült krumplit vettek!

nu pagagyí 2014.11.04. 08:13:35

@susu64: Mellárt nem nevezném hebehurgyának. Mint alapítója és egy ideig vezetője az adott szervezetnek, valószínűleg jobban tudja mi történt a szervezetben, mint azok, akik ott se voltak. A Fidesznek persze érdeke lesz lejáratni, de egy jogállamban ilyen kijelentés után, az igazságszolgáltatásnak hivatalból kellene lépnie. Milliárdos közpénzek teljesítménnyel nem arányos, jogtalan kifizetéséről van szó.

vajdasagi 2014.11.04. 08:17:20

@conchita wurst: OK, hogy nem tudod, mit az Ötvös. De ugye a Mellár Tamás az nem bolsevik, vagy igen? Lehet, hogy eddig ő ő "jó" volt, de most kiderül róla, hogy "rossz", mert a századvéget korruptnak nevezi? Orbánt pedig úgy írta le, hogy nem szabad neki ellentmondani? Ez már olyan bűn, amiért külföld-bérenccé válik valaki? Netán hazaárulóvá?

Ali Lali 2014.11.04. 08:18:19

Akinek vaj van a fején ne menjen a napra, de a fidesz az elolvadt vajat már nyugodtan használhatja napolajként. Ahol csak új frontot nyit a szabadságharcban mindenütt leég. Amit müvelnek az már egy új minőségi fokozata a lopásnak csalásnak korrupciónak és az emberek kiszipojozásának. Nem is csoda ha időnként már a saját embereik is megelégelik amit müvelnek és kiszállnak a buliból.

Netuddki. 2014.11.04. 08:34:31

@ZSírfeka: "A ballibek kormányzása a fidesz létét veszélyeztette, annyit loptak."

Nyugi! A maszop kormány alatt is megvoltak a fidesznek a közpénzek eltulajdonításához a megfelelő csatornái.

Netuddki. 2014.11.04. 08:36:56

"3.121.089.175 forintra"

Az bele van számolva, hogy mennyiért köpködték, köpködik a századvég "szak" emberei a "köz" médiában a fidesz ellenzékét?

Netuddki. 2014.11.04. 08:37:59

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Többek között az önkormányzatok fideszes vezetéssel és 5 szökőkúttal a város egyetlen főterén...

Parajpuding 2014.11.04. 08:44:22

Orbán és a köztörvényes maffiája a legkorruptabb, tolvaj rabló afrikai banánköztáraság szintjére süllyesztette ezt az országot. De a magyar - lásd a szavazásokat - ezt érdemli.

deruyter 2014.11.04. 09:30:10

Rendkívül szomorú, hogy egyáltalán létezik olyan ember ebben az országban, aki azt gondolja, hogy a Századvég és annak működése nem egy szégyen. Egyrészt nyilvánvalóan folytat direkt kampánymunkát a fidesz mellett, az adófizetők pénzéből. Másrészt milyen alapon nem nyilvános, hogy mire költ??? Mert lehetnek tanácsadó intézmények, de nem működhetnek titokban. Miért van az, hogy a minisztérimok dolgozóüinak fizetését ki lehet préselni jogi úton, egy vélelmezhetően politikai szervezet finanszírozását meg nem. Ennek pont fordítva kellene lenni, mert hogy ez utóbbihoz fűződik nagyobb közérdek. Aki meg azzal dobálózik, hogy de a szocik így meg úgy, az nézzen utána a részleteknek, és bizonyítson. Az tény ugyanis, hogy a Századvég rengeteg pénzt tesz zsebre és az is tény, hogy semmit nem tudunk arról, hogy mégis mire. Ez a lényeg.

ZSírfeka 2014.11.04. 10:15:20

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Igen, képben vagyok. A gond az, hogy aránylag elfogadható mértékben loptak mindketten a közösből, már amennyire elfogadható az ilyen, számomra nem, többek között ezért sem szavazok sem erre, sem arra. Ezt a status quo-t ami '90 óta megvolt, a ceglédi kannás simán felrúgta, amint kétharmada lett, helyzetbe hozva a sajátjait, akik, ahogy látni, gátlástalanul is élnek vele. Ilyen, mikor egy kezeletlen, vagy félrekezelt hatalomhoz jut. Sajnos.

Cpeti123456 2014.11.04. 11:08:31

Borzalmas ami itt megy...
Szétlopva, szétrabolva az ország.
A gyereket lassan nem fogom tudni iskolába vinni, de meccsre mehetünk...
fax kivan...

Netuddki. 2014.11.04. 11:23:48

@ZSírfeka: "A gond az, hogy aránylag elfogadható mértékben loptak mindketten a közösből, már amennyire elfogadható az ilyen, számomra nem, többek között ezért sem szavazok sem erre, sem arra."

Egyáltalán NEM elfogadható. A tolvajok meg börtönbe valók és nem a parlamentbe.
Ha meg nem mentél el szavazni akkor te is hozzájárultál ahhoz hogy a fidesznek újra 2/3-a legyen. nem értem miért nem bírjátok felfogni, hogy amíg a tolvajok egymással birkóznak addig is kevesebbet lopnak és kevesebb kárt okoznak. Ha meg ez nem tetszik akkor lehet egy normális pártot alakítani. Ez utóbbi lehetőség fokozottan veszélybe került a fidesz folyamatos 2/3-os ámokfutásával...

Netuddki. 2014.11.04. 11:25:21

@Cpeti123456: " de meccsre mehetünk"

Ha nem bírnak elég adót beszedni a stadionok fenntartására (ami közpénzből éppen olyan sikkasztás mint az építésük), akkor meccsre se fogsz tudni járni...

onegingermorning 2014.11.04. 11:32:20

Stadionépítés és fenntartás = sikkasztás?!?!

demagóg és/vagy normális-e vagy?

Netuddki. 2014.11.04. 11:40:43

@onegingermorning: Jajj, te kis szellemileg visszamaradt fideszcsicska, ne fárassz már! KÖZPÉNZBŐL stadiont építeni szerinted nem sikkasztás? Amikor vannak falvak ahol még csatornázva sincsen? Amikor újabbnál, újabb adókat kell kitalálni a költségvetés lukainak betömködésére? He? Az orbánod hétvégi stadionja? Megvan? Qrvára nem tudjátok ezt kimagyarázni...

ZSírfeka 2014.11.04. 12:02:01

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Nem azt mondtam, hogy nem voltam szavazni. Azt mondtam, a két pólusra soha nem fogok szavazni, értsd mszp, fidesz. :)
A szavazatommal éltem, természetesen, de amíg nem jön létre egy normális párt, ami ki tudja nőni magát, addig sajnos alig van esélye annak, hogy a két rablóbanda eltűnjön.
Egyébként egyetértek. Számomra sem elfogadható, hogy valaki lop a közösből.

sanyix 2014.11.04. 16:07:44

@Tiszteltetem Brüsszelet: olvass egy pár újságot/ hírportált. Ne csak a fidesz.hu-t :)
süti beállítások módosítása