Közpolitikai intézet az alkotmányosság védelmében

Eötvös Károly Intézet

Eötvös Károly Intézet

Hazudott a helyettes államtitkár, Majtényi László sosem támadta a norvégos civileket

2014. november 04. - Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Csepreghy Nándor a miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az ATV Hírvita című műsorában azt mondta, hogy Majtényi László, az EKINT elnöke, volt adatvédelmi biztos a Klubrádiónak adott nyilatkozatában a kormány kritikáival összhangban kritizálta a Norvég Civil Alap forrásait kezelő Ökotárs Alapítvány pénzosztási gyakorlatát.

Majtényi László ezzel szemben következetesen kiállt a kormányzat által koncepciós eljárásban zaklatott civil szervezetek védelmében és a Klubrádiónak sem tett soha olyan nyilatkozatot, amelyben az Ökotárs Alapítvány pénzosztási gyakorlatát a kormánnyal egyetértve kritizálta volna.

51000.jpg

A helyettes államtitkár az ATV Hírvita november 2-i adásában (a felvételen 19:35-nél) a következőket mondta:

Majtényi elnök úr nem vádolható túlzottan kormányközeliséggel, múlt héten nyilatkozott a Klubrádiónak, ugyancsak az Ökotárs alapítvány tendenciózus pénzosztási gyakorlata miatt. Azt gondolom, ha a kormányzati oldalon megfogalmazódik egy kritika és azt a baloldal is megfogalmazza, akkor azt lehet, hogy érdemes lenne komolyan venni.

Majtényi László ezzel szemben soha nem mondott ehhez hasonlót, sőt ezzel ellentétesen nyilatkozott a Klubrádió Éljen a Jogával! című szeptember 19-i műsorában (a fevételen 18:20-tól):

Az Eötvös Károly Intézet egyetlen fillért nem kapott a Norvég Civil Alaptól (…) ezért tehát nem magunkat védem, hanem azokat védem, akiket jogellenesen támadtak meg. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal alapvetően a kormányzati szervek működését ellenőrzi, egyfajta belső ellenőrzési szerve a kormányzatnak, kivételes jogköre az, amikor nem kormányzati szervet ellenőriz. Akkor vizsgálhat nem kormányzati szervet, ha az államháztartás alrendszeréből adott juttatás felhasználásáról van szó. Az Ökotárs, a hasonló cipőben járó szervezetek és a norvég fél azt állítják – és azt hiszem, hogy ez a helyes jogi álláspont -, hogy a KEHI-nek egyáltalán nincs is joga ezt a vizsgálatot lefolytatni, mert nem az államháztartás alrendszeréből érkezett ez a pénz.

Október 16-án Majtényi László ismét nyilatkozott a Klubrádiónak az Intézet október 23-i rendezvényével kapcsolatban. A telefonos interjúban ismertette a Legyen Köztársaság! című egész napos program műsortervét, ebben a beszélgetésben azonban nem került szóba sem az Ökotárs, sem a támogatásokat érintő KEHI-vizsgálat. (A beszélgetés visszahallgatható a Klubrádió archívumában az október 16. 11:30-as műsorsávban)

Az Eötvös Károly Intézet korábban két közleményt is kiadott, amelyben elítélte a civilek állami vegzálását: az egyik itt, a másik pedig itt érhető el.

A fentiek alapján visszautasítjuk Csepreghy Nándor helyettes államtitkár állításait.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekint.blog.hu/api/trackback/id/tr546863495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.11.04. 18:21:58

lehet hogy hazudik az államtitkár, vagy az ATV, vagy Majtényi, vagy tik hazudtok

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.11.04. 18:27:30

Tényeknek annyi, de egy troll nem troll.

visóvölgy 2014.11.04. 18:54:55

@Tiszteltetem Brüsszelet: Van felvétel? Van. Eldönthető, hogy ki hazudik? Igen. Elgondolkodtál azon, hogy van-e értelme, annak, ami írtál?

Bolsi Buster 2014.11.04. 19:00:03

@visóvölgy: miről van felvétel? amit a blogger ideválogatott? amit nem válogatott ide arról meg nincs.

lefosom a bokám

VoluntartistA 2014.11.04. 19:42:49

Van szerencsém ismerni Majtényi urat (tanított egy ideig); az anyámban sem bízok meg annyira, mint benne. Ha ő azt mondta, akkor az úgy van, kár ezen vitázni.

csak egy néző 2014.11.04. 19:43:17

Nem is hazudott, ez a derék fiatal ember, csak fideszül beszélt, mint az eddigi összes fidióta papagáj szóvivő.

visóvölgy 2014.11.04. 20:04:25

@Bolsi Buster: Akkor az bizony barnás marad egy ideig. :)

dr Smittpálelnökúr 2014.11.04. 20:11:54

@Bolsi Buster: ennyire futotta?

Baszki, ennél csak jobbat szoktak írni a magadfajta seggnyalók.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.05. 01:01:27

@visóvölgy:
Már ne haragudj, de mivel gondolkodott volna?

@Bolsi Buster:
"amit a blogger ideválogatott?"
Megnézted, melyik blogban jelent meg ez az írás?
Segítek: EKINT = Eötvös Károly Intézet; amelynek Majtényi az elnöke.

nu pagagyí 2014.11.05. 06:32:56

Az legfőbb hazugság, hogy Majtényi baloldali. Nem az, hanem egy független, önértékű ember (lásd, lemondása az ORTT elnöki posztjáról a Fidesz-MSZP rádiófrekvencia mutyi miatt). Miután a fideszgörény így beminősítette Majtényit, a tényekről való hazudozás már meg sem lepi az embert.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.11.05. 08:42:43

@Bolsi Buster: Nem, a linken ott van a felvétel a teljes műsorról, amiről az államtitkár hazudozott. Amiről nem hazudozott az államtitkár, arról nincs ott.
süti beállítások módosítása