Közpolitikai intézet az alkotmányosság védelmében

Eötvös Károly Intézet

Széljegyzetek a plakátrongálók majdani alkotmányjogi panaszai elé

2015. június 10. - Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

A kormány migrációról szóló kampánya (nemzeti konzultáció és óriásplakát-kampány) semmilyen módon nem illeszthető egy alkotmányos demokrácia működésének kereteibe. A nemzeti konzultációt a kormány a demokrácia, vagyis a közügyek szabad megvitatása eszközeként igyekszik beállítani, valójában azonban – manipulatív kérdéseivel, a válaszok ellenőrizhetetlen feldolgozásával – alkalmatlan a népakarat feltárására. Nem a néprészvétel megvalósítása, sokkal inkább megcsúfolása. Továbbá a menekültek, a migráció és a terrorizmus ügyét összemosó konzultációs kérdőív és plakátok – mögöttes szándékukban csakúgy, mint tartalmukban – kirekesztők és gyűlöletkeltők. Az állam ebben az általa gerjesztett vitában olyan (ti. xenofób) álláspontot képvisel, amely sérti az alapvető alkotmányos jogokat, a minden embert megillő egyenlő méltóságot, amit Magyarországot is kötelező nemzetközi jogi és uniós normák mellett, a hatályos magyar alaptörvény szövege is deklarál. Végül, a vitában a kormányzat – az emberi jogokat sértő – álláspontját közpénzekből kommunikálja olyan eszközökkel, amelyekhez a vita más résztvevői (ellenzéki pártok, civil szervezetek) nem férhetnek hozzá.

A napokban aktivisták tüntetik el (átfirkálják, leszaggatják) az óriásplakátokon olvasható idegengyűlöletet szító üzeneteket. A plakátrongálókra jogi eljárások várnak: a rongálás pontos körülményeitől és a törvények szövegének értelmezésétől is függően szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolhatják őket. Számukra most leginkább a jogvédő szervezetek által nyújtott jogi segítség (tanácsadás, jogsegély) lehet hasznos, ami mérsékelheti a felvethető felelősségüket és a velük szemben alkalmazott intézkedésekkel nekik esetleg okozott jogsérelmet.

Később azonban bírósági, alkotmánybírósági eljárások ugyancsak várhatóak, amelyekben a bíráknak arról kell majd dönteniük, hogy a plakátrongálókat az állam megbüntetheti-e véleményük kinyilvánításáért. (Az eddig szóba jött tényállások szerint tulajdon elleni szabálysértés, illetve rongálás vétségének elkövetése alapján.)

A plakátok átfirkálása, leszaggatása ezekben az esetekben ugyanis politikai véleménynyilvánítás. A polgárok szabadságjogai nem a jogszabályok betűjéből erednek, létük morális érvekkel igazolható. Ebből következik, hogy e jogok akkor is megilletik a polgárokat, ha a szabadság gyakorlása éppen formálisan írott törvényi szabályokba ütközik. Az alkotmánybíráskodás az alkotmányos államban pedig a szabadságjogok érvényesülését ki is tudja kényszeríteni a jogszabályokkal szemben.

Az aktivisták tehát alapvető politikai jogukat gyakorolják, azt a véleményüket fejezik ki, hogy elutasítják a migránsokat kirekesztő, velük szemben gyűlöletet keltő politikát. Ez akkor is véleménynyilvánítás, ha nem szavakkal, hanem tettekkel történik. A szimbolikus beszéd ugyanolyan védelmet élvez, mint a vélemények leírt vagy elmondott változatai. Amikor tehát szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetéséért megbüntetnék az aktivistákat, azzal a kiemelt alkotmányos védelmet élvező véleményszabadságukat is korlátoznák egyben. Ezt pedig a szabálysértési, illetve büntetőjogi felelősség megállapításánál a bíró nem hagyhatja figyelmen kívül. Ha erre tekintet nélkül bünteti meg az elkövetőket, akkor ítélete a véleményszabadság jogsértő (értsd: alkotmányellenes) korlátozásához vezethet. Az ilyen ítéletet pedig, mivel alapjogsértő, az Alkotmánybíróság meg is semmisítheti (erre szolgál a jogerős bírósági ítéletekkel szemben megindítható alkotmányjogi panaszos eljárás).

A bírónak tehát majd mérlegelnie kell: sérti-e az aktivisták véleményszabadságát, ha szabálysértési/büntetőjogi szankciót alkalmaznak velük szemben a migrációval kapcsolatos véleményük kinyilvánításáért? A büntetés alkotmányosságát az alapozhatná meg, ha az mások alapjogának vagy alkotmányos értéknek a védelmét szolgálná, méghozzá e céllal arányban álló módon. A hatályos alaptörvény is kimondja a mind a magyar alkotmányjogban, mind az európai alapjogvédelemben alapvető tételt: „Alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan … korlátozható.” (Ez az alapjog-korlátozások alkotmányosságának megítélését szolgáló ún. arányossági teszt.)

Maga a vélemény tartalma biztosan nem indokolhatja a büntetést. Persze felvethető, hogy a plakátrongálóknak nem is véleményükért, hanem a kinyilvánítás módjáért kell felelniük, hiszen a plakátokat leszaggatták, átfestették, ezzel vagyoni kárt is okoztak. Az, hogy a plakátrongálók megsemmisítették a kormányzati propagandaüzeneteket, önmagában biztosan nem elég alap a jogkorlátozáshoz. Az állam nem hivatkozhat véleménynyilvánítási szabadságának védelmére az aktivista polgárokkal szemben, az államnak ugyanis nincsenek alapjogai. Más kérdés, hogy az óriásplakát mint vagyontárgy védelme általában szükségessé teheti, hogy a szándékos rongálással szemben szabálysértési, illetve büntetőjogi szankció védje. De kérdéses, hogy ezekben a konkrét esetekben arányos-e büntetés. Nekünk jó érveink vannak arra, hogy a büntetés aránytalan, ezért alapjogsértő lenne.

A kritizált véleményt az állam fogalmazta meg, annak terjesztéséhez az állami apparátust és több száz millió forintnyi közpénzt használ. Az ellenkező álláspont képviselői messze nincsenek olyan eszközök és források birtokában, amelyekkel akár csak megközelíthetnék a kormányzati kampány intenzitását, ennek keretében ugyanis nyolc millió választópolgárnak küldtek közvetlenül levelet, több száz óriásplakátot tettek közzé országszerte, és már megjelentek sajtóhirdetések is. Az ellenvélemények képviselői számára nem áll rendelkezésre olyan közvetítő eszköz, amelyen hasonló erővel tudnák kifejezni tiltakozásukat. Ha a kormányzati plakátokhoz nem lehet hozzányúlni, akkor nincs reális esélye annak, hogy a közbeszédben az ellenvélemény (a xenofóbia elutasítása) ténylegesen megjelenjen és eljusson a polgárokhoz. Ha az állam megbünteti a véleménynyilvánításnak ezt a módját, végső soron azt segíti elő, hogy a polgárok egy jelentős részéhez kizárólag a kormányzati álláspont jusson el, és ne szerezzenek tudomást arról, hogy a társadalom jelentős része elutasítja a kormányzati politikát.

Ezek az érvek természetesen nem teremtenek általános jogot a plakátrongálásra, és nem érintik a károkozásért a plakátot közzétevő céggel szemben viselt (polgári jogi) felelősséget sem. Kizárják azonban az aktivisták cselekményének megbüntetését.

Mindezt az alapjogi érvelést a szabálysértési és a büntetőjog is képes befogadni, annak ellenére, hogy ezek a jogágak nem alapjogokat szabályoznak. A „társadalomra veszélyesség” hiányának megállapítása az adott jogágak fogalomrendszerén belül lehetővé teszi az alapjogi szempontok érvényesítését.

A vita, mivel emberek alapvető jogairól, méltóságról és véleményszabadságról szól, szükségképpen nem csak jogi, hanem morális is. Ezért érvelnek sokan, alappal, úgy, hogy a plakátrongáló aktivisták cselekedete polgári engedetlenség. Egy morálisan elítélendő kormányzati politikával szemben lépnek fel oly módon, hogy tettükkel formálisan törvényt sértenek.  A kifejtettek alapján ezzel együtt is elfogadhatatlan, hogy az állam saját xenofób üzeneteit az állami büntetőhatalommal védje meg.

A jogrendszer, amely az emberi jogokat alkotmányos alapjogokként elismeri, kínál jogi megoldást a morális problémára. Ennek alkalmazására valamennyi jogalkalmazónak megvan a lehetősége.

Kép: Népszava.

A bejegyzés trackback címe:

https://ekint.blog.hu/api/trackback/id/tr987531616

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.06.10. 21:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GennyesTus 2015.06.13. 18:53:39

@Nicktolvaj: Nem hiszem, hogy minden menekült embercsempészek segítségével jut ide.

De tegyük félre most ezt egy kicsit. Mi lenne, ha Anglia, és Németország hazaküldene mindenkit aki kivándorolt? Lényegtelen hogy azért mert elegük van a rengeteg bevándorlóból, vagy mert drága viktorunk kiléptet minket az EU-ból.
Szerintetek mi történne, ha hirtelen 500-600e MAGYAR ember jönne haza???
A kormány jelenleg pár ezer idegen miatt hisztizik, akik nagy része megy is tovább.
Mivel nincsenek belső határok, ezért nem tudják megállapítani, hogy Magyarország felől jött. Ezért nem hiszem, hogy nekünk küldenék vissza őket.

Ortodox 2015.06.13. 18:55:00

@zorki: 'Tanuljatok már egy kis történelmet, annyira jó volt ez a Kelet-Berlin, hogy már tudomásul sem veszitek!:DDD'

Apád faszát.

Az USA déli határán és az EU déli határán is van bevándorlóellenes fal.

en.wikipedia.org/wiki/Mexico%E2%80%93United_States_barrier

www.nytimes.com/2015/04/06/world/europe/bulgaria-puts-up-a-new-wall-but-this-one-keeps-people-out.html?_r=0

GennyesTus 2015.06.13. 18:57:55

Amúgy meg nem is értem minek van itt a bevándorlók miatti hiszti. Nem ők, hanem maga a kormány veszi el a munkát az emberektől. Amikor állami intézmények kirúgnak embereket, hogy közmunkásként visszavegyék, vagy bezáratják az egész országot vasárnap, stb...

Ortodox 2015.06.13. 18:58:10

@potinue: 'Mi lenne, ha Anglia, és Németország hazaküldene mindenkit aki kivándorolt?'

Először is ideje lenne rajta elgondolkodnod, hogy magyar vagy-e. Mert a magyarokat többnyire a magyarok érdekei érdeklik, nem a másokéi. Már ha nincs egy kis identitászavaruk.

DE: a németek+angolok EU tagok, úgyhogy EU állampolgárt nem küldhetnek el.

2015.06.13. 18:59:10

Ha én felfestek valamit a saját házam falára és azt éjszaka valaki megrongálja, lefesti stb., bizony törvénytelenséget követ el. Gondoljuk meg, mi lenne, ha ezt megengené a jog: a cégem konkurensei simán megtehetnék ezt, aztán én velük, agyő, civilizáció. És ha politikai akcióról van szó (jelen esetben nyilvánvalóan arról), akko rmegismétlem a már írtakat: mi történik akkor, ha a kormány álláspontját és annak ilyetén kommunikációját támogató hívekből (mint olvashatjuk fentebb, van elég) plakátvédőcsoportok szerveződnek, ők meddig mehetnek el a plakátok védelmében? Elvehetik a rongálóeszközöket? Odaállhatnak a plakátok elé? Belegondoltunk, mi lenne ebből?
A kormánynak természetesen általában is kommunikációs erfölénye van, ennek a mostaninak pedig különösen. De tényszerűen nem igaz, hogy pl. a politikai ellenzéke a konkrét helyzetben eszköztelen volna. A jelentős állami apanázsból vehet plakáthelyet, szervezhet sokkal olcsóbb és látványosabb ellenakciót stb. Magyarán, a véleménynyilvánítás szabadságát egyáltalán nem fenyegeti a kormányzati plakátakció, csak az ellenzék tehetetlensége és a tömegtámogatottság hiánya. Pl. a Máltai Szeretetszolgálat versenyképes akciót hozott össze.
Szóba került még az érdmei lszervételek között a 2006-os kordonbontásos és utacai randalírozós eset is. Termsézetesen teljesen elfogadhatatlanok, törvénytelenek, mg akkor is, ha pl. magát a kordont utólag törvénytelennek nyilvánította is a bíróság. Súlyos felelősségük as fideszistáknak, hogy egyrészt az erőszak jogát demonstrálták, másrészt a védettségben levők gőgjében tetszelegve lehetetlen helyzetbe hozták a törvény embereit. Igazi jogállam rombolás volt.
(és végül egy politikai megjegyzés: az ellenzék csődjét mutatja, hogy sikerült aktivizálniuk a szégyenletes kérdőívek visszaküldését.)

Nicktolvaj 2015.06.13. 18:59:41

@libsi nóta bárki unja:

"A "segítsünk mindenkin" egy gyerekes vágyálom, ebben a formában csak önpusztítás lehet belőle. "

A "segítsünk mindenkin" az arctalan csőcselék hangja.

Tegyük fel, a magyar törvény úgy szólna, hogy letelepedhet BÁRKI külföldi az országban, FELTÉVE, hogy van egy magyar család, aki a jóllétéért és a magatartásáért TELJES KÖRŰEN felelősséget vállal.

Mindenki azt követelné a libsi oldalon, hogy húzzuk már azokat a szögesdrót akadályokat :D

A SAJÁTJÁBÓL ugyanis egy libsi se áldozna, de mivel a MASSZA mögé bújhat, mindenféle EGYÉNI felelőség nélkül, így bátran jár a pofája.

egysmás 2015.06.13. 19:00:37

@Ortodox: Már a munkahelyek számának csökkenését?

Kivonod a külföldi munkavállalók és a közmunkások számának összegét a foglalkoztatottak számából és kapsz egy eredményt, ami az lesz, ami.
-fogalkoztatott, aki egyetlen óra munkaviszonyt igazolni tud az adott héten.
Vagy a kivádoroltakét?
Esetleg a munkajogban bekövetkezett negatív változásról?

@Nicktolvaj: ki húzza meg a ravaszt?

Ortodox 2015.06.13. 19:00:55

@potinue: Annyira elveszi a kormány a munkát a zemberektől hogy messze kisebb a munkanélküliség Mo-n mint az EU-ban, átlagosan.

A libbant bevándorlósimogatók idején persze folyamatosan nőtt a munkanélküliség.

Formállogikailag is helytelen érvelés, hogy ha a kormány elveszi a munkádat, akkor engedd be a menekülteket, hogy elvegyék a munkádat.

Ortodox 2015.06.13. 19:03:51

@egysmás: 'Kivonod a külföldi munkavállalók és a közmunkások számának összegét a foglalkoztatottak számából és kapsz egy eredményt, ami az lesz, ami.'

Már miért vonnám ki? Az EU meghatározza ki munkanélküli és ki nem, ez bekerül az EU statisztikákba. Mindenhol ugyanúgy számolják, és ugyanígy számolják 2004 óta, mióta EU tagok vagyunk. Az EU-ban Mo-n átlag alatti a munkanélküliség, 10% és 8%.

'-fogalkoztatott, aki egyetlen óra munkaviszonyt igazolni tud az adott héten.'

....:)

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:04:27

@egysmás:

"@Nicktolvaj: ki húzza meg a ravaszt?"

Az államhatárt fegyveres erőszakszervezet védi.

Joguk van a ravasz meghúzásához, ha azt a parancsot kapják.

GennyesTus 2015.06.13. 19:08:19

@Ortodox: Azt mondtam, hogy mi lenne ha? Mondandóm lényege az volt, hogy oda több 100e ember megy ki. Hozzánk alig pár ezren. Túl van lihegve, és figyelemelterelés az egész.

DE: "vagy mert drága viktorunk kiléptet minket az EU-ból" -> mindenki jöhet haza.

egysmás 2015.06.13. 19:08:49

@Nicktolvaj: Az az erőszakszervezet, amelyik március 15-én elakadt a tankkal, vagy az, amelyik leesik a grippenel?

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:10:40

@zorki:

"Tanuljatok már egy kis történelmet, annyira jó volt ez a Kelet-Berlin, hogy már tudomásul sem veszitek!:DDD"

Bocsi, de ez a TI műfajotok:

1. Az óriásplakátos hirdetéseket a nyugati multicégek hozták divatba 1990 után, hogy reklámozhasák rajta a szarjaikat.

2. 1990 előtt a POLITIKAI tartalmú üzeneteket a gyárak kerítésére festették fel.

3. A csavar ott van, hogy AKIK 1990 előtt elrendelték a komcsi jelszavak felfestését a gyárak kerítésére, most UGYANAZOK, meg a KÖLYKEIK tépkedik le a nekik nem tetsző - vagyis NEM komcsi, és NEM cion érdekeket szolgáló - üzeneteket a plakáttartókról.

4. A kiküldött kérdőívek ellen is azok, meg a szaporulatjuk ajvékolnak a legjobban, akiknek 1948 és 1990 között az volt a természetes, hogy a Frankel, Heller, Horn, Gerő, Krezinger-Csermanek, Kun, Landler, Lukács, Rákosi, Szamuely nevekkel fémjelzett "demokrácia" KIZÁRÓLAG a szovjet tankok árnyékában volt képes a kommunista rezsim számára a 99%-os támogatottságot produkálni.

zorki 2015.06.13. 19:11:13

@Nicktolvaj: Ettől még az én pénzem. Jellemző, történelmileg Európában legtovább Közép-Kelet Európához köthető szemléletet képviselsz, ami szerint a mindenkori fensőbbség -jelen esetben pl. kormányzat- az adószedő és egyben annak elköltéséről is rendelkező hatalom, akit még az állam jogi apparátusa is védelmez ebben.
Míg van egy másik előbbre mutató szemlélet. Ahol az adófizető felelős állampolgár, aki tisztában van azzal, ez az adó szükséges a közösségi kiadások fedezetéhez. Ezért megbízhatóan adózik, de cserébe a független igazságszolgáltatás és választott képviselői utján vagy akár személyesen is igyekszik meggyőződni arról, hogy az adóját nem pazarolja vagy netán sibolja el a hatalom. Ha megnézed pl. a skandináv térségben ez a meghatározó szemlélet, és egy kicsivel előbbre is jutottak.
Magyarország és Finnország mai területe az első világháború előtt nagyjából azonos fejlettségi szinten volt. Történelme egyiknek se volt sokkal kedvezőbb az elmúlt száz évben. De van egy kis gazdasági különbség most köztünk. Döntsd el melyik szemlélet visz előbbre.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:13:35

@potinue:

"Nem hiszem, hogy minden menekült embercsempészek segítségével jut ide."

Igen, hallani, hogy van, amelyik az okostelefonján a GPS alkalmazással navigálja magát :)

egysmás 2015.06.13. 19:14:22

@Ortodox: Azt írtam, hogy csökkent a munkahelyek száma.
A magyarországi munkahelyek számába szerinted beleszámít a külföldi munkahely is?

Ortodox 2015.06.13. 19:15:02

@potinue: Senki nem léptet ki minket az EUból, csak ha az érdekünk úgy kívánja.

Elgondolkodtál rajta milyen az identitásod?

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:16:43

@potinue:

"Mi lenne, ha Anglia, és Németország hazaküldene mindenkit aki kivándorolt? Lényegtelen hogy azért mert elegük van a rengeteg bevándorlóból, vagy mert drága viktorunk kiléptet minket az EU-ból."

Az Unión belül munkát válalló magyar állampolgárok NEM bevándorlók, hiszen az Unión belül mindenki oda megy és ott vállal munkát, vagy alapít céget, ahol akar.

Azokat esetleg nem akarnád bevándorlónak minősíteni, akik mondjuk Szolnok megyéből Győr-Sopron megyébe vándorolnak át, hogy munkát vállaljanak? :D

anyadmajma 2015.06.13. 19:16:49

@Ortodox: aztán mér nem, fasz? hoznak egy törvényt, oszt mindenki mehet haza. Na, akkor ezek a hazaáruló bolsevik geci fideszesek meg majd ajvékolnak, hogy hát ez támadás a nemzet ellen!
Senkiházi mocskos csürhe mindegyik orbánhívő, az emberiség megrontói.
Ha európa nem libsi lenne, már rég halott lenne az összes seggnyaló csököttagyú kretén fideszes.

Ortodox 2015.06.13. 19:17:07

@egysmás: Illusztrálnád valamivel ezt az állításodat?

'A magyarországi munkahelyek számába szerinted beleszámít a külföldi munkahely is?' - bizonyos körülmények között igen. És a magyarországi munkahely is beszámíthat más EU országok munkanélküli statisztikájába.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:19:24

@potinue:

"A kormány jelenleg pár ezer idegen miatt hisztizik, akik nagy része megy is tovább."

Képtelen vagy felfogni, hogy a Nyugat NEM kér belőlük? Hogy NEM hagyja őket letelepedni? Hogy BÍRÓSÁGI végzéssel fogja KIUTASÍTANI őket, és hogy HOZZÁNK küldik őket vissza?

zorki 2015.06.13. 19:19:47

@Nicktolvaj: De hát most ismerted el, hogy a kerítésre festett politikai szöveg kommunyista trükk, amit a multik az óriásplakátokon tovább fejlesztettek, majd a Fidesz alkalmazta ezt a kommunyista-multi trükköt.:DDD
Nyahh, ez az ami nekem nem tetszett-tetszik, sem korábban sem most!
És ne is próbálkozz azzal trükközni - ha valamire nem tudsz mit válaszolni-, hogy engem kommunyistázol!
Kicsi fiú vagy hozzá!:DDD

Pop40 2015.06.13. 19:22:03

@libsi nóta bárki unja: " a legtöbb libsi irományt is be lehetne zúzni, mert tele van gyűlöletkeltéssel a választott magyar kormány ellen. "

Hú, elvtárs, egy az egyben felhasználod az 50 évvel ezelőtti szövegeidet, mikor még Kádár alatt kergetted a "reakciósokat"? :-))

Róna Péter 2015.06.13. 19:22:41

Ahhoz, hogy az Állam 'vagyon rongálás' alapján sikeresen perelhesse a plakát rongálókat, szükségeltetik, hogy a plakátok vagyontárgyaknak, ráadásul az állam vagy a feljelentő tulajdonában lévő vagyontárgyaknak minősüljenek. De a plakátok, miután felragasztásra kerültek, elvesztették a vagyontárgyak egyik alapvető ismérvét, a csereértéket. A felragasztott plakátok tulajdonjogát nem lehet átruházni. Az állam, vagy a feljelentő semmiféle tulajdonlási jogra utaló jelet nem adott, hiszen a plakátokat közterületeken helyezte el, azaz jogi értelemben a plakát feletti rendelkezési jogról lemondott. Végül pedig a plakátok nem szerepelnek az állam vagyontárgyait nyilvántartó kincstári vagy egyéb listán.
A cikk egyébirányú érvelésével teljes mértékben egyet értek.

GennyesTus 2015.06.13. 19:22:51

@Nicktolvaj:
HA EU-n belül elkapják őket, akkor szerinted milyen alapon dobják át pont nekünk? Nincsenek határok. honnan tudják, hogy tőlünk jöttek?

Pop40 2015.06.13. 19:24:29

@Ortodox: Igen, a németek valszeg azzal dobják meg a munkanélküliségi mutatóikat a jó irányba, hogy beleszámolják azokat a német gazdasági menekülteket, akik Magyarországon helyezkedtek el.
:-DDDD

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:25:24

@fortin2:

"plakátvédőcsoportok szerveződnek, ők meddig mehetnek el a plakátok védelmében? Elvehetik a rongálóeszközöket? Odaállhatnak a plakátok elé? Belegondoltunk, mi lenne ebből?"

Akár ez is lehet a mögöttük álló körök célja.

Ezeknek mindegy, csak valahogy ki tudják provokálni a polgárháborút - vagy legalábbis ahhoz hasonló állapotokkal hazudhassák tele a cionista nyugati sajtót.

zorki 2015.06.13. 19:27:50

@Ortodox: Milyen alapon is beszélsz így velem?
Tudom féktelen dühödben, mert nincsenek érveid!
Nyahh, most akkor sorold fel, hogy USA-ban vagy az unióban mire is mentek a bevándorlás ellenes falakkal?
Megsúgom semmire!
Érdemes a valós tényekből kiindulni, és akkor kezdhetnénk a vitát már ha lenne kivel, de a választott stilus miatt nem vagy alkalmas partner. Így jártál!

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:28:11

@fortin2:

" Pl. a Máltai Szeretetszolgálat versenyképes akciót hozott össze."

A Máltaiak egy szarházi, cionista banda.

Vagy mondta volna Jézus valahol, hogy keresztény létedre azon dolgozz, hogy idegen kultúrák rombolják le a hitedet és a vallásodat?

Ortodox 2015.06.13. 19:29:10

@Pop40: Ne ugass, hanem cáfold meg hogy az EU területén mindenütt ugyanúgy számolják a munkanélküliséget.

Ha adott munkavállaló életvitelszerüen Mo-n lakik, ott van a háztartása, családja, de a munkahelye pl. Ausztriában, akkor ide számít. A Suzuki gyárban dolgozó párezer szlovákiai meg oda.

Ortodox 2015.06.13. 19:30:25

@zorki: anyádnak sugdoss. Meg menny a nyugati demokratákhoz panaszra, hogy falat építettek a kedvenc bevándorlóid ellen,

Ortodox 2015.06.13. 19:31:32

@Nicktolvaj: Bedfriendnek nem jött össze.

Pop40 2015.06.13. 19:33:16

@Ortodox: "A libbant bevándorlósimogatók idején persze folyamatosan nőtt a munkanélküliség."

Igen, mert ők elfelejtették közmunkásokkal kozmetikázni az adatokat.
Ja, meg a kivándorlás se volt akkora csúcson, mint most, mikor fideszkéd a Londonban elhelyezkedett magyar mosogatót előadja, mint a sikeres fidesz gazdpol miatt csökkent magyar munkanélküliséget
:-)

"Formállogikailag is helytelen érvelés, hogy ha a kormány elveszi a munkádat, akkor engedd be a menekülteket, hogy elvegyék a munkádat."

Igazán kiváló, sikeres és képzett munkaerő lehetsz, ha a munkahelyed az első analfabéta szír kecskepásztort, aki beesik az utcáról, szívesebben alkalmazná helyetted.
:-DDDD

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:34:24

@Pop40:
Nem olvastad el a mássik felét: hogy én ellenzem az ilyen cenzúrát, szemben az óriásplakátok lefestőivel akik ténylegesen cenzúrázzák mások közléseit. Nektek libsiknek régi szokásotok a saját bűneiteket másra kenni

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:37:31

@Róna Péter:

"hiszen a plakátokat közterületeken helyezte el, azaz jogi értelemben a plakát feletti rendelkezési jogról lemondott"

Ez így marhaság.

A plakát felülete MAGÁNtulajdonnak minősül, mivel a plakáthely felülete is az.

A plakáthely tulajdonosa meg FIZET az önkormányzatnak, vagy a telektulajdonosnak, hogy a szerkezetet felállíthassa.

Arról nem is beszélve, hogy a "közterület" se a KÖZ tulajdona, vagyis nem szabad préda, hanem az ÁLLAM, esetleg az ÖNKORMÁNYZAT tulajdona.

Ugye nem kell magyaráznom, hogy a "közterületen" nem csinál mindenki azt, amit akar - mint otthon - hanem a polgár csak bizonyos célokra, és bizonyos feltételek mellett használhatja.

GennyesTus 2015.06.13. 19:39:21

Na alakul ez. Mindjárt Bolsik is leszünk, mert nem nyalunk be viktornak keresztcsontig :)

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:40:16

@Nicktolvaj:
A polgárháborús helyzetcsinálás egyfolytában tart a kormány hatalomra kerülése óta. Mindent és mindenkit bevetettek már, megvoltak a "tömeg" tüntetések, Fidesz székház ostroma amerikai felvezetéssel a Maidan recept szerint. Csak a tömegek maradtak el a megmozdulásokból, mert Magyarországon túl kevés már a becsapható ember

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:40:18

@Róna Péter:

"hiszen a plakátokat közterületeken helyezte el, azaz jogi értelemben a plakát feletti rendelkezési jogról lemondott"

Eszerint aki közterületen, nem őrzött, nem fizetős parkolóban parkol, az LEMOND a gépjárműve feletti tulajdonjogról???

Ortodox 2015.06.13. 19:41:52

@Pop40: 'Igen, mert ők elfelejtették közmunkásokkal kozmetikázni az adatokat.' .....:DD

Ma kb. 2x annyi közmunkás van mint Bajnai idején, nélkülük is több a foglalkoztatott, mint 2004 óta bármikor.

'Ja, meg a kivándorlás se volt akkora csúcson, mint most'

Meg is kaptátok érte a magatokét a választáson.

' Igazán kiváló, sikeres és képzett munkaerő lehetsz, ha a munkahelyed az első analfabéta szír kecskepásztort, aki beesik az utcáról, szívesebben alkalmazná helyetted.'

Ha nem alkalmazza helyettem, akkor is én fogom eltartani. Szerintem viszont tartsd el te, magánügy.

Tudományos libsizmus 2015.06.13. 19:41:57

A legnagyobb vicc az, hogy mindannyian tudjuk, hogy hánynák a libsik az epét, ha történetesen Erdélyből vagy a Felvidékről érkeznének hasonló számú magyar "bevándorlók".

Pop40 2015.06.13. 19:45:15

@Ortodox: Ugatni te szoktál, elvtárs. Én beszélni szoktam.

Az euban sehol máshol nincs egy szűk 10 millás országban százezres nagyságrendű közmunkás réteg.

Mellesleg annyi kivándorlóval (és külföldön állást szerzettel) is kevés ország "dicsekedhet" népességarányosan, mint a "jobban teljesítő" Mo.

Ortodox 2015.06.13. 19:46:40

@Tudományos libsizmus: Ez egyébként teljesen logikátlan, mert igaz, hogy a határon túliak 99%-a a jobboldalra szavazott, de ebben benne van az összes külföldi konzulátuson szavazó magyar is.

Tehát az 1 millió londoni tányérmosogató mind fideszes volt tavaly.

GennyesTus 2015.06.13. 19:48:28

Ezzel a plakátolással az a legnagyobb bajom, hogy úgy állítják be, mintha az mi véleményünk lenne. Mindezt az általunk befizetett adóból. Szerintem sokan vannak úgy, hogy ez a kormány a nevünkbe ne csináljon ilyeneket. Ugyanígy rühellem amikor viktátor olyan kijelentéseket tesz, ami köszönőviszonyban sincs a magyarok nézeteivel. És minket ezek alapján ítélnek meg külföldön. :(

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:48:40

@potinue:
Fogalmatlan vagy a migránsok tényleges számát illetően. Én akkor döbbentem le, amikor egy ismerősöm elmesélte, milyen állapotok vannak a Debrecenből érkező vonatokon. Tele van az összes délutáni vonat színesbőrűekkel,, és ez még csak a kisebbik része a népáradatnak

Napi ezer fölötti létszámú illegális bevándorlóról van szó egyedül a magyar határokon. Ez évente több mint a második legnagyobb magyar város lakossága

Ortodox 2015.06.13. 19:49:10

@Pop40: 'Az euban sehol máshol nincs egy szűk 10 millás országban százezres nagyságrendű közmunkás réteg.'

Haa te mondod. Csakhogy a közmunkások nélkül is annyi foglalkoztatott van, mint utoljára 2004ben.

'Mellesleg annyi kivándorlóval (és külföldön állást szerzettel) is kevés ország "dicsekedhet" népességarányosan, mint a "jobban teljesítő" Mo.'

Igazából Lengyelországban és Szlovákiában is arányosan több kivándorló és külföldön dolgozó van, bár a cseheknél kevesebb.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:50:14

Friss hír:

Bevándorlók ezrei rekedtek Olaszországban, mert Franciaország LEZÁRTA a határt.

Üvöltöző néger csürhe tombol az utakon, egy nagypofájú néger épp azt üvölti bele a kamerába, hogy neki JOGA van bemenni Franciaországba, MERT ezer kilométert utazott, hogy bejuson.

Szerintem ezekre heteken belül LŐNI fognak.

Tudományos libsizmus 2015.06.13. 19:51:36

@Pop40:
Ez most kivételesen nem jött össze, hiszen népességarányosan az összes egykori komcsi országból többen mentek el, mint Magyarországról.

A legtöbben különben a világ vezető demokráciájának bábállamából léptek le: Koszovó lakosságának a fele falcolt már le.

De ha már USA: nem érdekes, hogy csupa olyan országból menekülnek tömegesen, ahol nemrég az USA bevezette a demokráciát, vagy erósen készül bevezetni? Irak, Afganisztán, Szíria, Koszovó, az "arab tavasz" nevű CIA prodzsekt célországai.

Pop40 2015.06.13. 19:51:42

@libsi nóta bárki unja: Hogy te milyen nagyon rendes vagy, egyem a kis szíved.
Csak azt az apróságot felejted ki, hogy a kúrmány plakátjait 300 millió ft KÖZPÉNZBŐL fizetik.
Bizony, a csúnya libsik adójából is. Ennélfogva van némi beleszólásuk a tartalmába.

Ha a kúrmány majd a birkamenetes önkéntesek befizetéseiből indít plakátkampányt, ígérem, arra egy szót se szólok.

Mellesleg ha van bárki, aki ne szólaljon meg az ügyben, az a kordonbontó fidesz.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:52:45

@potinue:
"sokan vannak úgy, hogy ez a kormány a nevünkbe ne csináljon ilyeneket"

Az ellenzéki lét már csak ilyen, ez a velejárója. Persze ha úgy gondolod, kifejtheted a nézeteidet bármelyik fórumon magánvéleményként. Jöjjön minél több menekült, stb. stb.

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 19:54:39

@Pop40:
"Bizony, a csúnya libsik adójából is. Ennélfogva van némi beleszólásuk a tartalmába."

Tessék csináljátok, Soros majd ad rá pénzt

zorki 2015.06.13. 19:56:24

@Tudományos libsizmus: Egész biztos lehetsz abban, hogy a "bevándorlók" között legnagyobb számban a magyar nemzetiségűek vannak. Ez egyszerűen tény. Az egyáltalán nem biztos, hogy ennek például Székelyföldön különösebben örülnének, hiszen ott csökken a népesség!
Saját tapasztalatom szerint még a bőszebb hazafiak is a valós életben simán románozzák a székely embereket. Sajna ez van, és ez nem csak múlt rendszer bűne. A külföldön élő magyarokat az aktuális politika gyakran eszközként kezeli.

Pop40 2015.06.13. 19:57:02

@Tudományos libsizmus: Az lehet, csak nem egyszerre. Pl a lengyelek is mennek igen régóta, csak nem ilyen hullámszerűen.
A magyarok jó ideig sokkal kisebb arányban mentek, mint az egykori kommunista tömb más országai.
Most meg behozzák a lemaradást.

Az usa "demokráciaexportja" valóban nem volt túl sikeres. Még akkor sem, ha nem igazán tudom őket azért hibáztatni, hogy pl Irakban kiiktattak egy olyan diktátort, aki vegyi fegyverekkel irtotta a SAJÁT (!!!) népét.

Nicktolvaj 2015.06.13. 19:58:48

@Pop40:

"Pl a lengyelek is mennek igen régóta, csak nem ilyen hullámszerűen."

Papírok nélkül?

Az államhatárt megsértve, a susnyáson át?

Ortodox 2015.06.13. 19:59:06

@Nicktolvaj: 'Szerintem ezekre heteken belül LŐNI fognak''

.Dehogyis, csak eltévedt agysebészek, yuppiek. Buliznak kicsit.

Pop40 2015.06.13. 20:01:47

@libsi nóta bárki unja: Csinálták is. Igaz, nem Soros dobta össze a pénzt, hanem magánszemélyek.
Kb 30 millát. Ők ennyiből kihozták ugyanazt, amire fideszéknek 300 milla közpénz kellett.
:-)
Igaz, ők nem Rogán haverján keresztül csináltatták.

Amúgy gondolom, Soros támogatásával csak akkor van gondod, ha nem Vityát támogatja belőle, aki anno az ő ösztöndíjából tanult.
Igen, néha Soros is elnézi, kit kell kihúzni a szarból.

Ortodox 2015.06.13. 20:02:34

@Pop40: 'Bizony, a csúnya libsik adójából is. Ennélfogva van némi beleszólásuk a tartalmába.'

Semmilyen beleszólásod nincs a plakát tartalmába, se a közpénzek elkültésébe, a választójogodon kívül.

Ha nem hiszed, menj be bármelyik közhivatalba, és kérj vissza egy tizest az adódból.

Pop40 2015.06.13. 20:04:42

@Nicktolvaj: Ez hogy jön ide?
Eus országok közti, legális munkavállalásról volt szó.

Aki papírok nélkül, a susnyásban jön, azt ugyanúgy kapja el, és hajítsa ki a rendészet, ahogy eddig.
Csak eddig ezt nem irkálták ki plakátokra 300 millióért.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 20:08:15

@egysmás: Látod, pont erről írtam. A verbális agresszivitásod is a fruszrációdból fakad, így leplezed magad előtt a kisebbségi érzésed. Vagy csak egyszerű családból származol, és reprodukálod a mintát? Kár a selejtért...

Tudományos libsizmus 2015.06.13. 20:10:09

Ajánlom minden menekültfétises libsi figyelmébe: www.spiegel.de/politik/ausland/fluechtlinge-start-der-eu-mission-gegen-schleuser-droht-zu-scheitern-a-1038550.html

Mindjárt az első bekezdést érdemes szemügyre venni:

"Der Start der EU-Mission zur Bekämpfung von Schleuserbanden im Mittelmeer droht nach SPIEGEL-Informationen zu scheitern. Die EU hatte beschlossen, Schlepperboote, in denen Flüchtlinge das Mittelmeer überqueren, auch in libyschen Gewässern und an der Küste mit militärischen Mitteln aufzubringen und zu zerstören."

Pop40 2015.06.13. 20:10:13

@Ortodox: Nyilván a beleszólás nem úgy valósul meg, hogy megkérem Micikét, adja vissza az adóm felét.

Ellenben nagy vonalakban a választó (jobb helyeken) beleszólhat abba, mire költik az adóját.
Normális demokráciákban pl a kormány nem költi el az egészségügy, meg az oktatás keretének egy jó részét stadionokra, vagy öntömjénező plakátokra. Ja, meg jobb helyeken a közpénz útja nyilvános.
Igaz, ott nem is a haveri cégeknél lopják el a lóvét, mint itt.

Zsidó szellemiségű luxuskurva 2015.06.13. 20:12:27

@egysmás: Túl sok Bolgár Györgyöt hallgatsz, kissé lazulnod kéne, kevesebbet morcizni.

Ortodox 2015.06.13. 20:17:29

@Pop40: 'Ellenben nagy vonalakban a választó (jobb helyeken) beleszólhat abba, mire költik az adóját.'

Ennél lehetsz nyugodtan konkrétabb.

Pop40 2015.06.13. 20:20:42

@Ortodox: "Csakhogy a közmunkások nélkül is annyi foglalkoztatott van, mint utoljára 2004ben."

Tényleg?
Az alábbi portfolios ábra szerint nem.

www.portfolio.hu/img/upload/2013/04/0426_mn2-20130426.png

Mobilról írok, így nem keresgélek frissebb ábrát, de kötve hiszem, hogy annyit csökkent volna a munkanélküliség bő 2 év alatt, hogy a közmunkásokat leszámítva elérte volna a 2004-es szintet
:-))

A népességarányon túl meg nem mindegy ám, hogy aki kimegy, folyamatosan megy ki, 12 évre elosztva, vagy egyszerre, 3 év alatt. :-D

Pop40 2015.06.13. 20:25:39

@Ortodox: Mi nem volt ezen elég konkrét?
A stadionépítéseket a magyarok elenyésző része támogatja.
Ennek ellenére erre szórnak el egy valag pénzt, míg az egészségügy meg az oktatás megy tönkre.
Na, próbálna meg ilyet Nyugaton egy kormány.

Érdekes módon ebben a témában valamiért nem akar nemzetikonzultálni a fideszmaffia. :-D

egysmás 2015.06.13. 20:30:07

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Nindamá, egy vulgárpszichológus, aki Hannibal Lechternek képzeli magát! :D

egysmás 2015.06.13. 20:32:05

@Zsidó szellemiségű luxuskurva: Mi köze van Bolgár Györgynek ahhoz a tényhez, hogy most sokkal kevesebb joga van a munkavállalóknak, mint a szocik idején és ahhoz, hogy a kormány szankcionálja a felmondást?

Netuddki. 2015.06.13. 20:53:10

@fortin2: "Ha én felfestek valamit a saját házam falára és azt éjszaka valaki megrongálja, lefesti stb., bizony törvénytelenséget követ el."

Attól függ mit festesz fel kispajtás. Aztán majd magyarázkodhatsz a bíróságon. Nem a szomszéd, hogy miért festette le a szomszéd a horogkeresztedet, hanem te, hogy hogy került oda. A bíróságot nem hiszem, hogy meghatná mennyit dolgoztál rajta...

Sok kis lúzer balfasz azon vitatkozik, hogy törvényes-e letépni a lúzer kormány fideszes pártpropaganda célból kitett uszító plakátjait. Szánalmas.
Disznók elé gyöngyöt szórni. Kábé ennyit ért amit délelőtt írtam...

libsi nóta bárki unja 2015.06.13. 21:44:22

@Tudományos libsizmus:
A libsi szellemű EU soha semmilyen problémát nem lesz képes az üstökénél megragadni. Látszatintézkedések, és a végeláthatatlan ajvékolás megy Orbán kemény beszéde miatt

Ezek a tökkelütöttek nekiállnak illemtanórát tartani, amikor éppen ránk szakadni készül az egész rozzant katyvasz amit nyállal összetapasztottak

Ortodox 2015.06.13. 21:49:59

@Pop40: Hagyjál a 2012es ábráddal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.06.13. 21:50:50

@libsi nóta bárki unja:

Tökéletesen megfogalmaztad. Sajnos ugyan, de nagyon igaz.

Ortodox 2015.06.13. 21:51:22

@Pop40: 'A stadionépítéseket a magyarok elenyésző része támogatja.'

Tyüha, gondolom ez már a konkrét rész. Mit nem csinál nyugaton a kormány? Milyen nyugaton? Nem építenek ott stadionokat?

2015.06.13. 21:54:12

@bértrollbosszantó_kovi1970: Ha valóban uszító és törvényellenes felidatokat tartalmaznak a plakátok, akkor tessék feljelentést tenni, bírósághoz fordulni – vagy, ha nincs bizalom a bíróságban, akkor forradalmat csinálni, dübörgő tömegeket vezetni a felszabadulásért. Ezt a nagyszerű akciót mi, lúzer kisdisznó kispajtások éreklődve nézzük majd, hiszen egészen biztos, hogy a vezérlő kommnetmegmondók ugyanilyen bátrak az utcán is. Hiszen rengetegen hallgatnak rájuk, vagy majd beviszik a tudatot az osztályba, felzárrák az elnyomott és elbutított proletariátust (hol is olvashattunk erről???)

egysmás 2015.06.13. 22:06:09

@fortin2: Oroszországban is lenézték a prolikat.
Aztán lenézték Magyarországon is őket.

Ortodox 2015.06.13. 22:11:59

@egysmás: Aztán a vól sztríti zsidóknak sikerült kirobbantani a proliforradalmat.

De ne menjünk vissza ennyire, Ukrajnában most folyik vmi hasonló. De jó, a kormányban nincs egy ukrán se. De hát minek is az oda? Hiszen nemsokára EU tagok és gazdagok lesznek, az tuti.

Gúdfrend is tapasztalt partizánkiképző volt, de az akciót lefújták Vasingtonban a különösen gyenge belső ellenzék miatt.

egysmás 2015.06.13. 23:20:17

@Ortodox: Akkor megérkeztünk a zsidókhoz?

Ortodox 2015.06.13. 23:22:08

@egysmás: Te jöttél a bolsevik forradalommal...

Pop40 2015.06.13. 23:33:01

@Ortodox:

Változott azóta valami?

Esetleg csökkent 6%+200 ezer közmunkással a munkanélküliség, ahogy állítottad?

Ha ugyanis nem, akkor simán hülyeséget beszéltél.

Ortodox 2015.06.13. 23:45:14

@Pop40: Ja, nem is kicsit.

www.hrportal.hu/hr/rekord-foglalkoztatottsag-de-mi-van-mogotte-20140708.html

A portál cikke 2011 és 2014 februári adatait hasonlítja össze, amely szerint a foglalkoztatottak száma három év alatt 350 ezer fővel emelkedett. Ebben az időszakban a közfoglalkoztatottak száma 170 ezerrel, a hazai kötődésű külföldön dolgozók száma pedig 40 ezer fővel nőtt. Az egyik csoportba sem tartozó foglalkoztatottak száma 140 ezerrel nőtt ugyanezen idő alatt.

Ortodox 2015.06.13. 23:47:04

@Pop40: 2014 februárja óta persze ismét rekord rekord hátán. Az európaelső GDP növekedést sem a kamurokkantak hozták össze tavalyra.

Ortodox 2015.06.13. 23:52:12

@Pop40: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1502.html

Már majdnem félmillióval dolgoznak többen, mint 2010ben. Ennek a fele nemközmunkás v. nyugatra ingázó. Azért ez elég sok az össz-foglalkoztatotti, 4 millió körüli létszámhoz képest.

Pop40 2015.06.14. 00:35:32

@Ortodox: De, építenek. Csak nem ennyit, nem az elnök porfészek falujába, és nem az oktatásra/eü-re szánt keretből.
Magyarán ott nincs kihatással a nemzet életére az, hogy az elnöknek mi a hobbija, mint a mi bomlott elméjű diktátorunk esetében.

Ortodox 2015.06.14. 00:44:21

@Pop40: 'Magyarán ott nincs kihatással a nemzet életére az, hogy az elnöknek mi a hobbija, mint a mi bomlott elméjű diktátorunk esetében.'

Mondjuk ez igaz. Nem is tudom mi volt az utolsó demokrata miniszterelnök hobbija.

Mondjuk mivel tönkretette az országot, nem is érdekel.

Pop40 2015.06.14. 00:46:36

@Ortodox: Na, ezt nem tudom, hogy a francba vitte be üresen ez a nyomorék blogmotor.
Akkor újra:
Nem tűnt el az a 140k állástalan, csak más a számítás módja.

m.profession.hu/cikk_munkaeropiac/20150327/hova-tunt-85-ezer-munkanelkuli/5273

"Hol van 85 ezer ember?

Mint arról már korábban írtunk: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2015. február végén 431 ezer ember volt nyilvántartott álláskereső, 85 ezerrel többen, mint ahányan a KSH adatai szerint munkanélküliek. A KSH tehát "alulbecsüli" a munkanélküliek számát az munkaügyi központok adataihoz képest - írja Fehér Ildikó munkaügyi szakértő A munka világa című tanulmányában.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy a regisztrált munkanélküliek közül többen válaszolnak úgy a KSH-kérdezőbiztosoknak, hogy nem keresnek rendszeresen és aktívan munkát. Ezért a KSH-statisztika nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak között szerepelteti ezeket a személyeket. Azaz miközben a munkaügyi központoknál a regisztrált létszámban szerepelnek, a KSH munkanélküliségi adatában már nem."

Pop40 2015.06.14. 00:49:44

@Ortodox: Nem. A gdp-növekedést a választási év miatt felpörgő kormányzati beruházások, a rekordmagas eus támogatás, a járműipar (pl a Fletó által idehozott Merci) meg a marha alacsony vetítési alap hozta létre.

Ortodox 2015.06.14. 00:51:28

@Pop40: Hogy hogy jön a munkanélküliek száma a foglalkoztatotti létszámhoz, azt nem értem.

2010 óta, 2015 januárjáig + kb. 450.000 új munkahely jött létre, fent a források.

Pop40 2015.06.14. 00:51:33

@Ortodox: Mondod te. Közben egyre többen egyre tisztábban látják, hogy a mostani nemdemokrata elnök az, aki tönkreteszi az országot.
Csak ő még pluszban milliárdokat szór el a hobbijára is.

Ortodox 2015.06.14. 00:52:15

@Pop40: Idén is ugyanolyan GDP növekedés lesz. Majd azt is meg kell ám magyarázni.

Pop40 2015.06.14. 00:56:27

@Ortodox: Úgy jön oda, hogy ksh-s linket raktál be. Én meg bemásoltam azt, miért nem mérvadó a ksh-s statisztika ilyen esetben.
Ha valaki kijelentette, hogy 1 órát dolgozott a héten, bejelentkezett és valami képzésen részt vett a munkaügyön, stb, az már foglalkoztatottnak számít.

450000 új munkahely, ja. Kár hogy ennek döntő része Angliában, meg Németoban. Ott van a linkelt cikkedben is.
Mellesleg 200k közmunkás volt a választásokig, csak utána visszavágták a számukat.

index.hu/gazdasag/2014/07/23/a_valasztasra_kellett_a_kormanyak_a_kozmunka/

Pop40 2015.06.14. 00:59:42

@Ortodox:
Tartsuk be azért a sorrendet.
Lássuk előbb azt a rekord gdp-t, aztán majd utána megnézzük, mi hozta létre.

A tavalyit azok a tényezők, amiket fent leírtam, mindehhez hozzájárul bónuszban egy hihetetlenül kedvező világgazdasági környezet.

Ortodox 2015.06.14. 01:06:03

@Pop40: 'Úgy jön oda, hogy ksh-s linket raktál be. Én meg bemásoltam azt, miért nem mérvadó a ksh-s statisztika ilyen esetben.'

Az EUnak jó, nekem is jó.

'Ha valaki kijelentette, hogy 1 órát dolgozott a héten, bejelentkezett és valami képzésen részt vett a munkaügyön, stb, az már foglalkoztatottnak számít.'

kacc

'450000 új munkahely, ja. Kár hogy ennek döntő része Angliában, meg Németoban. Ott van a linkelt cikkedben is.'

40 ezer volt a cikkben. Te tudsz más számot?

'Mellesleg 200k közmunkás volt a választásokig, csak utána visszavágták a számukat.'

Akkor ez még szebb: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1502.html

Pop40 2015.06.14. 01:25:39

@Ortodox:
"Az EUnak jó, nekem is jó."

Ez jópofa. :-)
Még jó, hogy az eu-nak jó. Nem az ő munkanélküliségükről van szó, hanem a miénkről. :-)
Nyilván úgy vannak vele, hogy ha ungaris embereknek jó az, hogy valódi munkahelyek helyett statisztikai bűvészkedésekkel áltatják magukat, ők ugyan nem rontják el az örömüket. :-DD

Te se győzködnéd a részeges szomszédod, ha nekiállna bizonygatni neked, hogy ő leszokott a piáról. Megveregetnéd a vállát, gratulálnál, s otthagynád. Ha utána stikában továbbra is piál, hát hol érdekel az téged?

"kacc" kacc vagy nem kacc, attól még ez a helyzet.

"40 ezer volt a cikkben. Te tudsz más számot?"
A cikkben értelemszerűen azokat veszik számba, akik bejelentették külföldre meneteli szándékukat a megfelelő hatóságnál. Aki csak fogta magát s kiment, azokat nem.
Ennélfogva az a 40k igencsak az alsó határ.
S akkor még lejön a 450k-ból 213k közmunkás... Hát, nem sok valami marad.

"Akkor ez még szebb: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1502.html"

És ezzel mit kezdjek? Hol van ebben bármiféle bontás, hogy az illetők hol helyezkedtek el?
Vezérigazgatóként? Takarítóként? Közmunkásként? Elhúztak külföldre?

Vagy csak foglalkoztatottnak számítanak, mert tudtak igazolni 1 teljes óra munkaviszonyt?
:-D

Ortodox 2015.06.14. 01:32:13

@Pop40: 'Még jó, hogy az eu-nak jó. Nem az ő munkanélküliségükről van szó, hanem a miénkről. :-)'

Ezt akkor gondold át még1x.

'"kacc" kacc vagy nem kacc, attól még ez a helyzet.' - igen, és mindig is ez volt a helyzet, és mindenhol ez a helyzet az egész EUban, az EUstat statisztikai módszerei ugyanis egyformák.

Ráadásul nem változat azon, hogy százezerszámra jöttek létre új versenyszférás munkahelyek. Igaz, a világgazdasági környezet most jó, de 2008ig még jobb volt (nagyobb volt NYEU növekedése mint most), mégis fogytak a munkahelyek.

'A cikkben értelemszerűen azokat veszik számba, akik bejelentették külföldre meneteli szándékukat a megfelelő hatóságnál. Aki csak fogta magát s kiment, azokat nem.'

Ne komolytalankodjál. Aki csak kiment az nem számíthat magyar foglalkoztatottnak. De megint micsoda baromságot beszélsz, ilyen volt 2010 előtt is meg után is.

Pop40 2015.06.14. 01:34:46

@Ortodox: Tényleg, ezt el is felejtettem említeni:
2010-ben egyetlen évvel voltunk az utóbbi 100 év legnagyobb válsága után.

Most komolyan meg kéne tapsolnom, ha pár tízezerrel többen dolgoznak most, mint akkor? 5 év kétharmados kormányzás, és majdnem végig kedvező nemzetközi környezet után?

Ortodox 2015.06.14. 01:39:46

@Pop40: A munkanélküliség 6% volt, amikor Megyó megkezdte országlását. 12% lett mire Bajnait elkergették, most 8 alatt van. Ebből a 2004-15 időszakban az Eustat felügyelte a KSH mintavételét.

Ez a lényeg, a többi rizsa.

Pop40 2015.06.14. 01:52:25

@Ortodox: Igen, az eu statisztikai módszerei egyformák. Csak ami ott statisztika, itt húsba vágó valóság.
Nekik arra kell a magyar statisztika, hogy az egységes eus statisztika szebb képet mutasson.
Nekünk meg arra, hogy Szabó 23 József etetni tudja a családját. Ennyi a különbség a kettő között.

Mellesleg az eus statisztika ugyan egyforma, de mutass már nekem olyan eus országot, ahol a statisztika szerves részét teszi ki a közmunka! (És akkor még azt nem is kérem, hogy emellett még a migráció is akkora legyen, mint nálunk.)

"százezerszámra jöttek létre új versenyszférás munkahelyek."

Hol? :-D
Max az autógyáraknál.

"Igaz, a világgazdasági környezet most jó, de 2008ig még jobb volt (nagyobb volt NYEU növekedése mint most), mégis fogytak a munkahelyek."

1, Fogytak, de nem szignifikánsan.
Itt az ábra: www.portfolio.hu/img/upload/2013/04/0426_mn2-20130426.png
Világosan látszik rajta, hogy 2008 elején, a válság előtt kb 1,5%-kal volt nagyobb a munkanélküliség, mint a 2004 körüli foglalkoztatottsági csúcson.
A 2015 februári adat 7,4%, ami megfelel a válságot közvetlenül megelőző időszaknak.
Úgy, hogy ebben már szerepel százezres nagyságrendű közmunka, és minden eddiginél nagyobb migráció.
Ehhez kéne, hogy tapsoljak?
2, A kedvező nemzetközi környezet nem csak a növekedésben jelentkezik.
Hanem pl az alacsony hozamkörnyezetben is.
Jelenleg az ÁKK azért tud rekord alacsony kamat mellett állampapírokat értékesíteni, mert világszerte alacsonyak a kamatok, köszönhetően a nagy jegybankok QE-politikájának.

"De megint micsoda baromságot beszélsz, ilyen volt 2010 előtt is meg után is."

Volt, csak azóta hatalmasat nőtt a migránsok száma. Enyhén szólva nem ugyanaz a két helyzet.

Pop40 2015.06.14. 01:58:13

@Ortodox: Ne röhögtesd már ki magad.
1. Bajnait senki nem kergette el. Már kormányra kerülése előtt megmondta, hogy 1 évre vállalja a megbízást.
2, Mikor Megyó kezdett, 6% volt a munkanélküliségi ráta, most 7,4.
Úgy magasabb a jelenlegi az akkorinál, hogy a mostani értéket százezres nagyságrendű közmunkás tömeg, és sose látott csúcson lévő migráns tömeg még csökkenti is.
Komolyan erre vagy ilyen büszke?

Netuddki. 2015.06.14. 10:55:41

Itt egy érdekes felvetés:
index.hu/velemeny/2015/06/14/fidesz_plakatkampany_menekultellenes_bevandorloellenes/
Sajnos a szerző nem viszi végig a gondolatot.

Aminek az is lehetne a végkövetkeztetése, ezt az egész bevándorlási hisztit azért csinálta az orbán és bandája, hogy előcsalogassa a "libsiket", akikre aztán lehet a fogyatkozó fidesz csürhét uszítani.
Nem tudom ez a taktika Machiavelli műveiben lelhető fel vagy Szun Cuéban, de nem feledjük a takonyárpi nagy "stratéga". A következtetést meg mindenki vonja le maga...